Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εκλογολογία» ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις

Κατοχικά αυτοκίνητα έχουν πιάσει φωτιά στη Βαγδάτη

Associated Press

Κατοχικά αυτοκίνητα έχουν πιάσει φωτιά στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν εκλογές σε όλες τις περιοχές του Ιράκ εξαιτίας της βίας, ανέφερε, χθες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Ράμσφελντ, έρχονται, ουσιαστικά, σε αντίθεση με όσα είπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Ιρακινός δοτός πρωθυπουργός.

«Δε θα υπαναχωρήσουμε μπροστά σε μια σκληρή αποστολή», τόνισαν οι Μπους και Αλάουι, μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. Ο Ιγιάντ Αλάουι επέμεινε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο Ιράκ, στις αρχές του ερχόμενου έτους, όπως έχει προγραμματιστεί, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να μην είναι οι τελειότερες, αλλά θα είναι ελεύθερες και δημοκρατικές». Λίγο αργότερα, όμως, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, εκτίμησε ότι μπορεί τα περιστατικά βίας να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών σε όλες τις ιρακινές επαρχίες καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η ζωή δεν είναι τέλεια».

Στο μεταξύ, στο Ιράκ κορυφώνεται η αγωνία που έχει προκληθεί από τις αλλεπάλληλες απαγωγές. Ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του Βρετανού Κένεθ Μπίγκλεϊ, η βρετανική πρεσβεία στη Βαγδάτη μοίρασε, χθες, χιλιάδες φυλλάδια, με τα οποία καλεί όποιον γνωρίζει κάτι να βοηθήσει στην απελευθέρωση του Μπίγκλεϊ. Τίποτε νεότερο δεν υπάρχει ούτε για τις 2 Ιταλίδες ακτιβίστριες, ούτε για τους 2 Γάλλους δημοσιογράφους, ενώ, χθες, επιβεβαιώθηκε η απαγωγή 8 Αιγυπτίων μηχανικών τηλεπικοινωνιών και 4 Ιρακινών συναδέλφων τους.

Περιπολία κατοχικών στη Σαντρ σίτι

Associated Press

Περιπολία κατοχικών στη Σαντρ σίτι
Παρεμβαίνοντας στο θέμα, για άλλη μια φορά, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, το ανώτατο όργανο των σουνιτών, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 2 Ιταλίδων και των 2 Γάλλων. Ο Σέικ Αμπντελγαρούφ αλ Σαμαράι κατηγόρησε τους απαγωγείς ότι «αμαυρώνουν την εικόνα της ιρακινής αντίστασης και του αντικατοχικού αγώνα, απάγοντας ανθρώπους που δεν ήρθαν να πολεμήσουν τον ιρακινό λαό και δε συνεργάζονται με τους κατακτητές». Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στο ζήτημα των 2 Γάλλων ομήρων, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία «δεν πρόκειται, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον, να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ», επαναλαμβάνοντας ότι «διαφωνεί με τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε ο πόλεμος».

Στο μεταξύ, εντός Ιράκ, συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις. Στη Βαγδάτη, 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν από έκρηξη όλμου σε κεντρική λεωφόρο της πόλης. Ολμοι ερρίφθησαν και κοντά στην ιταλική πρεσβεία, τραυματίζοντας 2 Ιρακινές. Στη Φαλούτζα, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν, αργά το απόγευμα, και όπως έλεγαν οι κάτοικοι επρόκειτο για μια νέα αμερικανική επίθεση, αυτή τη φορά με πυρά πυροβολικού. Στην ευρύτερη περιοχή της Φαλούτζα, χθες, σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ