Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μπροστά στο δεύτερο γύρο

Το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας (ΠΣΚΟ), η υποψήφια πρόεδρος του οποίου συγκέντρωσε στον Α` γύρο ποσοστό 1,5%, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο τον Β. Γιανουκόβιτς, μεγαλοεπιχειρηματία, νυν πρωθυπουργό της Ουκρανίας κι εκπρόσωπο των κεντρώων δυνάμεων. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η απόφαση αυτή λήφθηκε επειδή ο Γιανουκόβιτς δημόσια τοποθετήθηκε ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην Ενιαίο Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) μαζί με Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν. Το ΠΣΚΟ κάλεσε επίσης το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (ΚΚΟ), ο υποψήφιος του οποίου συγκέντρωσε το 5%, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ουκρανίας (ΣΚΟ), που συγκέντρωσε το 5,7%, να στηρίξουν δημόσια τον Γιανουκόβιτς.

Να σημειωθεί πως η διαφορά στον Α` γύρο ανάμεσα στον Β. Γιανουκόβιτς και στον Β. Γιούσενκο, πρώην πρωθυπουργό κι εκπρόσωπο της δεξιάς συμμαχίας «Η Ουκρανία μας», ήταν της τάξης του 0,66%.

Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

Στο μεταξύ, τα στρατόπεδα των δύο υποψηφίων καταφεύγουν πλέον σε κάθε μέσο στην προεκλογική εκστρατεία των επόμενων 15 ημερών. Ετσι, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο «PROUA», το ΥΠΕΞ της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έψαξε και δε βρήκε σε άλλες χώρες του κόσμου να υπάρχουν «νυν μονάρχες, πρόεδροι ή πρωθυπουργοί», που είχαν εκτίσει ποινές φυλάκισης για υποθέσεις κοινού Ποινικού Δικαίου. Αυτό αναφέρεται στην απάντηση του Κ. Γκρισένκο, υπουργού Εξωτερικών σε Επερώτηση του βουλευτή του Γ. Παβλένκο. Στην απάντηση του Κ. Γκρισένκο, σημειώνεται πως το ΥΠΕΞ «διερεύνησε τις επίσημες πηγές, που περιέχουν βιογραφικά στοιχεία των ηγετών ξένων κρατών, ιδιαίτερα της Ευρώπης, όπως και τις επίσημες σελίδες των αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων, τις επίσημες δημοσιεύσεις. Σε εκείνα τα βιογραφικά στοιχεία που έχουν τον επίσημο και δημόσιο χαρακτήρα, δεν αναφέρεται διάπραξη εγκλήματος, για το οποίο έχουν εκτίσει ποινή ή έχουν παραγραφεί ποινικές υποθέσεις νυν μοναρχών, προέδρων ή πρωθυπουργών».

Η Επερώτηση δεν ήταν τυχαία, αφού είναι γνωστό ότι ο Γιανουκόβιτς, ακόμη στα σοβιετικά χρόνια, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για υποθέσεις του κοινού Ποινικού Δικαίου.

«Εάν στις προεδρικές εκλογές νικήσει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τότε η Ουκρανία ρισκάρει να γίνει το μοναδικό κράτος στο κόσμο, με επικεφαλής έναν πρώην ποινικό κατάδικο. Δεν αποκλείεται πως αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση», κινδυνολόγησε ο βουλευτής Παβλένκο, σχολιάζοντας την απάντηση του ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ