Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ωρες αγωνίας για τον Γιάσερ Αραφάτ

Associated Press

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με το βλέμμα καρφωμένο στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Περσί» στα προάστια του Παρισιού είναι τόσο η παλαιστινιακή και η ισραηλινή πλευρά όσο και η διεθνής κοινότητα, μετά την είδηση της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ. Οι φήμες που έφεραν τον Παλαιστίνιο ηγέτη να έχει, ήδη, πεθάνει διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από Παλαιστινίους αξιωματούχους, που παραδέχονταν, όμως, ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη».

Η πληροφορία ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και έπεσε, πλέον, σε κώμα έκανε, νωρίς χτες το πρωί, το γύρο του κόσμου προκαλώντας αγωνία και αναστάτωση κατ' αρχάς στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη. Νωρίς το απόγευμα χτες, η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι κλινικά νεκρός, πληροφορία που έσπευσαν να διαψεύσουν πολλοί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Μετά από αρκετές ώρες διαψεύσεων και νέων φημολογιών, εκπρόσωπος του στρατιωτικού νοσοκομείου «Περσί» αρκέστηκε να δηλώσει επισήμως ότι ο Γιάσερ Αραφάτ «δεν έχει πεθάνει». Ανώνυμες πηγές, όμως, μέσα από το νοσοκομείο επέμεναν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει πέσει σε κώμα σταδίου IV, στάδιο στο οποίο όταν περιπέσει ο ασθενής θεωρείται κλινικά νεκρός. Για «κρίσιμη κατάσταση διαρκώς επιδεινούμενη» μίλησε και ο προσωπικός γιατρός του Αραφάτ, Ιορδανός Ασράφ αλ Κούρντι.

Μέσα στην όλη αναστάτωση δεν έλειψαν και οι «ατυχείς» παρεμβάσεις, όπως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι ενημερώθηκε για το «θάνατο του Αραφάτ πριν από λίγα λεπτά» για να ανασκευάσει λίγο αργότερα υποστηρίζοντας ότι έγινε «παρεξήγηση». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος ερωτώμενος για το ζήτημα, απάντησε «ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του Γιάσερ Αραφάτ», ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευδε, λίγο μετά, να ανακοινώσει ότι οι πληροφορίες αναφέρουν, απλώς ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Εκτακτες συσκέψεις και ανησυχία

Γεγονός, πάντως, είναι ότι οι θεράποντες ιατροί του Γιάσερ Αραφάτ απέφυγαν να προχωρήσουν σε ιατρικό ανακοινωθέν, όπως είχε προγραμματιστεί, κίνηση που επιβεβαιώνει, κατά πολλούς, ότι η πορεία της υγείας του Παλαιστινίου ηγέτη είναι, πιθανότατα, σε τροχιά «μη αναστρέψιμη». Υπό αυτό το βαρύ κλίμα, στη Ραμάλα συγκλήθηκε εκτάκτως συμβούλιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ και της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, ενώ έκτακτη συνάντηση επρόκειτο να έχουν, αργά το βράδυ, οι επικεφαλής όλων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί «μεταβατική κατάσταση» σε περίπτωση που ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν παρουσιάσει καμία βελτίωση.

Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι ανέλαβε, τουλάχιστον, προσωρινά, τις αρμοδιότητες του Αραφάτ στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας, κάτι που αποπειράθηκε να διαψεύσει, λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάαθ. Παρ' όλα αυτά, τόσο ο Σάαθ όσο και ο Κορέι μεταβαίνουν, σήμερα, στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να έχουν και εκεί συναντήσεις με τους επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλει εναγώνιες προσπάθειες να διατηρήσει την τάξη στα παλαιστινιακά εδάφη και να αποτρέψει το ενδεχόμενο της επικράτησης χάους μετά από ένα ενδεχόμενο θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, χωρίς καμία αμφιβολία, λειτουργεί ως μοναδικό ενοποιητικό σύμβολο.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί, όμως, και οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες έλαβαν εντολή να είναι έτοιμες να αναπτυχθούν γύρω ή ακόμη και εντός των παλαιστινιακών πόλεων σε περίπτωση που προκληθεί αναταραχή. Αυστηρότατα μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο του Ισραήλ, ενώ έκτακτες συναντήσεις είχαν χτες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, καθώς και ο Αριέλ Σαρόν με τον υπουργό Αμυνάς Σαούλ Μοφάζ και τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί θανάτου του Αραφάτ που μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, εξέφρασε ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή και στο παλαιστινιακό ζήτημα τυχόν απώλεια του Γιάσερ Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ