Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Διακήρυξη κανόνων ηθικής από την ΟΥΝΕΣΚΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Διακήρυξη πάνω στους κανόνες ηθικής που θα πρέπει να διέπουν τις εφαρμογές και τις ευρεσιτεχνίες βιοτεχνολογίας υιοθέτησε χτες η ΟΥΝΕΣΚΟ, σε μία προσπάθεια προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και του ελέγχου των εργαστηριακών ερευνών πάνω στον τομέα της κλωνοποίησης.

"Η διακήρυξη για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θέτει τις προδιαγραφές παγκόσμιας ηθικής πάνω στην έρευνα της γενετικής που σχετίζεται με τον άνθρωπο και τις πρακτικές που ισορροπούν ανάμεσα στην ελευθερία των επιστημόνων να προωθήσουν την ερευνητική δουλιά τους, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα στην ανάγκη εξασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την παραπάνω διακήρυξη - μη δεσμευτικού νομικού χαρακτήρα - στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Το κείμενο της διακήρυξης ψηφίστηκε από μία επιτροπή αξιωματούχων από 77 χώρες - μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στο ίδιο κείμενο καταδικάζεται η οποιαδήποτε προσπάθεια γονιδιακής διάκρισης των ανθρώπων και αναφέρεται ως "επιτακτική ανάγκη" να μην εφαρμοστούν τακτικές διάκρισης ή περιορισμού στις γεννήσεις ανθρώπων με βάση τα γονίδια! Σε γενικές γραμμές διακρίνεται μία έντονη τάση γενικόλογης αναφοράς σε προβλήματα που σχετίζονται με τη βιοτεχνολογία, καθώς αναφέρεται ρητώς πως "δε θα γίνουν επιτρεπτές" οιασδήποτε προσπάθειες ανθρώπινης κλωνοποίησης, αλλά δεν αναφέρεται με ποιο τρόπο αυτές θα εμποδιστούν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ