Σάββατο 31 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Αμερικανικά πλήγματα σε βορρά και νότο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΦΛΟΡΙΔΑ.-

Καθημερινές είναι πλέον οι επιδρομές των αμερικανικών μαχητικών στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο Ιράκ. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν και πολλές επιδρομές οι οποίες δεν ανακοινώνονται επισήμως από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων παραδέχτηκε, χτες, ότι έγιναν επιδρομές, τα ξημερώματα της Πέμπτης, και στο Νότιο Ιράκ, δηλώνοντας άγνοια για την ανακοίνωση της Βαγδάτης ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από τα αμερικανικά πλήγματα. Στη γνωστή αφορμή των ιρακινών πυρών, απέδωσε, με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, που εδρεύει στη Στουτγκάρδη, τις νέες χτεσινές επιδρομές κατά αντιαεροπορικών συστοιχιών στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Β. Ιράκ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μόνο, ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους, στο Ιντσιρλίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, στη Φλόριδα των ΗΠΑ, επιβεβαίωνε ότι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές και στο Ν. Ιράκ, προβάλλοντας τη συνήθη δικαιολογία των προκλήσεων εκ μέρους του ιρακινού στρατού. Ο Αμερικανός διοικητής Ερνεστ ντι Πλέσις δήλωσε ότι έγιναν επιχειρήσεις στην επαρχία Ουασίτ, περίπου 180 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, και συγκεκριμένα κοντά στις πόλεις Τζαράχ, αλ Κουτ και αλ Νουμανιγιάχ, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ανθρώπινες απώλειες. Αγνοια για τα τεκταινόμενα επικαλέστηκε και εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι 8 πολίτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο νότιο Ιράκ.

Δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον, στην υπογραφή συμφωνίας πώλησης λεωφορείων ανάμεσα στην Ινδία και στο Ιράκ, καθώς ο Ινδός υπουργός Πετρελαίου και Αερίου Β. Κ. Ραμαμούρτι ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ότι το Νέο Δελχί προτίθεται να κάνει πίστωση στη Βαγδάτη, προκειμένου να συγκεντρώσει τα 25 εκατομμύρια δολάρια που είναι το αντίτιμο της αγοράς. Οι ΗΠΑ παρενέβησαν, ζητώντας εξηγήσεις από την ινδική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στις οικονομικές συναλλαγές του Ιράκ από τον ΟΗΕ. Το Νέο Δελχί απάντησε, χτες, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι η πίστωση που προτίθεται να κάνει στο Ιράκ δε διαφέρει από τις ανάλογες συμφωνίες που έχουν, ήδη, υπογραφεί με άλλες χώρες και θα κατατεθεί προς έγκριση στον ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ