Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέα περιοδεία Κοέν στην περιοχή

Αμετακίνητη παραμένει η Βαγδάτη στην απόφασή της να μη συνεργαστεί, πια, με το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΑΝΑΜΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Νέα περιοδεία σε χώρες του Κόλπου, αλλά και της Μέσης Ανατολής άρχισε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, προκειμένου - όπως τόνιζε ο ίδιος - να συζητήσει για την, υπό διαμόρφωση, κατάσταση στο Ιράκ. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου αποτύγχανε, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με Ιρακινούς αξιωματούχους, να πείσει τη Βαγδάτη να συνταχθεί με τις απόψεις του Συνδέσμου και να αποκαταστήσει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ειδική επιτροπή κυρώσεων του Συνδέσμου.

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο Αχμέντ Μπεν Χίλι, αναπληρωτής ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια συναντήσεών του με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ και τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, προσπάθησε να εκμαιεύσει τη δέσμευση της ιρακινής ηγεσίας ότι θα επαναλάβει τη συνεργασία της με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Χίλι είχε, επίσης, ως στόχο να πετύχει τη συμμετοχή του Ιράκ στην 8μελή επιτροπή κυρώσεων σε βάρος του, που συστάθηκε τον περασμένο Γενάρη από τον Αραβικό Σύνδεσμο, με σκοπό να προωθήσει τα θέματα που αφορούν τη Βαγδάτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να πιέσει για την ταχύτερη δυνατή άρση των κυρώσεων.

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν ανένδοτοι και, μάλιστα, ο Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ χαρακτήρισε "εκ προοιμίου αποτυχημένη" την επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς - όπως υπογράμμισε - ο Αραβικός Σύνδεσμος στο σύνολό του δεν υποστήριξε το Ιράκ, όταν δεχόταν τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές. Ο Αχμέντ Μπεν Χίλι θα παραμείνει στην ιρακινή πρωτεύουσα, αναμένοντας να συναντηθεί και με τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος, όμως, μέχρι στιγμής, δε δείχνει καμία προθυμία.

"Θα συνεχίσουμε"

"Οι βομβαρδισμοί ιρακινών στόχων θα συνεχιστούν, όσο η Βαγδάτη συνεχίζει τις παραβιάσεις των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων" δήλωσε, χωρίς περικοπές, κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος άρχισε, χτες, νέα περιοδεία στην περιοχή, με στόχο - όπως δήλωσε ο ίδιος - "να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις, να αναλυθούν οι εξελίξεις στην περιοχή και να κατατεθούν απόψεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ!".

Ο Ουίλιαμ Κοέν υποστήριξε ότι από το Δεκέμβρη το Ιράκ έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 100 παραβιάσεις των "ζωνών απαγόρευσης πτήσεων" και εκτόξευσε περισσότερους από 20 πυραύλους εδάφος - αέρος κατά των συμμαχικών αεροσκαφών. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας άφησε να εννοηθεί ότι ήταν σφάλμα των Αμερικανών πιλότων, ο βομβαρδισμός του ιρακινο-τουρκικού πετρελαιαγωγού και αρκέστηκε να υπογραμμίσει ότι στο εξής θα πλήττονται "μόνο στόχοι που αποτελούν πραγματικά μεγάλη απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη". Ο Ουίλιαμ Κοέν, μέχρι τις 12 Μάρτη, θα επισκεφτεί, επίσης, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Μέγιστο το πλήγμα του εμπάργκο

Το σύνολο, σχεδόν, της βιομηχανικής παραγωγής του Ιράκ έχει παραλύσει εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος του από τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιρακινός υπουργός Εργασίας Σαάντι Τόχμα Αμπάς, από το 1990, το 60% των εργοστασίων της χώρας έχει κλείσει και το υπόλοιπο 40% λειτουργεί μόνο στο 10% των δυνατοτήτων του. Ο Ιρακινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Βαγδάτη, λόγω της τραγικής κατάστασης, έχει αναγκαστεί να ακυρώσει 22.000 βιομηχανικά προγράμματα, έχει οικονομικές απώλειες μεγαλύτερες των 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αντιμετωπίζει σοβαρότατες δυσκολίες να καλύψει ακόμη και το όριο πετρελαϊκών εξαγωγών που της επιτρέπονται στα πλαίσια του ανθρωπιστικού προγράμματος "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων".

Ο Σαάντι Τόχμα Αμπάς, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για να συμμετάσχει στην 26η Αραβική Διάσκεψη Εργασίας που αρχίζει σήμερα, τόνισε ότι θα ζητήσει από τις συμμετέχουσες χώρες να στηρίξουν το Ιράκ και να πιέσουν στην κατεύθυνση της άρσης των κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ