Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΗΠΑ
Αθώωσαν την γκαγκστερική πτήση

ΡΩΜΗ.-

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η αθωωτική απόφαση του αμερικανικού στρατιωτικού δικαστηρίου για τον Αμερικανό πιλότο που "ευθύνεται" για το τραγικό δυστύχημα και για το θάνατο 20 ανθρώπων στις 3 Φλεβάρη του 1998, κοντά στο χωριό Καβαλέζε. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η χαμηλή πτήση του αμερικανικού στρατιωτικού αεροπλάνου, από την αμερικανική βάση του ΝΑΤΟ στο Αβιάνο - που είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος να κόψει τους ιμάντες του τελεφερίκ, το οποίο έπεσε στο έδαφος παρασύροντας στο θάνατο τα είκοσι άτομα που επέβαιναν σε αυτό - ήταν απλώς ένα δυστύχημα, για το οποίο δε φέρει ευθύνη ο πιλότος, ούτε κανένας άλλος!

Το δυστύχημα αυτό είχε προκαλέσει το προηγούμενο έτος πολλές διαμαρτυρίες εκ μέρους τόσο του πολιτικού κόσμου, όσο και των κατοίκων της περιοχής που είχαν καταγγείλει τότε ότι πολλά αμερικανικά αεροσκάφη από τη βάση του Αβιάνο εκτελούν "γκαγκστερικές πτήσεις" με αποτέλεσμα πολλά δυστυχήματα να αποφεύγονται τελευταία στιγμή, ενώ οι συμφωνίες που υπάρχουν για το καθεστώς των αμερικανικών βάσεων δεν επέτρεπαν στους Ιταλούς ανακριτές να μπορούν να ανακρίνουν τους πιλότους ή να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα καταγραμμένα στοιχεία των πτήσεων, όπου θα μπορούσε να διαφανεί η αλήθεια. Εκείνη την περίοδο μάλιστα είχε ξεσπάσει κύμα διαμαρτυριών εναντίον των αμερικανικών βάσεων στην Ιταλία και οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες.

Αλλά η υπόσχεση των Αμερικανών για μία "δίκαιη δίκη" είχε παραμερίσει αυτά τα συναισθήματα... Ομως, από ό,τι φαίνεται προσωρινά, καθώς η αθωωτική δικαστική απόφαση της Πέμπτης δείχνει να εξαγριώνει εκ νέου τους Ιταλούς πολιτικούς κυρίως του κυβερνητικού συνασπισμού, που τη θεώρησαν αλαζονική έκφραση της παντοδυναμίας μιας υπερδύναμης, η οποία θεωρεί λίγο - πολύ την Ιταλία μια από τις "αποικίες" της. Το κύμα έντονης διαμαρτυρίας και αγανάκτησης έχει εκδηλωθεί από χθες σε όλο το πολιτικό φάσμα, από την προεδρία της Βουλής μέχρι την ηγεσία των κομμάτων, με πικρές και οργισμένες δηλώσεις των Ιταλών πολιτικών.

"Η απόφαση ανοίγει εκ νέου ένα βαθύ ρήγμα", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Λουτσιάνο Βιολάντε,ενώ οι υπόλοιποι, κινούμενοι στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, χαρακτήρισαν την απόφαση "χαστούκι για την Ιταλία", όπως δήλωσε ο Αρμάντο Κοσούτα. Λίγο πιο αιχμηρός ο ηγέτης της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" ζήτησε από την κυβέρνηση να διώξει τις αμερικανικές βάσεις από την Ιταλία και να επαναπροσδιορίσει στο άμεσο μέλλον το καθεστώς εγκατάστασής τους στη χώρα. Κατά την άποψη του Φαούστο Μπερτινότι η δικαστική απόφαση "παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ιταλίας". Πικραμένοι από την απόφαση είναι και οι κάτοικοι του χωριού Καβαλέζε που θρήνησαν θύματα. "Το σφάλμα δεν είναι των Αμερικανών, είναι των θυμάτων που έπεσαν με το τελεφερίκ πάνω στο αμερικανικό αεροπλάνο!", δήλωσε καυστικά ο γιος ενός από τα θύματα.

Ο Ντ' Αλέμα στο Λευκό Οίκο

Συμπτωματικά, η χθεσινή αθώωση του Αμερικανού πιλότου βρήκε τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα στις ΗΠΑ, μια μέρα πριν την επίσημη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον...

Μέσα σε οξυμένο κλίμα και με πιέσεις να ασκούνται εκατέρωθεν πραγματοποιείται από χθες η επίσημη επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ' Αλέμα στις ΗΠΑ. Από τη μια η πολύ έντονη δυσφορία των Ιταλών για την απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου της Βόρειας Καρολίνας κι από την άλλη οι πιέσεις των Αμερικανών βουλευτών, που πριν ο Ντ' Αλέμα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο, ζήτησαν τον περιορισμό των επαφών που έχει η Ρώμη με την Τεχεράνη.

Οι πιέσεις που εκφράστηκαν με τη μορφή επιστολής, όπου τόνιζαν ότι... "εκφράζουν την ανησυχία τους" με αφορμή την ιταλική πρόσκληση στον Ιρανό Πρόεδρο, Μοχάμαντ Χαταμί, για να επισκεφθεί τη Ρώμη και την πετρελαϊκή συμφωνία, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που συνήψαν ευρωπαϊκές εταιρίες με την Τεχεράνη. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ιρανικό καθεστώς παραμένει διεθνής παρίας, παρά τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις μετά την εκλογή του Προέδρου Χαταμί", αναφέρουν οι Αμερικανοί βουλευτές στην επιστολή τους προς τον ΝτΑλέμα, ενώ τελειώνουν επισημαίνοντας, ή προειδοποιώντας, ότι "εάν δε βελτιωθεί ουσιαστικά η συμπεριφορά της Τεχεράνης, πιστεύουμε ότι οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν και οι επίσημες επισκέψεις δεν είναι φρόνιμες, αλλά αντιπαραγωγικές". Παράλληλα, οι ΗΠΑ έκαναν χθες γνωστό ότι θα επανεξετάσουν την πετρελαϊκή συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ ευρωπαϊκών εταιριών και του Ιράν, για να διαπιστωθεί πιθανή παραβίαση του αμερικανικού νόμου για τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο δε θεωρείται πιθανή η λήψη μέτρων κατά της Ευρώπης, καθώς μία τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ