ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μόνο το ΚΚΕ σταθερά απέναντι στην εγκληματική πολιτική της «απελευθέρωσης»

Με επιτυχία η εκδήλωση το Σάββατο για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, το βράδυ του Σαββάτου στον Βόλο, στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο κτίριο «Ρόζα Ιμβριώτη», με ομιλητή τον βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος Βασίλη Μεταξά.

Ο Β. Μεταξάς αναφέρθηκε σε βασικούς σταθμούς της πορείας ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ στη χώρα, στη βάση συγκεκριμένων κατευθύνσεων και στρατηγικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής δεν ήταν μονόπρακτο έργο. Εγινε τμηματικά σε διάστημα ετών, από πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις, κάθε "χρώματος". Η στρατηγική "απελευθέρωσης" των σιδηροδρομικών μεταφορών βρήκε εξαρχής συνολικά και σε κάθε επιμέρους βήμα υλοποίησής της απέναντι το ΚΚΕ, που προειδοποιούσε για τις συνέπειες που θα έχει σε εργαζόμενους και επιβάτες».

Στη συνέχεια στάθηκε στη στάση του ΚΚΕ, που εξαρχής χαρακτήρισε το δυστύχημα στα Τέμπη ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα και κάλεσε όλο τον λαό να βγει στους δρόμους, να μην επιτρέψει να περάσουν η λογική του «βουβού πένθους», το σιωπητήριο που όλες οι αστικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιβάλουν κάτω από υποκριτικές δικαιολογίες.

Οπως τόνισε: «Τα αστικά κόμματα στάθηκαν αρχικά απέναντι στις τεράστιες κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν τη χώρα, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών γενικότερα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας τον ενιαίο τότε ΣΥΡΙΖΑ: "Είναι στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Δεν θα μιλήσω για ευθύνες τώρα". Δήλωση απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη γενικότερη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε εκφραστεί και πρόσφατα, στη διάρκεια της πανδημίας, με το "θα λογαριαστούμε μετά" την ώρα που χιλιάδες λαού πέθαιναν στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ φτιάξανε όλοι μαζί.


Βέβαια, στην πορεία και κάτω από την πίεση της μαζικότητας και της διάρκειας των συγκλονιστικών διαμαρτυριών, άλλαξαν ρότα και αναγκάστηκαν να τις αποδεχτούν. Και όπως πάντα προσπαθούν να παρέμβουν στο περιεχόμενό τους, να νοθεύσουν τα αιτήματα και συνθήματα που ακούγονταν σε όλη την Ελλάδα και που στρέφονταν ενάντια στα πραγματικά αίτια του εγκλήματος: Την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κυβερνήσεων και της ΕΕ, το καπιταλιστικό κέρδος, που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αυτήν την τακτική θα ακολουθήσουν και όλο τον υπόλοιπο χρόνο που πέρασε μέχρι και σήμερα. Και θα εκφραστεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Αρχικά από τη βίαιη λήξη των συνεδριάσεων με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τη συγκάλυψη που επιδιώκεται, αφού μια σειρά σοβαρά γεγονότα δεν έχουν εξεταστεί, όπως η πυρκαγιά που ξέσπασε από την έκρηξη, που δεν έχει διερευνηθεί, και οι ευθύνες που προκύπτουν από τον εσπευσμένο καθαρισμό του σημείου της σύγκρουσης. Επίσης δεν εξετάστηκαν μια σειρά μάρτυρες που ζήτησε το ΚΚΕ και οι οποίοι θα φώτιζαν πλευρές του εγκλήματος, για παράδειγμα οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων, που κατέληξαν και σε συγκεκριμένο πόρισμα, ιδιαίτερα για το ζήτημα της πυρκαγιάς.


Αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησαν εξαρχής να συκοφαντήσουν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να συγκληθεί η Εξεταστική Επιτροπή. Ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ, που ήταν και το μόνο κόμμα που καταψήφισε τη σύσταση Εξεταστικής, ενώ η δική του πρόταση θα οδηγούσε να μην ασχοληθεί καθόλου η Βουλή με το θέμα. Να συγκαλυφθεί, δηλαδή, με έναν άλλο τρόπο το έγκλημα».

Την ομιλία του βουλευτή ακολούθησε δρώμενο με τους μαθητές - μέλη της ΚΝΕ Κατερίνα Παγωνοπούλου, Χρήστο Πανταζόπουλο, Κατερίνα Γκιώνη και Γιώργο Πανταζόπουλο, υπό την επιμέλεια της Νάντιας Χαγιαλά. Ηταν ένα μικρό μονόπρακτο βασισμένο σε κείμενο του Μπρεχτ με τίτλο «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι», κείμενο που εμπλουτίστηκε με έναν σύγχρονο διάλογο μεταξύ δύο εφήβων. Την παράστασή τους την αφιέρωσαν στον Γεράσιμο, που επέζησε από το πρώτο βαγόνι και έναν χρόνο τώρα δίνει σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με την τραγουδίστρια Εφη Σισμανίδου, η οποία τραγούδησε το νέο τραγούδι του λαϊκού καλλιτέχνη Κώστα Βλαχούτσου με τίτλο «Κάπου υπάρχει λίγο φως».


ΕΔΥΕΘ
Διήμερο τιμής και μνήμης για τα 73 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Μάρτη το διήμερο εκδηλώσεων της ΕΔΥΕΘ για τα 73 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, νεολαίου πρωτομάρτυρα του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης της χώρας.

Το διήμερο εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, στο μνημείο προς τιμήν του Νίκου Νικηφορίδη. Εκεί κατατέθηκαν στεφάνια από την ΕΔΥΕΘ, τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Συκεών (μέλος ΟΓΕ) και τις Οργανώσεις Βάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις Συκιές. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Ιντζές και Γιώργος Χαβατζάς.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων - Μηχανικών του ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Τιμούμε τον Νίκο Νικηφορίδη σε συνθήκες πολύ δύσκολες για τη ζωή του λαού μας. (...) Σήμερα που τα μαύρα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν ολόκληρη την περιοχή, πρέπει να σημάνει συναγερμός!

Απαιτείται η κινητοποίηση και η μαζική έκφραση της αντίθεσης του λαού μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να απαιτήσουμε το άμεσο σταμάτημά τους! Να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την επικίνδυνη ανάμειξη της χώρας μας, στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και πλοίων στη Μέση Ανατολή. Να σταματήσει η συνεργασία με το Ισραήλ, το κράτος - δολοφόνο που σφαγιάζει τον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης».


O Γιώργος Τσακίρογλου μίλησε για τη ζωή, τους αγώνες και την εκτέλεση του Ν. Νικηφορίδη για το «έγκλημα» της συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, κάτω από τη διεθνή καμπάνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, γνωστή ως «Εκκληση της Στοκχόλμης», και σημείωσε:

«Μαζί με τον Νικηφορίδη εκτελέστηκαν και άλλοι έξι λαϊκοί αγωνιστές, που είχαν καταδικαστεί σε άλλη δίκη γιατί ήταν μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - οι Θόδωρος Ορφανίδης, Μόσχος Στογιάννης, Κώστας Σπρίντζος, Μήτσος Κωνσταντίνου, Μπάμπης Παπαδόπουλος και Ρήγας Παραθυράς.

Με τη δράση του και τη θυσία του ο Ν. Νικηφορίδης άνοιξε τον δρόμο για τη συγκρότηση, 4 χρόνια αργότερα, το 1955, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη δεν ήταν μάταιη, δεν πήγε χαμένη! Με το αίμα του πότισε κι αυτός το δέντρο της ανυπακοής και της απειθαρχίας στη νομιμότητα των εκμεταλλευτών, της ανατροπής του σάπιου συστήματός τους, το δέντρο της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στον Νίκο Νικηφορίδη είναι η συνέχιση των αγώνων του».

Το Σάββατο, το διήμερο ξεκίνησε με μια ζεστή εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία από το ρεμπέτικο σχήμα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια. Οι μαθητές του ρεμπέτικου σχήματος του Μουσικού Σχολείου έλαβαν αναμνηστικό έπαινο συμμετοχής από την ΕΔΥΕΘ, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάστηκε στον χώρο η έκθεση με εικαστικά έργα μαθητών δημοτικών σχολείων και των πολιτιστικών τμημάτων των ΚΔΑΠ. Εκατοντάδες μαθητές φιλοτέχνησαν έργα για την Ειρήνη, εμπνευσμένοι από τη ζωή και τον αγώνα του Νίκου Νικηφορίδη και ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Στην έκθεση συμμετείχαν μαθητές από τα εξής σχολεία αλλά και τα πολιτιστικά τμήματα των ΚΔΑΠ Συκεών. 1ο και 5ο Δημοτικό Σχολεία Συκεών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου, 4ο και 5ο Γυμνάσιο Νεάπολης. Τις εκδηλώσεις επίσης στήριξαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η Δ' ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων «Αριστοτέλης».

Χαιρετισμό στο άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Μπάμπης Βέλλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ