ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Λένε «όχι» στην παράδοσή τους στο κεφάλαιο

Από την κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων στα τέλη Μάρτη, στη Βουλή

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων στα τέλη Μάρτη, στη Βουλή
Μαζί με τους εργάτες διαδήλωσαν, χτες, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εκτάκτων και των μονίμων αρχαιολόγων, συμβολίζοντας έτσι την ανάγκη της ταξικής ενότητας και της κοινής πάλης των εργαζομένων όλων των κλάδων, τόσο ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και για την ουσιαστική διέξοδο προς όφελος του λαού.

Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον πολιτισμό έγινε ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», το οποίο, εκτός των άλλων, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την Αρχαιολογική Υπηρεσία, παραδίδοντας στους ιδιώτες το σωστικό ανασκαφικό έργο, με αφορμή τα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι «με πρόσχημα την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών (...) επιχειρείται η εκχώρηση μέρους του ελέγχου των αρχαιολογικών εργασιών» στους ιδιώτες. Επιπλέον, «οι εργαζόμενοι, αποκομμένοι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, θα αποτελέσουν στόχο εκφοβισμών, πιέσεων και απειλών, με απώτερο στόχο, ενδεχομένως, και την παράκαμψη της επιστημονικής διαδικασίας σε βάρος της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς, η διασφάλιση της οποίας αποτελεί συνταγματικά θεσμοθετημένο στόχο του υπουργείου Πολιτισμού».

Στην Αθήνα, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, στο πλαίσιο των αποφάσεων του συλλόγου τους (Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων), συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, όπου ήταν και η προσυγκέντρωση των εργαζομένων στις κατασκευές. Πορεύτηκαν, από κοινού, μέχρι το σύνδεσμο των κατασκευαστών και από εκεί οι έκτακτοι αρχαιολόγοι συμμετείχαν στην κοινή απεργιακή συγκέντρωση στη Βουλή, μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (μόνιμοι) και το Σύλλογο των συντηρητών.

Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη, όπου η κοινή απεργιακή συγκέντρωση των αρχαιολόγων πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα, ενώ στην Κρήτη οι αρχαιολόγοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το εδώ και χρόνια κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

«Ταξίδι» στην ελληνική Τέχνη

Εργο του Νικηφόρου Λύτρα
Εργο του Νικηφόρου Λύτρα
«Μεγάλοι Ελληνες Ζωγράφοι από τη Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα - Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας (Θεματικές Επιλογές)» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο (6/4, 8.30 μμ), στα Τρίκαλα (Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λ. Κ. Μακρή, Βύρωνος και Γαριβάλδη). Στην έκθεση, που θα λειτουργήσει μέχρι τις 15 Ιούνη, παρουσιάζονται ανά ενότητες έργα των σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων: Νικηφόρου Λύτρα, Γεώργιου Ιακωβίδη, Κωστή Παρθένη, Συμεών Σαββίδη, Ιωάννη Οικονόμου, Δημήτρη Γαλάνη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Γιολδάση, Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Γουναρόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γεράσιμου Στέρη κ.ά. Να θυμίζουμε ότι η συλλογή αυτή δωρήθηκε από τον επιφανή γιατρό και συλλέκτη Γ. Ι. Κατσίγρα, στο δήμο της γενέτειράς του, ανταποκρινόμενος στο όνειρο του κομμουνιστή δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη, για τη δημιουργία Πινακοθήκης και Πολιτιστικού Κέντρου στη Λάρισα, ενώ στη δημιουργία της Πινακοθήκης συνέβαλε ο φίλος του συλλέκτη, χαράκτης Α. Τάσσος.

Μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα, παρουσιασμένα σε θεματικές ενότητες: προσωπογραφίες, τοπία, νεκρές φύσεις, γυμνά, εικόνες της καθημερινής ζωής, επιχειρείται ένα ταξίδι στην ιστορία και την εξέλιξη, τις επιλογές και τις κατευθύνσεις, τις συνέχειες και τις τομές, την ακαδημαϊκή - συντηρητική παράδοση και τις ανανεωτικές τάσεις της ελληνικής ζωγραφικής στο 19ο και 20ό αιώνα. Η αριθμητική ποσότητα των έργων της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα, η συνολική ποιότητα και η σπανιότητα μερικών από αυτά, καθώς και η χρονολογική πληρότητα εκπροσώπησης καλλιτεχνών και τάσεων, την καθιστά μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες συλλογές για την ελληνική τέχνη του 19ου και 20ού αιώνα. Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης - Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου.

Ιστορικά τεκμήρια

Φωτογραφία προσφύγων, με την ανταλλαγή πληθυσμών
Φωτογραφία προσφύγων, με την ανταλλαγή πληθυσμών
«Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών (Τουρκία - Ελλάδα: 1922 - 1924)» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφιών, αλλά και το ιστορικό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει (έως 29/4) το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Η σκηνοθέτις - επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας συνέλεξαν άγνωστες εικόνες - τεκμήρια για το διωγμό, την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών, από τα αρχεία του Πανεπιστημίου του Princeton, του Near East Relief, του Ερυθρού Σταυρού Γενεύης, του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, του Save the Children Fund, του Πανεπιστημίου της Mινεσότα και άλλων ξένων και ελληνικών ιδρυμάτων. Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζονται μερικές από τις χαμένες φωτογραφίες - με πρόσφυγες - του Αμερικανού φωτογράφου Lewis Hine και φιλμικό υλικό από χαμένη ταινία της Young Men's Christian Association (YMCA) στη Μικρά Ασία και την Ελλάδα. Περιλαμβάνονται ομιλίες Ελλήνων και ξένων ιστορικών, καθώς και μαρτυρίες για οικογενειακές ιστορίες προσφύγων, από τα παράλια της Μικράς Ασίας, τον Πόντο, την Καππαδοκία, τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη.

Η Τουρκία διεκδικεί αρχαιότητες

Στις χώρες που διεκδικούν την επιστροφή κλεμμένων αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς τους προστέθηκε και η Τουρκία, η οποία ζητά από αμερικανικά μουσεία, όπως το «Γκετί» και το Μητροπολιτικό, έργα τέχνης που βγήκαν παράνομα από τη χώρα.

Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς» δεν αναφέρει ποια είναι αυτά τα αντικείμενα, σημειώνει όμως ότι βρέθηκαν σε λαθρανασκαφές μετά το 1906, οπότε η Τουρκία απέκτησε νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία κάθε αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς που εντοπίζεται με ανασκαφές ανήκει στο κράτος. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι τουρκικές αρχές απειλούν με διακοπή της συνεργασίας τους με τα μουσεία, από τα οποία διεκδικεί τους θησαυρούς της, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ κωφεύουν αν και οι πρώτες «οχλήσεις» από την τουρκική πλευρά άρχισαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Εκτιμάται ότι τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα αποκτήθηκαν από τα αμερικανικά μουσεία μέσω της γνωστής «οδού», δηλαδή τις δημοπρασίες.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ και συγκεκριμένα στον «Μύλο 1927», ο Σταμάτης Κραουνάκης ξεδιπλώνει σήμερα (5/4, 9.30 μμ), τη γενέθλια, ιδιαίτερα επιτυχημένη μουσική παράστασή του «55». O δημιουργός ρολάρει σ' ένα πάρτι επί σκηνής, γεμάτο τραγούδια αγαπημένα και νέα, κέφι, συγκίνηση, γέλιο. Μια παράσταση - περιπέτεια της ζωής, της τέχνης, του έρωτα. Μαζί του, η Ελευθερία Πάτση και η «Banda di Stelle».

«ΣΥΝΟΨΗ (1959-2012)» τιτλοφορείται η αναδρομική έκθεση του ακαταπόνητα παραγωγικού ζωγράφου Χρίστου Καρά, που παρουσιάζεται (έως 10/6) στην πινακοθήκη Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν). Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο Τάκης Μαυρωτάς.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣΚαλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας παρουσιάζει στην κεντρική αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου. (Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 6/4).

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ παρουσίαση της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «ΣΠΙΤΙ» που διοργάνωσε το ΚΕΘΕΑ «Διάβαση» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η έκθεση παρουσιάζεται (έως 27/5) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη». Παρουσιάζονται έργα καταξιωμένων εικαστικών. Πρόκειται για 110 «σπίτια» που συμβολίζουν «ιδανικούς» τόπους και τρόπους ζωής, όπου μπορεί να ζει κανείς και να μοιράζεται με άλλους.

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ (Μητροπόλεως 23) διοργανώνει σήμερα (7.30μμ, είσοδος ελεύθερη) αφιέρωμα στο χιλιετή βασκικό πολιτισμό. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μουσική, ποίηση, κινηματογράφο, ζωγραφική. Θα παρουσιαστεί η κινηματογραφία του Αϊτζόλ Αραμάιο, η ζωγραφική του Χεσούς Μάρι Λασκάνο (έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο), η ποίηση του Χουάν Κρους Ιγκεραμπίντε (από τους πλέον βραβευμένους και μεταφρασμένους Βάσκους συγγραφείς) και μουσική από την αρπίστρια Οϊάνε Ιγκεραμπίντε. Ο Γιόν Κορτάσαρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων), θα μιλήσει για το βασκικό πολιτισμό.

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, οι μουσικοί εμπνέουν τους μουσικούς» τιτλοφορείται η συναυλία, που πραγματοποιείται σήμερα (8.30μμ), στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Φράγκων 15, τηλ. 2310 500359). Οι Αννα Στυλιανάκη (τραγούδι) και Γιώργος Βαγιάνος (πιάνο) ερμηνεύουν έργα Schumann, Liszt, Strauss, Ravel, Ευαγγελάτου, Χατζιδάκι. Είσοδος ελεύθερη. Η συναυλία είναι προσφορά των καλλιτεχνών υπέρ του Ωδείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ