Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Λένε «όχι» στην παράδοσή τους στο κεφάλαιο

Από την κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων στα τέλη Μάρτη, στη Βουλή

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων στα τέλη Μάρτη, στη Βουλή
Μαζί με τους εργάτες διαδήλωσαν, χτες, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εκτάκτων και των μονίμων αρχαιολόγων, συμβολίζοντας έτσι την ανάγκη της ταξικής ενότητας και της κοινής πάλης των εργαζομένων όλων των κλάδων, τόσο ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα που βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και για την ουσιαστική διέξοδο προς όφελος του λαού.

Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στον πολιτισμό έγινε ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», το οποίο, εκτός των άλλων, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την Αρχαιολογική Υπηρεσία, παραδίδοντας στους ιδιώτες το σωστικό ανασκαφικό έργο, με αφορμή τα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι «με πρόσχημα την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών (...) επιχειρείται η εκχώρηση μέρους του ελέγχου των αρχαιολογικών εργασιών» στους ιδιώτες. Επιπλέον, «οι εργαζόμενοι, αποκομμένοι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, θα αποτελέσουν στόχο εκφοβισμών, πιέσεων και απειλών, με απώτερο στόχο, ενδεχομένως, και την παράκαμψη της επιστημονικής διαδικασίας σε βάρος της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς, η διασφάλιση της οποίας αποτελεί συνταγματικά θεσμοθετημένο στόχο του υπουργείου Πολιτισμού».

Στην Αθήνα, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, στο πλαίσιο των αποφάσεων του συλλόγου τους (Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων), συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, όπου ήταν και η προσυγκέντρωση των εργαζομένων στις κατασκευές. Πορεύτηκαν, από κοινού, μέχρι το σύνδεσμο των κατασκευαστών και από εκεί οι έκτακτοι αρχαιολόγοι συμμετείχαν στην κοινή απεργιακή συγκέντρωση στη Βουλή, μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (μόνιμοι) και το Σύλλογο των συντηρητών.

Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη, όπου η κοινή απεργιακή συγκέντρωση των αρχαιολόγων πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα, ενώ στην Κρήτη οι αρχαιολόγοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το εδώ και χρόνια κλειστό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ