ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τραγικές οι συνέπειες της επέμβασης με χιλιάδες πρόσφυγες

«Σχέδιο Μάρσαλ» με την προώθηση ανάλογων συμφερόντων και κερδών ετοιμάζουν οι «Φίλοι του Συριακού Λαού», κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών με πρωτεργάτη τη Γερμανία

Η Γερμανία επιχειρεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή με τη δεύτερη σύνοδο της λεγόμενης «Ομάδας Φίλων του συριακού λαού» που συνεδριάζει από χτες στο Βερολίνο
Η Γερμανία επιχειρεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή με τη δεύτερη σύνοδο της λεγόμενης «Ομάδας Φίλων του συριακού λαού» που συνεδριάζει από χτες στο Βερολίνο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η δραματική κατάσταση που βιώνει ο λαός της Συρίας, ως αποτέλεσμα της σε εξέλιξη ιμπεριαλιστικής επέμβασης, με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς, αναδεικνύεται από το όλο και διογκούμενο πρόβλημα των προσφύγων.

Οι υπηρεσίες της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ανακοίνωσαν χτες ότι μόνο τον Αύγουστο τα σύνορα της χώρας διέσχισαν περίπου 100.000 άνθρωποι, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 40% του συνόλου των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και 17 μήνες. Ο μεγαλύτερος αριθμός έχει καταφύγει στην Ιορδανία που έχει, ήδη, δεχτεί 183.000 Σύρους χωρίς να υπάρχει η ανάλογη υποδομή, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ύπαρξη αθλιότατων συνθηκών σε όσους καταυλισμούς έχουν στηθεί και σε ξεσπάσματα βίας μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων καταστολής. Ανάλογη κατάσταση υπάρχει και στους καταυλισμούς στα σύνορα με την Τουρκία, που πρωτοστατεί επίσης στη στήριξη των αντικαθεστωτικών. Σοβαρά προβλήματα πλέον αντιμετωπίζουν και οι πρόσφυγες από άλλες χώρες που ζούσαν στη Συρία, όπως είναι οι Ιρακινοί και οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι συχνά δεν ξέρουν προς ποια χώρα να κατευθυνθούν.

Στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος δέχτηκε τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουρερ, και συζήτησαν «τη δημιουργία μηχανισμών σταθερής χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές καθώς και τη στήριξη των πληθυσμών που μετακινούνται». Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ φέρεται να δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία «εφόσον ο Ερυθρός Σταυρός είναι αμερόληπτος και ανεξάρτητος».

Αργά χτες βράδυ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, αναμενόταν να απευθύνει έκκληση για αύξηση της βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού όπου είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί και να πάρει το λόγο και ο νέος απεσταλμένος του στη Συρία, Αλγερινός διπλωμάτης Λακχντάρ Μπραχίμι.

Σχέδια επί χάρτου για τη «μοιρασιά»

Τη δεύτερη σύνοδό της πραγματοποιεί από χτες στο Βερολίνο η λεγόμενη «Ομάδα των Φίλων του συριακού λαού», στην οποία συμμετέχουν 60 χώρες - κατά κύριο λόγο υποστηρικτές των αντικαθεστωτικών - και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συμπροεδρεύουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επισήμως, η ομάδα έχει στόχο την ανάληψη μέτρων και τη διατύπωση προτάσεων, κυρίως με στόχο «την οικονομική ανασύνταξη της Συρίας στην μετά Ασαντ περιοχή», καθώς όπως φαίνεται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους ήδη εκπονούν σχέδια για την προώθηση των συμφερόντων τους και τη «διανομή της λείας».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκούιντο Βεστερβέλε, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, απηύθυνε επείγουσα έκκληση στις διάφορες οργανώσεις της λεγόμενης αντιπολίτευσης να «βρουν κοινό τόπο συνεργασίας και να ενωθούν» γιατί για να προχωρήσει το οποιοδήποτε σχέδιο χρειάζεται «μια ενωτική κυβέρνηση δημοκρατικής μετάβασης», αποδεικνύοντας ότι για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης παραμένει μεγάλο «αγκάθι». Εκ μέρους του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, που στήθηκε κυρίως από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και φίλα προσκείμενες δυνάμεις και σήμερα φυλλορροεί, ο επικεφαλής του, Αμπντελμπασέτ Σιέντα, τάχθηκε υπέρ ενός «μαζικού προγράμματος οικονομικής βοήθειας» που παρομοίασε, χωρίς περιστροφές, με το «σχέδιο Μάρσαλ».

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ενταση από τις δηλώσεις Κλίντον

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν απόψεις για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος» έγραφε χτες βράδυ η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας αναφερόμενο στη συνάντηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί και της Αμερικανίδας ομολόγου του Χίλαρι Κλίντον στο Πεκίνο.

Ωστόσο, το απότομο και κοφτό ύφος της ανακοίνωσης δεν μπορούσε εύκολα να κρύψει την ενόχληση της Κίνας από τις προχτεσινές παραινέσεις της Κλίντον προς άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας που έχουν εδαφικές διαφορές με το Πεκίνο στην ευρεία περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας (Βιετνάμ, Μαλαισία, Μπρουνέι) να συγκροτήσουν ένα «ενιαίο μέτωπο» επίλυσης της αντιπαράθεσής τους με τη ανερχόμενη καπιταλιστική υπερδύναμη.

Νωρίτερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την αμερικανική κυβέρνηση «για ένα νέο τύπο σχέσης μεταξύ μεγάλων χωρών», θυμίζοντας με νόημα «το κοινό όραμα των προέδρων» αμφοτέρων χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας «στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και οφέλους»...

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος επιχειρεί να παρέμβει στις εδαφικές διαφορές της Κίνας με χώρες της περιοχής λανσάροντας τάχα έναν κώδικα συμπεριφοράς έξι σημείων που θα βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης.

Σε πρόσφατο σχόλιο του επίσημου κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων «Σινχουά», είχε σημειωθεί: «Τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή ο αντιτρομοκρατικός πόλεμος τελειώνει, οι ΗΠΑ δηλώνουν την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, κι έχουν επιταχύνει τα βήματα προς τη στρατηγική αναδιάταξη στην περιοχή. Εκτός από την ενίσχυση των συμμαχικών σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους στο στρατιωτικό τομέα, την αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων, το σχεδιασμό για την αύξηση των στρατευμάτων στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, η Ουάσιγκτον επίσης εκπονεί σχέδια στην περιοχή αυτή μέσω της λεγόμενης "έξυπνης δύναμης" - της διπλωματικής, της οικονομικής και της στρατηγικής».

Η Κλίντον έφθασε στο Πεκίνο από τη Τζακάρτα και σήμερα αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον αντιπρόεδρο της χώρας, Ζι Τζινπίνγκ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Βομβιστική επίθεση σε κηδεία

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Λουτρό αίματος» προκάλεσε καμικάζι σε κηδεία στη νοτιοανατολική επαρχία του Αφγανιστάν Ντουρ Μπάμπα. Στόχος ήταν, προφανώς, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χάτζι Χαμίσα Γκιουλ, ο οποίος συμμετείχε στη νεκρώσιμη τελετή. Από τη σφοδρότατη έκρηξη σκοτώθηκαν 25 πολίτες, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης.

Η επίθεση αυτή ήρθε να προστεθεί σε σειρά αιματηρών επιθέσεων που έχουν συμβεί, τους τελευταίους μήνες, κατά των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, δηλαδή «εκ των έσω» από Αφγανούς στρατιώτες που βρίσκονται είτε υπό εκπαίδευση είτε την έχουν ολοκληρώσει. ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι «παγώνει» η εκπαίδευση μέχρις ότου διεξαχθούν νέοι εξονυχιστικοί έλεγχοι των υποψηφίων Αφγανών στρατιωτών για τις σχέσεις τους με τους Ταλιμπάν, καθώς είναι πλέον έντονη η ανησυχία ότι οι Ταλιμπάν έχουν καταφέρει να παρεισφρήσουν μέσα στη στρατολόγηση του αφγανικού στρατού. Πάντως, χτες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωνε ότι το «πάγωμα» της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν πρόκειται να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αποχώρηση 40.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών από τη χώρα μέχρι τα τέλη του 2012.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προς έναρξη διαλόγου κυβέρνησης - ανταρτών

Στα πλαίσια της συμφωνίας για την έναρξη διαλόγου, μεταξύ της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας και της αντάρτικης οργάνωσης Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας- Στρατός του Λαού, για τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που διαρκεί σχεδόν 40 χρόνια, ανακοινώθηκε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας (από το 1994 έως το 1996 στην κυβέρνηση Γκαβίρια και με πολλές υπουργικές θητείες σε αστικές κυβερνήσεις) Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, ορίστηκε επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις όπως είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη βδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 5 Οκτώβρη στο Οσλο και θα έχουν ως βασική έδρα την Αβάνα της Κούβας, η κυβέρνηση της οποίας έχει ρόλο διαμεσολαβητή μαζί με την Νορβηγία, την Βενεζουέλα και την Βραζιλία.

Παρά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν πρόκειται να υπάρξει αναστολή των μαχών που διεξάγονται καθημερινά ανάμεσα στο στρατό και τους αντάρτες ή κάποια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει σειρά ζητημάτων για την αναδιανομή γης, τις ανύπαρκτες υποδομές, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Στην συγκεκριμένη χώρα έχουν γίνει και στο παρελθόν απόπειρες για διαπραγματεύσεις, αλλά πάντα η κρατική και παρακρατική τρομοκρατία επιβάλλεται. Ετσι μένει να φανεί πού θα οδηγήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις. Πάντως πολλές λαϊκές αγωνιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει τερματισμός της ένοπλης σύγκρουσης αν δεν αρθούν οι πολύπλευρες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που την προκαλούν, και αυτό απαιτεί ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ