ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα ωμή παρέμβαση από τη Γαλλία

Στην Ιορδανία συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία
Στην Ιορδανία συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΪΡΟ.--

Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία με αιχμή τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα σημεία της χώρας. Ορισμένες δυνάμεις, όπως η Γαλλία μοιάζουν να προχωρούν σε πιο απροκάλυπτη παρέμβαση υπέρ της λεγόμενης αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι πλέον είναι φανερό ότι αυτή είναι μια πλειάδα οργανώσεων συχνά εχθρικών μεταξύ τους. Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, που διατήρησε την ανωνυμία της, το Παρίσι έχει, ήδη, αρχίσει να προωθεί βοήθεια προς τους πολίτες πέντε συριακών πόλεων, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ενόπλων αντικαθεστωτικών από ένα μέχρι πέντε μήνες, χωρίς να έχουν επανακαταληφθεί από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Κατά την ίδια πηγή, η βοήθεια που χορηγείται είναι για να επιδιορθωθούν υποδομές - υδροδότηση και αποχέτευση κατά κύριο λόγο - για τρόφιμα και φάρμακα. Ο Γάλλος διπλωμάτης απέφυγε επισταμένα να κατονομάσει τις πόλεις, λέγοντας απλώς ότι εκεί ζουν περίπου 700.000 άνθρωποι, και επέμεινε ότι η βοήθεια παραδίδεται στα τοπικά δημοτικά συμβούλια και όχι σε ένοπλες ομάδες. Η πηγή, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, δε διευκρίνισε ούτε με ποιους τρόπους προωθείται η βοήθεια.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Είναι όμως δεδομένο ότι οι τόνοι ανεβαίνουν, όπως και η υποκρισία περί «ανθρωπιστικών ευαισθησιών» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αλλά και περιφερειακών συμμάχων τους και οργανισμών. Χτες, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε «τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εκατέρωθεν στη Συρία» και κάλεσε την ηγεσία Ασαντ «να βρει τρόπο να σταματήσει εντελώς τη βία» χωρίς, όμως, έστω να επισημάνει τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις διαφόρων υπέρ κάποιου τμήματος της αντιπολίτευσης.

Η Συρία και κυρίως οι ροές των προσφύγων είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θα συζητηθούν στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα και αύριο, στην Κύπρο.

Από την άλλη, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου που ζήτησε «αλλαγή στην εξουσία της Συρίας», μιλώντας για «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας», ενώ κατήγγειλε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν για υποστήριξη της «τρομοκρατίας κατά του συριακού λαού, αφού στηρίζει τις ομάδες εκείνες που τον σκοτώνουν». Στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων του Κουαρτέτου (Αίγυπτος, Σ. Αραβία, Ιράν, Τουρκία) που σύστησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος για να «διαμεσολαβήσει» στις εξελίξεις στη Συρία, χωρίς, όμως, να δοθεί καμία πληροφορία στη δημοσιότητα.

Κατά τα άλλα, φαίνεται ότι ανακαταλήφθηκε από το συριακό στρατό η πόλη Τελ Σαμπάμ, στα σύνορα με την Ιορδανία, που ήταν βασικό σημείο εξόδου προσφύγων, ενώ μάχες συνεχίζονται σε συνοικίες της Δαμασκού και υπάρχουν καταγγελίες ότι επλήγη σοβαρά ο καταυλισμός Γιαρμούκ των Παλαιστινίων προσφύγων που έχουν βρεθεί στο μέσον των συγκρούσεων. Πάντως, χτες, για πρώτη φορά δυτικά ΜΜΕ, όπως το «Ρόιτερς» σε ρεπορτάζ από το Χαλέπι κατέγραφε ότι σημαντική μερίδα πολιτών δε συντάσσεται με τις ένοπλες ομάδες.

ΡΩΣΙΑ
Βολές Πούτιν κατά Δύσης

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» (RT), με την ευκαιρία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ασίας - Ειρηνικού (APEC), κάλεσε και τις άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας, που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία, να «επανεξετάσουν τη θέση τους».

«Γιατί μόνον η Ρωσία θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της; Μήπως θα έπρεπε κι οι εταίροι μας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να επανεξετάσουν τη θέση τους;», δήλωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε σχετικά πως «τα γεγονότα των τελευταίων ετών δείχνουν πως όλες οι πρωτοβουλίες των εταίρων μας δεν τερματίστηκαν όπως επιθυμούσαν», και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ (και μετά οι σύμμαχοί τους) μπήκαν στο Αφγανιστάν. Τώρα όλοι το μόνο που σκέφτονται είναι ένα πράγμα: πώς να φύγουν. Και τι συμβαίνει άραγε στις αραβικές χώρες, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία, στην Υεμένη; Μήπως επικρατούν εκεί η τάξη και η ευημερία; Και ποια είναι η κατάσταση στο Ιράκ; Ενώ στη Λιβύη πρακτικά έχουμε ένοπλη διαπάλη ανάμεσα σε φυλές».

Οσο για τη δυτική πολιτική υποστήριξης προς τη συριακή «αντιπολίτευση» σημείωσε ειρωνικά, «τότε πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του Γκουαντάναμο και να στείλουμε όλους τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο στη Συρία, για να πολεμήσουν, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα», αναφερόμενος στο αμερικανικό στρατόπεδο στην Κούβα, όπου οι ΗΠΑ κρατούν από το 2001 ύποπτους για «τρομοκρατία».

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν σημείωσε πως στη Συρία «καταλαβαίνει πολύ καλά ότι χρειάζονται αλλαγές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αυτές οι αλλαγές πρέπει να είναι αιματηρές».

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τερματιστεί η διένεξη με την Ουάσιγκτον για την πυραυλική άμυνα αν επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν έντιμο άνθρωπο που θέλει πραγματικά να αλλάξει πολλά προς το καλύτερο». Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Ομπάμα, τον Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» προεκλογική ρητορεία τις επικρίσεις του για τη Ρωσία και προσθέτοντας πως μια προεδρία Ρόμνεϊ θα διεύρυνε το ρήγμα σχετικά με την αντιπυραυλική άμυνα που οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αναπτύσσουν στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν απέφυγε να κατακρίνει και τη Βρετανία, που έχει δώσει πολιτικό άσυλο σε ανθρώπους που διώκουν οι ρωσικές αρχές, όπως ο δισεκατομμυριούχος Μπόρις Μπερεζόφσκι κι ο πρώην απεσταλμένος των Τσετσένων αυτονομιστών Αχμεντ Ζακάγεφ που, όπως είπε, είναι «άνθρωποι που έχουν αίμα μέχρι τους αγκώνες».

Για το Ιράν

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει το συμπέρασμα ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα επανέλαβε, χτες, με κατηγορηματικό τρόπο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Ριάμπκοφ σχολίασε τις δορυφορικές φωτογραφίες από τη στρατιωτική βάση Παρσίν που συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και στις οποίες, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, φαίνονται να έχουν γίνει αλλαγές στις εγκαταστάσεις. Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στο ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας υποστήριζαν ότι οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «ανησυχητικές», αλλά «δεν εμπεριέχουν τίποτε το συγκλονιστικό που ν' αλλάζει την υπάρχουσα εικόνα προς το χειρότερο».


Ι.Π.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Ρητορική «στήριξη» από την Κλίντον

ΝΤΙΛΙ.--

Η Χίλαρι Κλίντον πέρασε χτες στην ιστορία του Ανατολικού Τιμόρ μόνο και μόνο με το που πάτησε το πόδι της στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού, καθώς έγινε η πρώτη Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε τη χώρα αφότου ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ινδονησία το 2002. Ωστόσο, στην ουσία η επίσκεψή της δεν ήταν παρά ένα επτάωρο γεωπολιτικό «μαρκάρισμα» μίας μικροσκοπικής χώρας σε στρατηγική θέση με μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου...

Η ίδια εξήρε την πρόοδο του Ανατολικού Τιμόρ στη διεξαγωγή των τελευταίων εκλογών και εξέφρασε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού λέγοντας «πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι αρκετά μεγάλη ώστε να συμμετέχουν πολλές χώρες σε διάφορες δραστηριότητες» αλλά και ότι οι ΗΠΑ «ήταν, είναι και θα παραμείνουν μία μόνιμη δύναμη στον Ειρηνικό»...

Στη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό Ζανάνα Γκουσμάο και τον Πρόεδρο Ταούρ Μάταν Ρούακ φάνηκε να υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στο ASEAN (Σύνδεσμο χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) όχι άμεσα (όπως επιδιώκει η ηγεσία της χώρας) αλλά μεσοπρόθεσμα...

Ας σημειωθεί τέλος, ότι το 40% του λαού στο Ανατολικό Τιμόρ παλεύει να επιβιώσει ζώντας κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Δύο αιματηρές επιθέσεις με διαφορά λίγων ωρών πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός κατά της Λωρίδας της Γάζας, ισχυριζόμενος, ως συνήθως, ότι πρόκειται για «αντίποινα» που πυροδοτήθηκαν από την πραγματοποίηση, εκ νέου, επιθέσεων με ρουκέτες από το έδαφος της Γάζας κατά του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, για πολλές από τις οποίες την ευθύνη έχουν αναλάβει ορισμένες σχεδόν άγνωστες σαλαφιστικές - ακραία ισλαμιστικές - ομάδες. Συνολικά σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκε ένας.

Η πρώτη επίθεση έγινε από αέρος τις πρώτες πρωινές ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Μαγκάζι και είχε ως στόχο ένα αυτοκίνητο. Σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι. Το μεσημέρι, χτες, τανκ εκτόξευσε όλμο στην κατεύθυνση της Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, και σκότωσε τρεις νεαρούς Παλαιστινίους που απλώς περνούσαν από την περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις επιθέσεις και υποστήριξε ότι στόχευσε «ομάδες τρομοκρατών». Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι οι νεκροί στην Μπέιτ Χανούν ήταν όλοι άμαχοι, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί κάτι για την ταυτότητα των νεκρών του καταυλισμού αλ Μαγκάζι που φαίνεται ότι μεταξύ τους συγκαταλέγονται μέλη σαλαφιστικής οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ