Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Βολές Πούτιν κατά Δύσης

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» (RT), με την ευκαιρία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ασίας - Ειρηνικού (APEC), κάλεσε και τις άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας, που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία, να «επανεξετάσουν τη θέση τους».

«Γιατί μόνον η Ρωσία θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της; Μήπως θα έπρεπε κι οι εταίροι μας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να επανεξετάσουν τη θέση τους;», δήλωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε σχετικά πως «τα γεγονότα των τελευταίων ετών δείχνουν πως όλες οι πρωτοβουλίες των εταίρων μας δεν τερματίστηκαν όπως επιθυμούσαν», και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ (και μετά οι σύμμαχοί τους) μπήκαν στο Αφγανιστάν. Τώρα όλοι το μόνο που σκέφτονται είναι ένα πράγμα: πώς να φύγουν. Και τι συμβαίνει άραγε στις αραβικές χώρες, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Τυνησία, στην Υεμένη; Μήπως επικρατούν εκεί η τάξη και η ευημερία; Και ποια είναι η κατάσταση στο Ιράκ; Ενώ στη Λιβύη πρακτικά έχουμε ένοπλη διαπάλη ανάμεσα σε φυλές».

Οσο για τη δυτική πολιτική υποστήριξης προς τη συριακή «αντιπολίτευση» σημείωσε ειρωνικά, «τότε πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του Γκουαντάναμο και να στείλουμε όλους τους φυλακισμένους του Γκουαντάναμο στη Συρία, για να πολεμήσουν, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα», αναφερόμενος στο αμερικανικό στρατόπεδο στην Κούβα, όπου οι ΗΠΑ κρατούν από το 2001 ύποπτους για «τρομοκρατία».

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν σημείωσε πως στη Συρία «καταλαβαίνει πολύ καλά ότι χρειάζονται αλλαγές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αυτές οι αλλαγές πρέπει να είναι αιματηρές».

Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τερματιστεί η διένεξη με την Ουάσιγκτον για την πυραυλική άμυνα αν επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «έναν έντιμο άνθρωπο που θέλει πραγματικά να αλλάξει πολλά προς το καλύτερο». Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Ομπάμα, τον Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτηρίζοντας «εσφαλμένη» προεκλογική ρητορεία τις επικρίσεις του για τη Ρωσία και προσθέτοντας πως μια προεδρία Ρόμνεϊ θα διεύρυνε το ρήγμα σχετικά με την αντιπυραυλική άμυνα που οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αναπτύσσουν στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν απέφυγε να κατακρίνει και τη Βρετανία, που έχει δώσει πολιτικό άσυλο σε ανθρώπους που διώκουν οι ρωσικές αρχές, όπως ο δισεκατομμυριούχος Μπόρις Μπερεζόφσκι κι ο πρώην απεσταλμένος των Τσετσένων αυτονομιστών Αχμεντ Ζακάγεφ που, όπως είπε, είναι «άνθρωποι που έχουν αίμα μέχρι τους αγκώνες».

Για το Ιράν

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει το συμπέρασμα ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα επανέλαβε, χτες, με κατηγορηματικό τρόπο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Ριάμπκοφ σχολίασε τις δορυφορικές φωτογραφίες από τη στρατιωτική βάση Παρσίν που συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και στις οποίες, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, φαίνονται να έχουν γίνει αλλαγές στις εγκαταστάσεις. Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στο ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας υποστήριζαν ότι οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «ανησυχητικές», αλλά «δεν εμπεριέχουν τίποτε το συγκλονιστικό που ν' αλλάζει την υπάρχουσα εικόνα προς το χειρότερο».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ