ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πανηγυρισμοί για τον Ζαρκάουι αλλά και ανησυχία

Διορίστηκαν οι νέοι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας από τον αλ Μάλικι

Ισοπεδωμένη περιοχή, όπου ήταν το σπίτι στο οποίο κρυβόταν ο Ζαρκάουι

Associated Press

Ισοπεδωμένη περιοχή, όπου ήταν το σπίτι στο οποίο κρυβόταν ο Ζαρκάουι
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με πανηγυρικό τόνο, αλλά και προειδοποιήσεις ότι οι επιθέσεις κατά των κατοχικών στρατευμάτων θα συνεχιστούν και πιθανώς θα κλιμακωθούν, έγινε δεκτή η είδηση του θανάτου του Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι, του ηγέτη της λεγόμενης «αλ Κάιντα» στο Ιράκ. Την είδηση ανακοίνωσαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ο Αμερικανός υπερπρέσβης Ζαλμάι Κχαλιζάντ και ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Τζορτζ Κέισι.

Οι κατοχικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι μοιραίο αποδεικνύεται το πρώτο και τελευταίο, όπως φαίνεται, βίντεο όπου εμφανίζεται και κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο τον Απρίλη. Αξιοποιώντας πληροφορίες Ιρακινών πληροφοριοδοτών, αλλά και των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών, τον εντόπισαν, την Τετάρτη το απόγευμα, σε σπίτι έξω από τη Μπαακούμπα. Ακολούθησε καταιγισμός πυρών, αλλά και αεροπορική επιδρομή από F-16, τα οποία έριξαν τουλάχιστον δύο βόμβες 250 κιλών, ισοπεδώνοντας ολόκληρη την περιοχή.

Εκτός από τον 39χρονο επικεφαλής της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ (ο οποίος είχε ξεκινήσει ως μουτζαχεντίν πληρωμένος από τις ΗΠΑ ενάντια στις σοβιετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν), ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 6 στενοί συνεργάτες του, αλλά και 3 πολίτες, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας και του παιδιού της. Οι αμερικανικές δυνάμεις, παρουσιάζοντας φωτογραφία του νεκρού Ζαρκάουι, υποστήριξαν ότι επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του από τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Αλλωστε, υπενθυμίζεται ότι ο θάνατός του είχε ανακοινωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Λίγο αργότερα, με ανακοίνωση στο Διαδίκτυο, η «αλ Κάιντα του Ιράκ» επιβεβαιώνει το θάνατο του Ζαρκάουι, δηλώνοντας αποφασισμένη να συνεχίσει «τον ιερό πόλεμο». Την ανακοίνωση υπογράφει ο Αμπού Αμπντούλ Ραχμάν αλ Ιράκι, τον οποίο οι κατοχικές δυνάμεις συγκαταλέγουν μεταξύ των νεκρών συνεργατών. Στις ισλαμιστικές ιστοσελίδες ως πιθανότερος διάδοχος φερόταν ο Αιγύπτιος Αμπού αλ Μάσρι.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο θάνατος του Ζαρκάουι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη δράση της «οργάνωσης» στο Ιράκ, καθώς παρουσιαζόταν ως χαρισματική ηγετική φιγούρα με τεράστια επιρροή. Η είδηση του θανάτου του έγινε δεκτή με ικανοποίηση από σειρά κυβερνήσεων (Γερμανία, Γαλλία, Αφγανιστάν, Ιαπωνία, Αίγυπτος), αλλά και οργανισμών (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕ). Ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμούσε ότι μπορεί να αποδειχθεί «ανακούφιση» για τον ιρακινό λαό η απώλειά του, χωρίς να σημαίνει ότι θα τερματιστεί η βία.

Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν ο Πρόεδρος Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, που μίλησαν για «σημαντικό πλήγμα κατά της τρομοκρατίας και της αλ Κάιντα», αλλά επισήμαναν ότι «μπορεί να υπάρξει ακόμη και κλιμάκωση της βίας» και ότι «δεν αλλάζει τίποτε στην τακτική που ακολουθείται στο Ιράκ». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, ισχυρίστηκε ότι η εξόντωση Ζαρκάουι δίνει «μια ευκαιρία να αλλάξει ο ρους του πολέμου».

Νέες επιθέσεις και υπουργοί

Στο περιθώριο της ειδησεογραφίας λόγω της εξόντωσης Ζαρκάουι, πέρασε, τελικά, η είδηση του διορισμού των νέων υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας από τον Νούρι αλ Μάλικι. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός κάλυψε τις νευραλγικές αυτές θέσεις με τον σιίτη Τζαουάντ αλ Μπολάντι και τον σουνίτη στρατηγό Αμπντέλ Καντέρ Τζασίμ, δίνοντας τέλος σε ενδο-κοινοτικές διαφωνίες πολλών μηνών. Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος «να αντιμετωπίσει τη βία που σαρώνει τη χώρα», τονίζοντας ότι «όποιος νέος Ζαρκάουι και αν βγει θα τον εξοντώσουμε».

Παράλληλα, μπαράζ επιθέσεων έπληξε τη Βαγδάτη, μετά την είδηση του θανάτου του Ζαρκάουι. Πέντε επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σκότωσαν τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 100. Μόνο μία από τις επιθέσεις στόχευσε αστυνομική περίπολο. Αντίθετα, οι άλλες είχαν ως στόχο ανοιχτές αγορές σιιτικών και σουνιτικών συνοικιών με στόχο μόνο πολίτες.

ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΔΕΑΕ
«Θετικοί» ελιγμοί και αναμονή

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Ετοιμος για διαπραγματεύσεις που θα λύσουν και τις όποιες παρεξηγήσεις υπάρχουν όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας» δήλωσε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν προτίθεται να συζητήσει την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσει το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ, πάντως, αν και χαρακτηρίστηκαν «ένα νέο θετικό δείγμα» από αρκετούς αναλυτές, δε θεωρούνται, όπως έγινε σαφές, «επίσημη ιρανική απάντηση» από το Λευκό Οίκο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι η Ουάσιγκτον περιμένει την επίσημη απάντηση της Τεχεράνης.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, ενημέρωνε τον Γάλλο Πρόεδρο για «τις πολύ θετικές συνομιλίες» που είχε με την ιρανική ηγεσία. Ο Σολάνα εκτιμούσε ότι θα υπάρξουν πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων ενώ δήλωνε ότι πλέον είναι «μάλλον αισιόδοξος παρά απαισιόδοξος» όσον αφορά στην έκβαση του «πακέτου κινήτρων».

Τέλος, χτες, το συμβούλιο κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας εξέταζε την πιο πρόσφατη έκθεση των επιθεωρητών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι επιθεωρητές εντόπισαν σε διάφορες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ίχνη «πολύ εμπλουτισμένου ουρανίου» ενώ διαπίστωσαν ότι τις τελευταίες βδομάδες, από τη στιγμή που άρχισε η εκπόνηση του «πακέτου», επιβραδύνθηκε η όλη διαδικασία. Εντούτοις, σημειώνουν ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά σημεία προς διευκρίνιση».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Οι ΗΠΑ «εμποδίζουν» τη δίκη βιαστών

ΜΑΝΙΛΑ.--

Οι δημόσιοι κατήγοροι για την υπόθεση βιασμού μιας γυναίκας από τέσσερις Πεζοναύτες των ΗΠΑ κατηγόρησαν χτες την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι παρακωλύει την εκδίκαση της υπόθεσης αρνούμενη να επιτρέψει την κατάθεση στη δίκη ερευνητών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο δικαστής κάλεσε την πρεσβεία να εξηγήσει γιατί ένας από τους ερευνητές, ο οποίος είχε κληθεί και καταθέσει τη Δευτέρα στο Δικαστήριο, έλαβε τη διαταγή να μην πάει εκ νέου στη δίκη. Η απάντηση της πρεσβείας; Εχει διπλωματική ασυλία...

Η απαγόρευση αυτή κατ' ουσίαν παραβιάζει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ ακόμη και στο πλαίσιο της επαχθούς, για τις Φιλιππίνες, Συμφωνίας Επισκεπτομένων Δυνάμεων (VFA - 1999), παρά το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βεβαίωνε χτες ότι τη σέβεται και «συνδράμει» τις αρχές της χώρας για να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Η κατηγορούσα αρχή διώκει έναν πεζοναύτη για το βιασμό 22χρονης γυναίκας και άλλους τρεις για παρακολούθηση του συμβάντος και ενθάρρυνση του βιαστή την 1η Νοεμβρίου του 2005.

Ο πρώτος αξιωματικός αρνητής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιχρεν Ουατάντα, 28 χρονών, από τη Χαβάη. Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο οποίος προτιμά να πάει στρατοδικείο που σημαίνει και φυλακή αντί να επιστρέψει και να υπηρετήσει στο Ιράκ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ABC», υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος που διεξάγεται στη χώρα θα τον καταστήσει «συμμέτοχο σε εγκλήματα πολέμου».

«Η χωρίς διακρίσεις σφαγή και κακομεταχείριση του ιρακινού λαού δεν αποτελεί μόνο μια τρομακτική ηθική αδικία αλλά αντιβαίνει και στους στρατιωτικούς κανόνες πολέμου. Ενδεχόμενη συμμετοχή μου σε κάτι τέτοιο θα με καθιστούσε συμμέτοχο σε εγκλήματα πολέμου» ανέφερε ο υπολοχαγός Ουατάντα σε μαγνητοφωνημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν διάφορες αντιπολεμικές οργανώσεις. Ο ίδιος δεν παρέστη στη συνέντευξη καθώς η διοίκηση της βάσης Φορτ Λιούις που υπηρετεί ο Ουατάντα δεν του επέτρεψαν να παραστεί. «Οι ηθικές και νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπουν την έκδοση παρανόμων διαταγών» ανέφερε ο Ουατάντα.

Ο υπολοχαγός επρόκειτο να αναχωρήσει για το Ιράκ εντός του μηνός μαζί με τη μονάδα του με προορισμό τη Μοσούλη. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η υπόθεση του Ουατάντα θα επανεξεταστεί, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η πρώτη, ούτε η μοναδική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ