Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Ο πρώτος αξιωματικός αρνητής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιχρεν Ουατάντα, 28 χρονών, από τη Χαβάη. Αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο οποίος προτιμά να πάει στρατοδικείο που σημαίνει και φυλακή αντί να επιστρέψει και να υπηρετήσει στο Ιράκ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ABC», υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος που διεξάγεται στη χώρα θα τον καταστήσει «συμμέτοχο σε εγκλήματα πολέμου».

«Η χωρίς διακρίσεις σφαγή και κακομεταχείριση του ιρακινού λαού δεν αποτελεί μόνο μια τρομακτική ηθική αδικία αλλά αντιβαίνει και στους στρατιωτικούς κανόνες πολέμου. Ενδεχόμενη συμμετοχή μου σε κάτι τέτοιο θα με καθιστούσε συμμέτοχο σε εγκλήματα πολέμου» ανέφερε ο υπολοχαγός Ουατάντα σε μαγνητοφωνημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν διάφορες αντιπολεμικές οργανώσεις. Ο ίδιος δεν παρέστη στη συνέντευξη καθώς η διοίκηση της βάσης Φορτ Λιούις που υπηρετεί ο Ουατάντα δεν του επέτρεψαν να παραστεί. «Οι ηθικές και νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιτρέπουν την έκδοση παρανόμων διαταγών» ανέφερε ο Ουατάντα.

Ο υπολοχαγός επρόκειτο να αναχωρήσει για το Ιράκ εντός του μηνός μαζί με τη μονάδα του με προορισμό τη Μοσούλη. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η υπόθεση του Ουατάντα θα επανεξεταστεί, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η πρώτη, ούτε η μοναδική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ