Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ CIA
Αλλα ... λόγια από ΗΠΑ και Γερμανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Εννοείται ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες το συμπέρασμα - κόλαφο για τις 14 άμεσα εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές χώρες στο δίκτυο ιπτάμενων φυλακών των ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακ Κόρμακ, δηλώνοντας ότι η έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι βρίθει ισχυρισμών, αλλά όχι γεγονότων, την περιέγραψε ως «αναμάσημα προηγούμενων προσπαθειών», υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι «απογοητευμένη από τον τόνο και το περιεχόμενό της».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση, 14 ευρωπαϊκά κράτη - μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος - φέρονται να «έκλεισαν τα μάτια» ή ακόμα και να «συνεργάστηκαν» για την υπόθεση μεταφοράς υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές πτήσεις της CIA προς χώρες όπου επιτρέπονται τα βασανιστήρια για να τους ανακρίνουν.

Η έκθεση κατηγορεί για «παραβιάσεις των ατομικών δικαιωμάτων», κατά την παράνομη μεταφορά «υπόπτων για τρομοκρατική δράση», τις εξής επτά χώρες: Σουηδία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βρετανία, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Γερμανία και Τουρκία. Ενώ ευθύνες μπορούν να αποδοθούν και σε άλλες χώρες για συνέργεια - ενεργητική ή παθητική - σε μυστική κράτηση προσώπων ή σε παράνομη μεταφορά τους, όπως οι Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα.

Πάντως, οι ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί ότι μετέφεραν υπόπτους για τρομοκρατία, αλλά αρνούνται ότι τους έστειλαν σε τρίτα κράτη για να υποστούν βασανιστήρια.

Στη Γερμανία η δημοσιοποίηση της έκθεσης Μάρτι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις του SPD, αφού ήταν κυβέρνηση όλα τα χρόνια που πραγματοποιούνταν οι πτήσεις της CIA. Οπως υποστήριξε ο Μάρτι ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανία χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εκκίνησης για πολλές μεταφορές υπόπτων με την ανοχή των Αρχών, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος της αμερικανικής βάσης Ραμστάιν στη Γερμανία. Μάλιστα, κατά τον Μάρτι, δεν αποκλείεται η Γερμανία να έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στις υποθέσεις της απαγωγής του Γερμανολιβανέζου Χαλέντ ελ Μάσρι που απήχθη στα Σκόπια και του Αιγύπτιου Αμπού Ομάρ που απήχθη στο Μιλάνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ