Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Καθίζηση» για το κόμμα του Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε ελεύθερη πτώση φέρεται να βρίσκεται η δημοτικότητα του «ισλαμοδημοκρατικού» κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι όμως λόγω της περιλάλητης σύγκρουσής του με τους υπέρμαχους του «κοσμικού κράτους» - μια υπόθεση που πολύ μικρό ποσοστό του τουρκικού λαού απασχολεί, στο κάτω κάτω - αλλά λόγω της αποτυχίας του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε από τις 20 του Μάη έως τις 3 του Ιούνη η εταιρία «Σόναρ», το ΑΚ θα λάμβανε 30% των ψήφων αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα. Το κυβερνών κόμμα υπέστη πτώση κατά 3,5 μονάδες από τον Απρίλη, και πάνω από 13 εκατοστιαίες μονάδες από το Γενάρη. Πάντως, το AK θα παρέμενε στην εξουσία και με αυτό το αποτέλεσμα, αφού το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δε συγκεντρώνει πάνω από 19,2%.

Το μόνο κόμμα που φέρεται κατά τη δημοσκόπηση να υπερβαίνει το όριο 10% των ψήφων που απαιτείται (κατά ένα νόμο σχεδιασμένο για τον αποκλεισμό των κουρδικών και των αριστερών κομμάτων) για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο είναι το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, που συγκεντρώνει 12,6%, κατά τη «Σόναρ».

Στο μεταξύ, το πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να ασχολείται με τη φιλολογία γύρω από το «βαθύ κράτος» και τη μάχη του με τους ισλαμιστές. Η προχτεσινή συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ Οζκιόκ με τον πρωθυπουργό Ερντογάν δεν έχει «βγάλει» κάτι πάντως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ