ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα ανοίξουν οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές για την εκλογή των νέων Διοικητικών Συμβουλίων και των αντιπροσώπων στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια θα γίνουν φέτος στις 28 του Μάρτη, όπως αποφάσισαν αντίστοιχα το απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ και το ΚΣ της ΕΣΕΕ.

Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές είναι αφορμή για ουσιαστική συζήτηση με τους φοιτητές, αλλά και για την ενίσχυση της λογικής των αγώνων, του δυναμώματος των συλλόγων, της ανάτασης και απάντησης του κινήματος στην επίθεση της κυβέρνησης με την αντιδραστική μεταρρύθμιση που προωθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας έχει ξεκινήσει από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς να ενημερώνει φοιτητές και σπουδαστές, να καλεί σε αγωνιστική απάντηση. Ετσι και τώρα, μπροστά στις εκλογές εντείνει όλη αυτή την προσπάθεια. Οι στόχοι της παράταξης που σταθερά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανοδική πορεία σε ψήφους και σε ποσοστό, είναι φέτος ιδιαίτερα υψηλοί.

«Συζητάμε καθημερινά με τον κόσμο, αναλύουμε τις προτάσεις μας και ενημερώνουμε τους φοιτητές», μας λέει ο Αντώνης Κούρτης, μέλος της ΠΚΣ στο Χημικό Αθήνας, για την προετοιμασία της παράταξης μπροστά στις εκλογές. Τα θέματα της συζήτησης έχουν να κάνουν με τα ζητήματα «που απασχόλησαν το φοιτητόκοσμο αυτό το χειμώνα (νομοσχέδια, Διακήρυξη της Μπολόνια). Συζητάμε για τη σημασία των εκλογών, την αξία της συμμετοχής και της στήριξης της ΠΚΣ».

Η παράταξη επιδιώκει, όπως μας λέει ο Α. Κούρτης, «να εκφραστεί όσο το δυνατό καλύτερα και στις εκλογές η αντίδραση του κόσμου, που ήταν φανερή όλο το προηγούμενο διάστημα. Θέλουμε αφύπνιση της συνείδησης του φοιτητή, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων και η συστράτευσή τους στην ΠΚΣ».

Ο «Ρ» από σήμερα και μέχρι τις φοιτητικές εκλογές, στην προσπάθειά του να συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση των φοιτητών και των εργαζόμενων γενικότερα για τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης, εγκαινιάζει 2 στήλες που θα καταπιάνονται με απαντήσεις σε ερωτήματα που βγαίνουν από την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση και τα δρώμενα στις σχολές. «Κόντρα στις αυταπάτες» είναι η στήλη που θα φιλοξενεί επίκαιρα θέματα και θα παρουσιάζεται δύο φόρες τη βδομάδα και τα γνωστά σχόλια της ΠΚΣ, φέτος ως «Πανσπουδαστικές Σφήνες» που θα είναι καθημερινά κοντά σας μέχρι τις 28 του Μάρτη.

«Ηρθε η ώρα της τελικής ρήξης»!

Πετυχημένη η χτεσινή πρώτη - μπροστά στις φοιτητικές εκλογές - εκδήλωση της ΠΚΣ στο Πολυτεχνείο

Οι αποφάσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια και το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, που αποτελεί πιστή εφαρμογή αυτών των αποφάσεων, ενδιαφέρει έντονα τους φοιτητές. Αυτό φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή που είχε η χτεσινή εκδήλωση της ΠΚΣ με αυτό το θέμα, στο ΕθνικόΜετσόβιο Πολυτεχνείο, με τη συμμετοχή του πρύτανη του ιδρύματος Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου και του Παναγιώτη Γεωργιάδη, επιστημονικού συνεργάτη στο ΕΜΠ. Οι αλλαγές που συντελούνται έχουν ως άμεση συνέπεια τη σοβαρή υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτή ήταν κοινή διαπίστωση των δυο ομιλητών, που υπογράμμισαν ότι η Διακήρυξη της Μπολόνια εξυπηρετεί ακριβώς τις ανάγκες του κεφαλαίου για τη δημιουργία ενός «ευέλικτου» εργατικού δυναμικού υποταγμένου στις ορέξεις του εκάστοτε εργοδότη. Η γνώση που θα έχουν οι απόφοιτοι θα απαξιώνεται γρήγορα, θα αναγκάζονται να μπαίνουν στον κύκλο της λεγόμενης «διά βίου εκπαίδευσης», να επανακαταρτίζονται, ώσπου και η νέα γνώση τους να απαξιωθεί, να πεταχτούν και πάλι στο δρόμο και φτου κι απ' την αρχή. «Αυτή η κατάσταση της δουλείας που επιχειρείται είναι ό,τι καλύτερο για τον εργοδότη», σημείωσε ο Θ. Ξανθόπουλος, εξηγώντας ότι ο μισομορφωμένος πτυχιούχος θα είναι υποταγμένος στις απαιτήσεις του εργοδότη (εξοντωτικά ωράρια, μειωμένες αποδοχές κ.ά.) γιατί θα γνωρίζει ότι δεν έχει τα προσόντακαι δε θα αντιδρά, για να μη χάσει τη θέση του. Επίσης, ο Π. Γεωργιάδης είπε ότι αυτή είναι μια διαδικασία που ισχύει ήδη σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες κι αυτό ακριβώς εκφράζει το πνεύμα της Μπολόνια.

Οι εξελίξεις αυτές προωθούνται μέσω του τριετή προπτυχιακού κύκλου. «Η "αγορά" λέει το εξής απλό και ωμό: οι φοιτητές είναι πελάτες», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ξανθόπουλος και αφού οι «πελάτες» - φοιτητές θέλουν πανεπιστημιακό δίπλωμα φτιάχνουν ιδρύματα που θα δίνουν, φτηνά και εύκολα, ένα δίπλωμα που μόνο στο όνομα θα είναι πανεπιστημιακό.

Κάποια ιδρύματα, όμως, τα εξαιρούν από αυτή τη διαδικασία. Οπως κατήγγειλε ο πρύτανης, τα καλά Πολυτεχνεία της Γαλλίας και της Γερμανίας τα αφήνουν να διατηρήσουν το χρόνο και την ποιότητα των σπουδών τους και τα μετατρέπουν σε «κέντρα αριστείας» για μια ελίτ, ενώ για τους πολλούς, για την «πλέμπα» αφήνουν τα υποβαθμισμένα ιδρύματα. Είπε μάλιστα ότι αποτέλεσμα θα είναι «σε δέκα χρόνια η δημόσια παιδεία στην Ευρώπη να στοιχίζει λιγότερο από το μισό που στοιχίζει σήμερα», γιατί οι υποβαθμισμένες παρεχόμενες γνώσεις και υποδομές θα είναι πιο φτηνές, ενώ σχεδιάζεται να γενικευτεί το καθεστώς των διδάκτρων.

Το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ αποτελεί ακριβώς την εφαρμογή αυτής της κατάστασης στη χώρα μας. «Η επόμενη κίνηση είναι να μας πουν σπάστε τις σπουδές σε δυο κύκλους. Αμ, δε γίνεται!», είπε ο πρύτανης κι αμέσως μετά δήλωσε αποφασιστικά: «ήρθε η στιγμή της τελικής ρήξης. Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να περάσει!». Κάλεσε δε φοιτητές και καθηγητές να διαδηλώσουν από κοινού την επόμενη Πέμπτη από τα Προπύλαια στο Υπουργείο Παιδείας και πρότεινε συνεχείς δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Κλειστό σήμερα το Πανεπιστήμιο Πάτρας

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, ενώ το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στο εγχείρημα έχοντας τη στήριξη της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ. Στο μεταξύ με απόφαση της Συγκλήτου, κλείνει σήμερα και για μία μέρα το Πανεπιστήμιο Πάτρας, ζητώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Η αναστολή του εκπαιδευτικού έργου του πανεπιστημίου γίνεται προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, ενώ αντίστοιχη απόφαση πήρε και η Γενική Συνέλευση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρας, σύμφωνα με την οποία θα συγκληθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων της Σχολής ενώ στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση όλων των μελών και φοιτητών της Σχολής. Παράλληλα, ξεκινά από την ερχόμενη βδομάδα κύκλος γενικών συνελεύσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα πάρουν θέση για το νομοσχέδιο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η έκτακτη σύνοδος προέδρων των ΤΕΙ, σημειώνει ότι «στηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΠΘ για την Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και αναμένει την άμεση κατάθεση του Νομοσχεδίου στη Βουλή». Ως προς τα επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, η Σύνοδος σημειώνει ότι η αξιολόγηση πρέπει να ενταχθεί σε ενιαίο πλαίσιο μαζί με τα πανεπιστήμια, μετά όμως από τη νομοθετική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησής τους. Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος πρυτάνεων ζητεί η αξιολόγηση των ΤΕΙ να προηγηθεί της ανωτατοποίησης, πρόταση την οποία έχει απορρίψει το υπουργείο Παιδείας. Ειδικά για τη θέση αυτή των πρυτάνεων, οι πρόεδροι των ΤΕΙ εμφανίζονται ως προωθητές των κυβερνητικών σχεδίων, λέγοντας ότι «τα πανεπιστήμια αρνούνται να παρακολουθήσουν την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Σύγκλιση». Μία σύγκλiση όμως που βασίζεται στην υπαγωγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς και οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση τόσο των ΑΕΙ όσο και των ΤΕΙ.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ διαφοροποιούνται στα σημεία του νομοσχεδίου που αναφέρονται στο προσωπικό των ΤΕΙ και τα μεταπτυχιακά. Ειδικότερα διαφωνούν με τον όρο «εντεταλμένο» προσωπικό, μία αλλαγή στην οποία το υπουργείο Παιδείας φάνηκε διατεθειμένο να προχωρήσει, και ζητούν την ένταξη του προσωπικού σε προσωποπαγείς θέσεις και στις τέσσερις βαθμίδες. Σε ό,τι αφορά τα μεταπτυχιακά, ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στα ΤΕΙ να διοργανώνουν αυτοδύναμα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης

Συνάντηση χτες της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ με το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών που εργάζονται στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων του Οργανισμού, τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει, τριχοτομώντας τον σε τρεις Ανώνυμες Εταιρίες, βρίσκεται το ΚΚΕ. Αυτό υπογραμμίστηκε από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες μετά από πρόσκληση του κόμματος. Στη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Κ. Σταμούλος και οι Σπ. Μουρούτσος και Δ. Ζατζάς αναφέρθηκαν στα ζητήματα που δημιουργούνται μετά την ανακοίνωση της τριχοτόμησης του Οργανισμού σε τρεις Ανώνυμες Εταιρίες τόσο για τη λειτουργία και το χαρακτήρα του Οργανισμού όσο και για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Ενημέρωσαν παράλληλα για τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχωρούν και την αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ αλλά και τα ΜΜΕ. Σημείωσαν, επίσης, ότι το ΚΚΕ ήταν η μόνη δύναμη που έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση απέναντι στις εξελίξεις στον ΟΑΕΔ και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στο «Ρ» που στηρίζει τον αγώνα τους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζώτος, Π. Παλαβός και Λ. Σορόπουλος σημείωσαν ότι χρειάζεται συντονισμένος αγώνας για ενιαίο, δημόσιο, κοινωνικό και αναβαθμισμένο ΟΑΕΔ, καθώς αποτελεί υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, και ανέπτυξαν την πρόταση του ΚΚΕ για ανάπτυξη ενός μετώπου αναχαίτισης της αντεργατικής πολιτικής σε συνεργασία με τα σωματεία που έχουν ταξικό προσανατολισμό, αφού οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προωθούν με τις επιλογές τους την κυβερνητική λογική. Τονίστηκε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει εργασιακή εξασφάλιση τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των υπόλοιπων εργαζόμενων μέσα σε μια Ανώνυμη Εταιρία.

Απεργίες

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών του ΟΑΕΔ θα πραγματοποιήσει 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Μάρτη, ζητώντας δημόσιο ΟΑΕΔ με υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενίσχυση του θεσμού των ΤΕΕ - μαθητείας. Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, στις 5 και 6 Μάρτη, τονίζοντας ότι η διάσπαση του ΟΑΕΔ σε τρεις ΑΕ και ΝΠΔΔ είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, αφού δε διασφαλίζει το δημόσιο και ενιαίο χαρακτήρα του, υποβαθμίζει τον κοινωνικό του ρόλο με την αφαίρεση πόρων από τις παροχές, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους, για τους οποίους επιφυλάσσει ρόλο κομπάρσου στα νέα σχήματα.

Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, την άμεση μονιμοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και την άμεση θεσμοθέτηση πόρων για την ομαλή λειτουργία των ΤΕΕ Μαθητείας και της επαγγελματικής κατάρτισης, διεκδικούν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, που χτες, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΚΕΤΕΚ στην οδό Λαγκαδά.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 3 Κέντρα Τεχνικής Κατάρτισης όπου λειτουργούν σχολές μαθητείας. Σ' αυτές σπουδάζουν 3.000 μαθητές και εργάζονται 300 ωρομίσθιοι καθηγητής, οι οποίοι πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας. Στο μεταξύ καταλήψεις των σχολών του ΟΑΕΔ γίνονται στην Πτολεμαΐδα και στη Λάρισα. Οι σπουδαστές στον ΟΑΕΔ Λάρισας, διεκδικούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται καθηγητές, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οι μαθητές αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα σίτισης και στέγασης, καθυστερούν πάρα πολύ να τους δοθούν τα σχετικά επιδόματα, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη βιβλίων, τα οποία ακόμα δεν τους έχουν δοθεί, εντούτοις άρχισαν να δίνουν εξετάσεις!

ΕΛΜΕ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ
Ανάγκη ο συντονισμός από τα «κάτω»

Κάλεσμα σε κοινή σύσκεψη προς όλες τις ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, απευθύνει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ. Σκοπός της είναι να εκτιμηθεί η μέχρι τώρα δράση του αγώνα, καθώς και να προγραμματιστεί - μεθοδευτεί από κοινού η μελλοντική πορεία.

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση των ΕΛΜΕ, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει, για άλλη μια φορά, ότι θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να προχωρήσει ο συντονισμός και η κοινή δράση από τα «κάτω». Επισημαίνει δε ότι η πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν αρκετές ΓΣ των ΕΛΜΕ (και εκτός Αττικής) με ικανοποιητική συμμετοχή εκπαιδευτικών.

Σχολιάζοντας τη στάση των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Συνεργασίας», υπογραμμίζει: «Θορυβημένες από την κινητικότητα της βάσης, θυμήθηκαν πάλι τη διαμόρφωση εισήγησης από την πλειοψηφία, με πρόσχημα να πραγματοποιηθούν ΓΣ των ΕΛΜΕ. Μάλιστα, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, "Συνεργασία" συμφώνησαν σε κείμενο "σούπα", όπου η μια παράγραφος αναιρεί την άλλη και με πρόγραμμα "δράσης" μια 24ωρη απεργία (24ωρη πρότεινε και η ΠΑΣΚ)» και συνεχίζει: «Υποκρίνονται ότι θέλουν ΓΣ, όταν την ίδια στιγμή αρνούνται, καταψηφίζουν στα ΔΣ των ΕΛΜΕ πρόταση για πραγματοποίηση ΓΣ (παρά τα εμπόδια έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 30 ΓΣ). Ενοχλούνται από τον προσανατολισμό και τις ΓΣ που φέρουν τη σφραγίδα της βάσης και επιδιώκουν να πραγματοποιηθούν μεν ΓΣ στις ΕΛΜΕ, αλλά στα πλαίσια, χειραγωγημένες από τη συναινετική πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ».

Εκδηλώσεις για την Παιδεία

Σήμερα Πέμπτη, η ΠΚΣ πραγματοποιεί εκδήλωση στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), με θέμα: «Οι αλλαγές στο Τμήμα στο φόντο της Μπολόνια». Η εκδήλωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στην αίθουσα Πληροφορικής και θα συμμετέχει ο Εμ. Γιαννακουδάκης, πρόεδρος του Τμήματος κι ο Η. Πατίδης, μέλος της Γραμματείας της ΠΚΣ.

Στην Κρήτη

Σειρά εκδηλώσεων για την Παιδεία έχει προγραμματίσει, από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο, η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Επίσης, το τριήμερο αυτό θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη διοίκηση του ΤΕΙ Ηρακλείου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ομιλητής στις εκδηλώσεις και επικεφαλής στις συναντήσεις που θα γίνουν, είναι ο Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Σήμερα Πέμπτη:

- Στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΕΙ Ηρακλείου.

- Στις 2 το μεσημέρι, συγκέντρωση στην αίθουσα AGRO της ΣΤΕΓ με θέμα: «Οι αποφάσεις της Μπολόνια - "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ και η πρόταση του ΚΚΕ».

- Στις 7 το απόγευμα, εκδήλωση - συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγ. Νικολάου με θέμα: «Οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ».

  • Αύριο Παρασκευή, 2/3:

- Στις 10 το πρωί, συνάντηση με τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

- Στις 5 το απόγευμα, συγκέντρωση στο ΑΕΙ Ηρακλείου - κτίριο Κνωσού, Αμφιθέατρο ΒΞ, με θέμα: «Αποφάσεις της Μπολόνια και οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση».

  • Σάββατο, 3/3:

- Εκδήλωση - συζήτηση στην παλιά αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΑΚ (Ρ. Χούρδου - πίσω από το Ταχυδρομείο), στις 6 το απόγευμα με θέμα: «Μόρφωση: Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Η ανωτατοποίηση της... απάτης

Μας λένε: Γιατί δε δέχεστε ότι η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ είναι ένα πρώτο βήμα, για την αναβάθμιση των σπουδών;

Απαντάμε: Η λογική του πρώτου βήματος δεν είναι τωρινή. Εδώ και 18 χρόνια έχει θρέψει αυταπάτες, έχει τιθασεύσει την ελπίδα χιλιάδων σπουδαστών για αναβαθμισμένες σπουδές.

Τα περί «πρώτου βήματος» χρησιμοποιούνται συστηματικά από την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ, για να βγάλουν λάδι το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ (κάνουν τα ίδια όπως και το '95), μιας και αυτές οι παρατάξεις, μαζί με τους προέδρους των ΤΕΙ, έχουν αναλάβει με εργολαβικό τρόπο να προωθήσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα βήμα εμπρός, αλλά για πολλά βήματα πίσω: δεν αλλάζει η αξία του πτυχίου, συνεχίζεται η θλιβερή κατάσταση σήμερα στα ΤΕΙ (υλικοτεχνική υποδομή, υποχρηματοδότηση, έκτακτοι καθηγητές) και παραπέρα υποβαθμίζονται συνολικά τα ιδρύματα.

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τη Διακήρυξη της Μπολόνια προωθεί ολοταχώς το σπάσιμο του πτυχίου σε δυο κύκλους (προπτυχιακό - μεταπτυχιακό), την αποσύνδεση του υποβαθμισμένου πτυχίου από το επάγγελμα, την υπαγωγή των ιδρυμάτων στις ορέξεις του κεφαλαίου με την αξιολόγηση στα μέτρα των βιομηχάνων. Την ίδια ώρα το κάθε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών μπορεί να αναγνωριστεί ως πανεπιστήμιο (με την 89/48 και τις πιστωτικές μονάδες της Μπολόνια). Με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ η τριτοβάθμια εκπαίδευση περιλαμβάνει ό,τι υπάρχει μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή «σούπα».

Δεκαοχτώ χρόνια τώρα η κυβέρνηση και οι βαστάζοι της (ΔΑΠ -ΠΑΣΠ) μιλάνε ακόμα για το πρώτο βήμα, όμως για δεκαοχτώ χρόνια οι σπουδαστές των ΤΕΙ γνωρίζουν μόνο υποβάθμιση. Και αν μετά από τόσα χρόνια οι κυβερνητικές παρατάξεις μιλούν ακόμα για το πρώτο βήμα, μέχρι πότε άραγε θα πρέπει οι σπουδαστές να περιμένουν για το επόμενο;

Ουσιαστικά επιδιώκουν με κάθε τρόπο να κερδίσουν χρόνο, να κατευνάσουν την αγανάκτηση των σπουδαστών για την κοροϊδία της «ανωτατοποίησης», να καλλιεργήσουν για άλλη μια φορά αυταπάτες. Το «ένα βήμα» τους βολεύει για να καθησυχάσουν Γενικές Συνελεύσεις, να... «μεταθέσουν επ' αόριστο» τους αγώνες που είναι ανάγκη σήμερα να ξεκινήσουν.

Οι σπουδαστές έχουν χορτάσει από τα «κάτσε να δούμε», «κάτι είναι κι αυτό» ή «είναι ένα βήμα». Ομως δεν πάει άλλο. Η καταδίκη του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, της Διακήρυξης της Μπολόνια, το αίτημα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι πιο ρεαλιστική ανάγκη για το Σπουδαστικό Κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ