Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ανωτατοποίηση της... απάτης

Μας λένε: Γιατί δε δέχεστε ότι η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ είναι ένα πρώτο βήμα, για την αναβάθμιση των σπουδών;

Απαντάμε: Η λογική του πρώτου βήματος δεν είναι τωρινή. Εδώ και 18 χρόνια έχει θρέψει αυταπάτες, έχει τιθασεύσει την ελπίδα χιλιάδων σπουδαστών για αναβαθμισμένες σπουδές.

Τα περί «πρώτου βήματος» χρησιμοποιούνται συστηματικά από την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ, για να βγάλουν λάδι το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ (κάνουν τα ίδια όπως και το '95), μιας και αυτές οι παρατάξεις, μαζί με τους προέδρους των ΤΕΙ, έχουν αναλάβει με εργολαβικό τρόπο να προωθήσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα βήμα εμπρός, αλλά για πολλά βήματα πίσω: δεν αλλάζει η αξία του πτυχίου, συνεχίζεται η θλιβερή κατάσταση σήμερα στα ΤΕΙ (υλικοτεχνική υποδομή, υποχρηματοδότηση, έκτακτοι καθηγητές) και παραπέρα υποβαθμίζονται συνολικά τα ιδρύματα.

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τη Διακήρυξη της Μπολόνια προωθεί ολοταχώς το σπάσιμο του πτυχίου σε δυο κύκλους (προπτυχιακό - μεταπτυχιακό), την αποσύνδεση του υποβαθμισμένου πτυχίου από το επάγγελμα, την υπαγωγή των ιδρυμάτων στις ορέξεις του κεφαλαίου με την αξιολόγηση στα μέτρα των βιομηχάνων. Την ίδια ώρα το κάθε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών μπορεί να αναγνωριστεί ως πανεπιστήμιο (με την 89/48 και τις πιστωτικές μονάδες της Μπολόνια). Με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ η τριτοβάθμια εκπαίδευση περιλαμβάνει ό,τι υπάρχει μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή «σούπα».

Δεκαοχτώ χρόνια τώρα η κυβέρνηση και οι βαστάζοι της (ΔΑΠ -ΠΑΣΠ) μιλάνε ακόμα για το πρώτο βήμα, όμως για δεκαοχτώ χρόνια οι σπουδαστές των ΤΕΙ γνωρίζουν μόνο υποβάθμιση. Και αν μετά από τόσα χρόνια οι κυβερνητικές παρατάξεις μιλούν ακόμα για το πρώτο βήμα, μέχρι πότε άραγε θα πρέπει οι σπουδαστές να περιμένουν για το επόμενο;

Ουσιαστικά επιδιώκουν με κάθε τρόπο να κερδίσουν χρόνο, να κατευνάσουν την αγανάκτηση των σπουδαστών για την κοροϊδία της «ανωτατοποίησης», να καλλιεργήσουν για άλλη μια φορά αυταπάτες. Το «ένα βήμα» τους βολεύει για να καθησυχάσουν Γενικές Συνελεύσεις, να... «μεταθέσουν επ' αόριστο» τους αγώνες που είναι ανάγκη σήμερα να ξεκινήσουν.

Οι σπουδαστές έχουν χορτάσει από τα «κάτσε να δούμε», «κάτι είναι κι αυτό» ή «είναι ένα βήμα». Ομως δεν πάει άλλο. Η καταδίκη του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, της Διακήρυξης της Μπολόνια, το αίτημα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση είναι πιο ρεαλιστική ανάγκη για το Σπουδαστικό Κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ