ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούνη 2014
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ»
Η νέα έκφραση μερίδας των καπιταλιστών

Μπερντ Λούκε, αρχηγός του AfD
Μπερντ Λούκε, αρχηγός του AfD
Την παντιέρα του ευρωσκεπτικισμού στις γερμανικές ευρωεκλογές κράτησε ψηλά το νέο κόμμα «Εναλλακτική Για τη Γερμανία» (AfD) του 51χρονου καθηγητή μακροοικονομίας στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου, Μπερντ Λούκε. Ο Λούκε λανσάρει ως ηγέτης αυτού του νεοϊδρυθέντος ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, προβάλλοντας, από τη μια, ένα «σοβαρό» ακαδημαϊκό προφίλ, εμφανιζόμενος συχνά λάβρος ομιλητής κατά της Ευρωζώνης και του ευρώ, δίχως ωστόσο να εναντιώνεται στην ιδέα της ΕΕ, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της ελευθερίας δράσης των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, δε διστάζει να προβάλει προς τα έξω σταθερά ένα λαϊκίστικο πρόσωπο, φωτογραφιζόμενος ενίοτε στα γερμανικά περιοδικά σαν ο «καλός», μορφωμένος, πολύτεκνος Γερμανός οικογενειάρχης.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Λούκε είναι περισσότερο η φωνή και όχι ο ιθύνων νους πίσω από την ιδέα ίδρυσης του κόμματος AfD, τον Απρίλη του 2013, που συμμετείχε για πρώτη φορά στις γερμανικές γενικές εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη παίρνοντας ένα διόλου άσχημο 4,7%. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Λούκε δεν είναι στην ουσία παρά ο «αχυράνθρωπος» του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς Ολαφ Χένκελ. Ο Χένκελ, που ήταν έως πρότινος διευθυντής της ΙΒΜ στη Γερμανία, αλλά και παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα Διοικητικά Συμβούλια κολοσσιαίων γερμανικών «εταιρειών όπως η «Bayern AG», «Continental AG», «Daimler Chrysler Aerospace», «Ringier AG», για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, ήταν αυτός που λάνσαρε στην ουσία την ιδέα ίδρυσης ενός «νέου» ευρωσκεπτικιστικού γερμανικού κόμματος, που θα προβάλει τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης μερίδας των γερμανικών μονοπωλίων και καπιταλιστών. Ο Χένκελ ήταν αυτός που πρωτομίλησε το 2010 στο γερμανικό περιοδικό «Φόκους» για μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και δύο νομισμάτων με ένα ξεχωριστό ευρώ για τον πλούσιο βορρά και ένα άλλο, ασθενέστερο, για τον ευρωπαϊκό νότο. Ο Χένκελ ήταν που το 2011 είχε δηλώσει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη και να δημιουργήσουν ένα δικό τους, ξεχωριστό νόμισμα.

Ενα χρόνο μετά τις πολυσυζητημένες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλώσεις Χένκελ, ιδρύθηκε το AfD από τον Μπερντ Λούκε, ακριβώς με αυτές τις ιδέες και «προτάσεις» για μία εναλλακτική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ολοκλήρωση, που δε θα θίγει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά θα προσελκύει ψηφοφόρους από τη μεσαία αστική και την εργατική τάξη, απαιτώντας δημοψηφίσματα για την ανέγερση τζαμιών, προβάλλοντας «παραδοσιακές, γερμανικές οικογενειακές αξίες», νέους «ξεκάθαρους» κανόνες για τη μετανάστευση κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, ειδικευμένου και μορφωμένου εργατικού προσωπικού, «προστασία» του γερμανικού κοινωνικού κράτους πρόνοιας από άνεργους μετανάστες κ.ά.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές κατέβηκε φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Ντράγκι τζογάρει, εσύ πληρώνεις», «Χρειάζεται κουράγιο να είσαι Γερμανία», «Μετανάστες ναι! Αλλά όχι σε βάρος του κοινωνικού συστήματος» και κατάφερε να εξασφαλίσει 6,8% και έξι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ασφαλώς και ο... πρώην πρόεδρος του γερμανικού ΣΕΒ, Χ.Ο. Χένκελ (που ήταν δεύτερος στο ευρωψηφοδέλτιο).

Τα αποτελέσματα

Το γερμανικό πολιτικό σκηνικό στις ευρωεκλογές του Μάη διαμορφώθηκε με τους Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές της Μέρκελ (CDU/CSU) να παραμένουν στην πρώτη θέση με 35,3% μολονότι έπεσαν κατά 2% (σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009) και 35 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 27,3%, που αύξησαν τη δύναμή τους κατά 6%, στην τρίτη οι Πράσινοι με 10,7% και το «Κόμμα της Αριστεράς» με 7,4%, ενώ για πρώτη φορά όπως αναφέραμε μπήκε στην Ευρωβουλή και το «Εναλλακτικό» AfD με 7% και έξι ευρωβουλευτές. Η καθίζηση των Φιλελευθέρων (FDP) συνεχίστηκε με το ποσοστό τους να πέφτει στο 3,1% από το 11% των προηγούμενων ευρωεκλογών και εκλογή τριών ευρωβουλευτών. Μετά την κατάργηση του πλαφόν 3%, στην ομάδα των Γερμανών ευρωβουλευτών εκπροσωπούνται για πρώτη φορά και άλλα, μικρά, κόμματα όπως εκείνο των Πειρατών (1,3%) και νεοναζιστικό NPD (1%) που εξέλεξαν από έναν ευρωβουλευτή, ευνοούμενοι από την πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Χανς Ολαφ Χένκελ απέκλεισε τη συνεργασία του AfD με το Εθνικό Κόμμα (FN) της Μαρίν Λε Πεν, χαρακτηρίζοντας «καταστροφή» την εκλογική επιτυχία των Γάλλων ακροδεξιών. Ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού ΣΕΒ δεν έκρυψε τη συμπάθεια και την προτίμησή του για τους Βρετανούς Συντηρητικούς και την ομάδα «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR). Δύσκολη ωστόσο θα φαινόταν μία συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στo ΑfD και το Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ μιας που το πρώτο δεν είναι κατά της ΕΕ, αλλά κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης με τη σημερινή μορφή, και ο δεύτερος επιδιώκει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διάλυση της ΕΕ.

Ας σημειωθεί, βεβαίως, ότι αυτό το πολιτικό τοπίο διαμόρφωσε το 48% των ψηφοφόρων που αποφάσισαν να προσέλθουν στις κάλπες. Και στη Γερμανία η αποχή ξεπέρασε το 50%.


Δ.Ο.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εκλογικό αποτέλεσμα «καταπέλτης» για τους Εργατικούς

Κατηφής ο παραιτηθείς ηγέτης των Ιρλανδών Εργατικών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Κατηφής ο παραιτηθείς ηγέτης των Ιρλανδών Εργατικών μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Τo αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ιρλανδία συνοδεύτηκε με την παραίτηση του Εϊμον Γκίλμορ, αντιπροέδρου της ιρλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού κεντροδεξιών - κεντροαριστερών, από τη θέση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Εργατικών στις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Ο 59χρονος Γκίλμορ, υποστηρίζοντας ότι πήρε το μήνυμα των καλπών ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι του κόμματος. Ανέλαβε, έτσι, «πλήρως την ευθύνη» για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που σημειώθηκε, όπως είπε, «κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία του κράτους». Ο ίδιος απέφυγε να δει το συντριπτικό αποτέλεσμα σαν τιμωρία των ψηφοφόρων για την κυβερνητική συνεργασία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με το κεντρώο «Fine Gael» του πρωθυπουργού Εντα Κένι και τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές αμφοτέρων που χτύπησαν αγρίως εργασιακά δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας...

Για την ιστορία, το ιρλανδικό Εργατικό Κόμμα είδε τη δύναμή του να υποδιπλασιάζεται στις ευρωεκλογές του 2014, καθώς το ποσοστό του βυθίστηκε στο 5,3% από το 13,9% του 2009, αδυνατώντας να εκλέξει έστω και έναν ευρωβουλευτή. Ανάλογη ήττα υπέστη και στις τοπικές εκλογές, όπου το ποσοστό του έπεσε από το 14,2% στο 7,2%.

Ο πρωθυπουργός Εντα Κένι, που από την πλευρά του είχε μικρότερες απώλειες, μιας που έδειξε συνέπεια στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της αστικής τάξης, εξήρε «το θάρρος του Γκίλμορ» στην επιβολή δύσκολων αποφάσεων, ισχυριζόμενος πως ήταν «απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομίας». Σε αυτές τις ευρωεκλογές πήρε 22,3%, εκλέγοντας τέσσερις ευρωβουλευτές. Το Φιάνα Φάιλ του Μ. Μάρτινς πήρε 22,3% και μία έδρα, το Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς 19,5% και τρεις ευρωβουλευτές, ενώ, τέλος, εξελέγησαν και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Αλλα ενδεικτικά αποτελέσματα

Στην Ολλανδία: Το αντιμεταναστευτικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, που προβαλλόταν προεκλογικά ακόμα και ως πρώτο, πήρε 11,9% και ήρθε τέταρτο. Το φιλελεύθερο κόμμα Δημοκράτες 66 (D66) πήρε 15,4% και το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) 15%. Την τρίτη θέση κατέλαβε το δεξιό Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 13,2%.

Η συμμετοχή των Ολλανδών ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 37%, στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2009.

Στη Δανία: Το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας ήρθε πρώτο με 26,6%. Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται στο 19,10%.

Στην Αυστρία: Το Λαϊκό Κόμμα (OVP) πήρε το 27%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO), ο εταίρος του OVP στον κυβερνητικό συνασπισμό, 24,1%. Το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) έρχεται τρίτο με ποσοστό 19,7%, από 13% στις προηγούμενες εκλογές. Η συμμετοχή έφτασε το 45%.

Στην Πορτογαλία, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε 31,47%, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχει το PSD (δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS) 27,7%. Η Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία στην οποία συμμετέχει το Πορτογαλικό ΚΚ και το Οικολογικό Κόμμα - Πράσινοι πήρε 12,67%. Ακολουθούν το Κόμμα της Γης με 7,14%, το Μπλοκ της Αριστεράς με 4,56% και σε μικρότερα κόμματα μοιράζεται συνολικά 17,3%. Η αποχή έφτασε στο 65,5%.

Στην Ισπανία, το PP (Λαϊκό Κόμμα) ήρθε πρώτο με 26,06%, το σοσιαλδημοκρατικό PSOE ακολουθεί με 23%, η Πλουραλιστική Αριστερά (Ενωμένη Αριστερά όπου συμμετέχουν και το ΚΚ Ισπανίας, Πρωτοβουλία για την Καταλωνία, Πράσινοι και Νέα εθνικιστική αδελφότητα) με 9,99%, το Podemos («Μπορούμε» - κόμμα των λεγόμενων αγανακτισμένων) με 7,97%, η Ενωση «Πρόοδος και Δημοκρατία» με 6,5%, διάφορα εθνικιστικά κόμματα με 5,44% και ακολουθούν διάφορα άλλα κόμματα, ενώ το ΚΚ Λαών της Ισπανίας, το μόνο ουσιαστικά στη χώρα με γραμμή αντίθεσης στην ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου συνολικά αύξησε λίγο τις ψήφους του στις 29.000 ή 0,18%.

Στην Τσεχία, με 81,5% αποχή, πήραν οι φιλελεύθεροι του ΑΝΟ 16,13%, οι συντηρητικοί ΤΟΡ 09 15,95, οι σοσιαλδημοκράτες 14,17% , το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας 10,98%, οι Χριστιανοδημοκράτες 9,95%, οι συντηρητικοί ΟDS 7,67%, ενώ υπάρχει μεγάλη διασπορά σε άλλα μικρότερα κόμματα.

Στην Κύπρο πήραν: ΔΗΣΥ 37,7%, ΑΚΕΛ 26,9%, ΔΗΚΟ 10,8%, ΕΔΕΚ 7,7%, Συμμαχία Πολιτών 6,7%, Μήνυμα Ελπίδας 3,8%, το φασιστικό ΕΛΑΜ 2,69%, Δράση - Eylem 0,85%, Αλλοι 2,86%. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 43%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ