ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ερωτικές" ανισότητες

Ζέστη κάνει, Αύγουστος μπαίνει, το καλοκαίρι επιμένει να 'ναι πάντα μοναχικό, σκληρό, απατηλό. Εφήμεροι έρωτες, έρωτες ανάγκης, καθαρές θάλασσες μονάχα στην επιφάνεια και ένας ήλιος ανηλεής, σκληρός, αδυσώπητος, που πληγώνει και εκθέτει σώματα, σκέψεις, ρυτίδες και της ψυχής τα ευαίσθητα"δέρματα". Ζέστη κάνει, εγκλήματα καθημερινά γίνονται, εγκλήματα που διώκονται ποινικά και άλλα που περνούν απαρατήρητα και ατιμώρητα. Και, φυσικά, εκπτώσεις. Εκπτώσεις, που πάντα είχαν κακές επιπτώσεις στη γράφουσα. Μελαγχολία προκαλούσαν και ουχί την καταναλωτική μανία. Εκπτώσεις: Τέλος εποχής. Τουλάχιστον κάποτε οι "εκπτώσεις" είχαν συγκεκριμένη διάρκεια: 1 - 20 Φλεβάρη και 1 - 20 Αυγούστου. Ενώ, τώρα αφήνουν μονάχα τους ανυπόμονους να προμηθευτούν τα "καλά" ακριβά και οι εκπτώσεις συνεχίζονται με όλες τις ονομασίες. Προσφορές θα ονομαστούν σε λίγο.

Ζέστη κάνει, Αύγουστος είναι και ένα καλοκαίρι ακόμη περνάει από πάνω μας. Οι πραγματικές ειδήσεις ζαλίζονται από τον υδράργυρο που ανεβαίνει και επιμένει να τις αγνοεί. Και εκείνος, ο δυστυχής, που αναγκασμένος είναι τις "Θερμοπύλες" να φυλά και την επικαιρότητα να εκτιμά, σε διλήμματα βρίσκεται και διαλείμματα η κρίση του κάνει. Ξεφυλλίζω τις εφημερίδες και ανούσιες γραμμές διαβάζω, ανακαλώ στη μνήμη τις εικόνες που πέρασαν από τη μικρή οθόνη και προσπαθώ, μάταια, να βρω κάτι που να εντυπωσιαστώ, επιτέλους. "Ο μικρός εραστής πουλάει την ιστορία του".Φυσικά, αναφέρομαι στον νεαρό Σον Κινσέλα, που η φωτογραφία του ταξίδεψε στην οικουμένη ολόκληρη. Την ιστορία τη γνωρίζετε, μια γυναίκα 33 χρονών, παντρεμένη με παιδί, αγάπησε παράφορα τον Σον, τον "απήγαγε", τον "αποπλάνησε" και ποδοπάτησε κάθε συμβατικό ερωτικό δεσμό. Αυτή τη στιγμή που η γράφουσα επιχειρεί λύση στα ανεξήγητα να βρει, η έρημη και ανόητη ερωτευμένη αυτή γυναίκα βρίσκεται στη φυλακή και κινδυνεύει σε πολυετή κάθειρξη να καταδικαστεί, ενώ, αντίθετα, ο εκλεκτός της, ο μικρός "Δον Ζουάν", αφού πέρασε καλά, στη μαμά του γυρνά και την ερωτική ιστορία σε εφημερίδες πουλά. Καλά, αυτός άρχισε νωρίς τις αγοραπωλησίες.

Ζέστη κάνει, Αύγουστος είναι και όλα επιτρέπονται και τα ζυγά και τα μονά. Γι' αυτό επιτρέψτε μας να σχολιάσουμε μια ...αφανή πλευρά της "ανορθόδοξης" αυτής ιστορίας". Αναρωτιέται κανείς αν ένας 33χρονος παντρεμένος, πατέρας μιας κόρης, ερωτευόταν τη φίλη της κόρης του και μαζί, από κοινού, διότι περί αυτού πρόκειται, διέφευγαν από το στενό περιβάλλον τους, και κατέφευγαν σε κάποιο μοτέλ τον έρωτά τους να απολαύσουν ανενόχλητοι, ποιος θα έδινε δεκάρα τσακιστή; Πιθανόν οι γονείς, κανείς άλλος. Κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης δε θα είχε απασχοληθεί με την "κοινότοπη" ερωτική "περιπέτεια" του 33χρονου και, βέβαια, δε θα είχε κινητοποιηθεί η Ιντερπόλ και οι εθνικές αστυνομίες, για την αναζήτησή του. Ισως μόνον οι φίλοι του, πίνοντας το βράδυ τα ουζάκια τους, να τον ρωτούσαν αγωνιωδώς ...γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Η φωτογραφία της μικρής Λολίτας, της νεαρής ξελογιάστρας, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα είχε κάνει το γύρο του κόσμου και η ιστορία της σε κάποιο συρτάρι της μνήμης θα είχε μπει. Ενα χαστούκι από τον πατέρα της πιθανόν να είχε δεχτεί και όχι τη διεθνή κατακραυγή. Μακριά από κάθε φεμινιστική αντίληψη, μακριά από κάθε εμπάθεια, μακρύτερα, όμως, και από κάθε απάθεια, η γράφουσα αναζητά τη δικαιοσύνη. Την κοινωνική, φυσικά. Και όχι μονά - ζυγά δικά μας. Κι ας είναι Αύγουστος...

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

ΣΥΜΗ
Επισφαλής η στήριξη στον τουρισμό

Ενα νησί όμορφο, με μια ομορφιά λίγο άγρια, αλλά που τραβά το μάτι. Από την άλλη, μια πόλη που θυμίζει έντονα το παλιό, ακόμη και στα καινούρια της μέρη, δείγμα μιας ισχυρής παράδοσης, αλλά και μιας σωτήριας, αυτή τη φορά, επέμβασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αυτά θα μπορούσε κανείς να πει λίγο συνοπτικά για τη Σύμη. Επισκεφθήκαμε το νησί για λίγο, πρόσφατα, με την ευκαιρία της φιλοφροσύνης του δήμου. Μια επίσκεψη, που γίνεται για πρώτη φορά και που, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς, άξιζε τον κόπο.

Το νησί έχει ζωντανά ακόμη τα ίχνη του παλιού μεγαλείου. Τα σπίτια του, ταυτισμένα στην κοινή συνείδηση με το νησί, όσο οι ουρανοξύστες του Μανχάταν με τη Νέα Υόρκη, δείχνουν καθαρά μια παλιά ευπορία ναυτικού και εμπορικού υποστρώματος. Το τελευταίο φαίνεται στο ότι το νησί δεν είναι εύφορο, ώστε να δημιουργήσει μόνο του την αντίστοιχη υλική βάση, αλλά και στο ναυτικό μουσείο και άλλα μέρη. Ακούς συχνά να σου λένε με υπερηφάνεια και κάτι που πρέπει να πούμε ότι πιστεύουμε πως ελάχιστοι, ίσως, το ξέρουν: Οτι, στο παρελθόν και ως πρόσφατα ακόμη, η Σύμη ήταν η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου.

Αμαρτία εξομολογημένη, η μισή συγχωρεμένη: Ποιος δε θέλει λίγες ημέρες - έστω, ώρες - ξεκούρασης σε μια ήσυχη και ωραία φύση, ξεφεύγοντας από το άγχος και τις φροντίδες; Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται από μια θεατρική παράσταση στο συμιακό ιδίωμα που παριστά κωμικά (και, για να πούμε τα πράγματα και με το όνομά τους, με κάποια δόση ρεαλισμού) τα οικογενειακά σκάνδαλα της παλιάς Σύμης. Δυστυχώς, δεν είναι εξίσου εύκολο να γλιτώσεις από τα προβλήματα της σημερινής Σύμης.

Μετά από μια παρατεταμένη φάση κάμψης που, μεταξύ των άλλων, μείωσε πολύ τον πληθυσμό του νησιού "τρέφοντας" τη μετανάστευση, η Σύμη έχει περάσει σε μια περίοδο ανάκαμψης. Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, αυξήθηκε και ο πληθυσμός και, μάλιστα, ο νέος και ο παιδικός. Ωστόσο, αρχίζει να εμφανίζεται μια διάχυτη ανησυχία: Μήπως τα χρόνια της ανόδου είναι, ήδη, πάλι πίσω μας; Δύσκολο να το πει κανείς και κανείς, φυσικά, δεν το εύχεται. Αλλά το ερώτημα είναι διάχυτο. Τα αίτια της ανησυχίας δε λείπουν. Το νησί, στη σημερινή του κατάσταση, ζει από τον τουρισμό. Δεν είναι, άραγε, επισφαλές στήριγμα στις σημερινές ασταθείς συνθήκες; Πολλοί ανησυχούν ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Δυτική Ευρώπη έχει αρχίσει να "δαγκώνει" και τη Σύμη. Σοβαρό αίτιο ανησυχίας αποτελεί και η όλο και ευρύτερη και βαθύτερη μονοπωλιοποίηση του διεθνούς τουριστικού κυκλώματος που προχωρά με ταχύτητα.

Και, φυσικά, κανείς δεν ξεχνά και τα γενικότερα προβλήματα. Οταν πηγαίνει κανείς στη Σύμη με το πλοίο από τη Ρόδο, αλλά και όταν επιστρέφει, περνά εντελώς "ξυστά" από τα τουρκικά παράλια. Σε ένα νησί, που είναι κάτι σαν ελληνική Νέα Ζηλανδία, πολλά θα κριθούν και από την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών.

Θ. Π.

Η Ανάβυσσος των προσφύγων...

Στοιβαγμένοι πάνω στο μικρό ουκρανικό πλοίο ΣΟΚΟΛ, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη ράδα Αναβύσσου, παρέμεναν μέχρι χτες το βράδυ οι 303 λαθρομετανάστες, που έπεσαν θύματα των γνωστών δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Ανάμεσά τους βρίσκονται 56 παιδιά, από τα οποία τα 30 είναι μωρά.

Το πλοίο με το ανθρώπινο φορτίο εντοπίστηκε την περασμένη Τρίτη, όταν έμεινε ακυβέρνητο λόγω διακοπής ρεύματος (μπλακ άουτ), καθώς έπλεε 3 μίλια ανοιχτά από το Γαύριο της Ανδρου. Την Τετάρτη το πρωί, ο Ουκρανός πλοίαρχος και δύο συμπατριώτες του, που αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου, "το 'σκασαν", έχοντας στην τσέπη τους και το ..."χοντρό" μεροκάματο που έβγαλαν, αφού πήραν από το κάθε ...κεφάλι 2.000 δολάρια! Οι τρεις αναζητούνται ακόμα, ενώ οι 303 ζουν από τα τρόφιμα που συγκέντρωσαν κάτοικοι της περιοχής. Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αποφάσισαν, τελικά, να τους μεταφέρουν σήμερα στο Λαύριο και την Πεντέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ