ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
«Ανάπλαση» της παραλίας προς όφελος συμφερόντων

Σύσκεψη για να οργανωθεί η αντίσταση στα καταστροφικά σχέδια συγκάλεσε η δημοτική κίνηση «Ενότητα»

Επί ποδός βρίσκονται οι κάτοικοι της Δραπετσώνας για να αποτρέψουν την τσιμεντοποίηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης της πόλης τους, που ετοιμάζει, μέσα από την περιβόητη ...ανάπλαση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από κοινού με τον ΟΛΠ, την Εθνική Τράπεζα, την ΑΓΕΤ και εταιρίες πετρελαιοειδών, με συνένοχο τη σημερινή δημοτική αρχή και προσωπικά τον δήμαρχο Γ. Αραβιάδη.

Οι κάτοικοι, πιστοί στις αγωνιστικές τους παραδόσεις και με μπροστάρη την αγωνιστική δημοτική κίνηση «Ενότητα», ετοιμάζουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο για να βάλουν φραγμό σε αυτά τα εκτρωματικά σχέδια, τα οποία θα υποβαθμίσουν παραπέρα το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της πόλης και θα κόψουν κάθε πρόσβαση προς τη θάλασσα. Χτες, με πρωτοβουλία της «Ενότητας», έγινε ευρεία, μαζική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς τόσο της Δραπετσώνας, αλλά και του Κερατσινίου, καθώς και πολλοί κάτοικοι. Εκεί αποφάσισαν τον αγωνιστικό τους συντονισμό, ενώ τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν αποκαλυπτικά για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τελικά η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της πόλης σημαίνει ανέγερση πολυώροφων εκτρωματικών κτιρίων, καγκελόφραχτων μαντρών και άλλων παρόμοιων κατασκευών, θέτοντας ολόκληρη την πόλη υπό πολιορκία. Υποτίθεται ότι η ανάπλαση θα γινόταν στους χώρους που καταλάμβαναν το εργοστάσιο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας - που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και ήδη έχει κατεδαφιστεί -, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και οι εγκαταστάσεις των εταιριών BP και MOBIL, κ.α. Υποτίθεται ότι οι χώροι αυτοί θα μετατρέπονταν σε πράσινο, σε χώρους άθλησης και λοιπά.

Εκ μέρους της «Ενότητας» τη σύσκεψη άνοιξε η Ξένια Φωτίου, επισημαίνοντας ότι η ανάπλαση που ξεκινάει γίνεται από τον ΟΛΠ και την Εθνική Τράπεζα για να κερδοσκοπήσουν οι ιδιώτες και όχι προς όφελος των κατοίκων της πόλης. «Θα χρειαστεί - συνέχισε - η συσπείρωση όλων των δυνάμεων για να έρθουμε σε ρήξη με τα συμφέροντα». Ο επικεφαλής της «Ενότητας», Νίκος Μπεάζογλου, παρουσίασε την ανάπλαση που διεκδικεί η πόλη, μια ανάπλαση προς όφελος του λαού της, που προβλέπει χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού και, βέβαια, καθαρή πρόσβαση προς τη θάλασσα, ενώ επισήμανε: «Η Δραπετσώνα που έχει παράδοση αγωνιστική μπορεί να επιβάλει αυτό που θέλει». Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να γίνει συντονισμός και με τους άλλους παραλιακούς δήμους της Β΄ Περιφέρειας του Πειραιά, καθώς ο ΟΛΠ επιδιώκει να αρπάξει και τη δική τους γη, όπως γίνεται στο Πέραμα.

Η Ελένη Παπαδοπούλου, νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ, υπογράμμισε: «Αυτό που απαιτείται απέναντι στους μεγαλοκαρχαρίες είναι το δικό μας λαϊκό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης, για να μη μας πάρουν αυτά που μας ανήκουν, να μη μας πάρουν και την τελευταία ανάσα προς τη θάλασσα». Στη σύσκεψη μίλησαν ακόμα ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, ο πρώην δήμαρχος Περάματος, Ι. Πατσιλινάκος, και παραβρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νεράντζης.

Αγόρευσε ο συνήγορος του Γιωτόπουλου

Σε «απόφαση ρήξης με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί», κάλεσε να καταλήξει το δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου Κ. Χρυσικόπουλος, κατά τη χθεσινή του αγόρευση στη δίκη της «17 Ν», επισημαίνοντας στους δικαστές πως ο πελάτης του «καταδικάστηκε πριν καν αρχίσει η δίκη». «Το υπερασπιστικό έργο το δικό μας - είπε χαρακτηριστικά - ήταν δύσκολο, όχι γιατί υπήρξαν, όπως λέχθηκε, συντριπτικά στοιχεία για την ενοχή του Γιωτόπουλου, για το σύνολο των 963 κατηγοριών που του αποδίδονται. Το έργο το δικό μας ήταν δύσκολο, κ.κ. δικαστές, γιατί η δίκη αυτή έγινε πριν την έναρξή της και τελείωσε για τον Γιωτόπουλο πριν καν αρχίσει». Ο συνήγορος - ο οποίος συνεχίζει και σήμερα την αγόρευσή του - έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση του εισαγγελέα Χρ. Λάμπρου απέναντι στον πελάτη του, λέγοντας ότι «από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στην Εδρα φάνηκε ότι ήταν πεπεισμένος για την ενοχή του κ. Γιωτόπουλου, κι έμεινε βεβαίως αταλάντευτος στην αρχική αυτή θέση».

Αναφερόμενος στη σημασία της δίκης, ο Κ. Χρυσικόπουλος υποστήριξε ότι με αυτήν, όπως και με τη δίκη του ΕΛΑ, που αναμένεται να γίνει, κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, ενώ, αναφερόμενος στη «17 Ν», τη χαρακτήρισε «εξωθεσμική, αντικαθεστωτική αριστερή ιδεολογική ομάδα με μέλη, που κατά την εσωτερική τους πεποίθηση ήταν στρατευμένα στον ένοπλο αγώνα για τη σοσιαλιστική αλλαγή της κοινωνίας μας».

Στη συνέχεια, ο Κ. Χρυσικόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στη βασική κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Αλ. Γιωτόπουλος, ότι είναι δηλαδή ο ηθικός αυτουργός όλων των ενεργειών της «17 Ν», υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί γιατί η «17 Ν» δεν είχε αρχηγό, δεν είχε ιεραρχική δομή με δεσπόζουσες προσωπικότητες και καθοδηγητικά κέντρα, αλλά ήταν «μία οργάνωση αυστηρά εθελοντικής βάσης, που είχε οριζόντια δομή και λειτουργούσε με κανόνες άμεσης εσωτερικής δημοκρατίας, όπου η γνώμη του κάθε μέλους ήταν ίσης αξίας και κανενός η γνώμη δεν υπερείχε». Στηρίζοντας αυτό το σκεπτικό, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις απολογίες όσων κατηγορουμένων δέχονται τη συμμετοχή τους στην οργάνωση, από τις οποίες, όπως σημείωσε, δεν προκύπτει πως κάποιος τους ώθησε στις πράξεις που έκαναν και για το λόγο ότι μπαίνοντας στην οργάνωση ήταν αποφασισμένοι να δράσουν με τον τρόπο που αυτή δρούσε.

Πριν ξεκινήσει την αγόρευσή του, ο Κ. Χρυσικόπουλος ολοκλήρωσε τη δική του ο συνήγορος των αδελφών Ξηρών Γιάννης Βλάχος με την ανασκευή σημείο προς σημείο του κατηγορητηρίου. Ο Γ. Βλάχος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αν υπάρξει καταδικαστική απόφαση για τους εντολείς του θα πρέπει να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό των μη ταπεινών κινήτρων.

Νομιμοποιούν τους ιδιωτικούς ντετέκτιβ

Το Φλεβάρη του 2001 συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Πειραιά δέχτηκαν επίθεση από στελέχη ιδιωτικής εταιρίας παροχής προστασίας, επειδή επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της, μετά από καταγγελίες εργαζομένων ότι απολύθηκαν παράνομα, ενώ τους οφείλονταν δεδουλευμένα. Οι συνδικαλιστές Μ. Νουφαρίτσης, Τ. Ιατρόπουλος και Γ. Μανουσογιαννάκης βρέθηκαν και κατηγορούμενοι.

Δεκάδες εταιρίες παροχής προστασίας απασχολούν πάνω από 20.000 άτομα, «προστατεύοντας» εργασιακούς χώρους. Προχτές η κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο νόμου στη Βουλή, που αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των γραφείων ιδιωτικών ερευνών (σ.σ. ιδιωτικοί ντετέκτιβ). Μέχρι σήμερα αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν, στην ουσία, παράνομα. Χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι εξαντλείται σε ευχολόγια περί μη παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και οποιουδήποτε απορρήτου προστατεύεται από το νόμο, τη στιγμή που η κύρια δραστηριότητά τους κατευθύνεται σε παρακολουθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι εισηγητική έκθεση επισημαίνει πως «αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η αυξανόμενη τάση χρησιμοποίησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας δημιουργεί προβλήματα που σχετίζονται με την προσβολή ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και κοινωνικές εντάσεις από τη χρήση ιδιωτικών "αστυνομικών", οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους και τη σύγχυση, επιβάλλουν μέχρι και "κυρώσεις" σε επ' αυτοφώρω συλλαμβανόμενους δράστες μικροκλοπών σε πολυκαταστήματα».

Ομως, η κυβέρνηση τους δίνει τη δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας, στα πλαίσια της πολιτικής της... ασφάλειας του πολίτη. Ετσι, αυξάνεται ο αριθμός των δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων που «πουλάνε προστασία» στο κοινωνικό σύνολο.

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει γραφεία ιδιωτικών ερευνών τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που «παρέχουν σε τρίτα πρόσωπα υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών για την εξυπηρέτηση νόμιμων ιδιωτικών τους συμφερόντων». Αντικείμενά τους είναι η αναζήτηση προσώπων που εξαφανίστηκαν και η αναζήτηση αντικειμένων ή ζώων που απολέστηκαν ή κλάπηκαν. Επίσης, «η προστασία δικαιωμάτων ή έννομων συμφερόντων αστικής ή εμπορικής φύσης». Εδώ, το νομοσχέδιο είναι αόριστο, αφού δεν περιγράφει ποια είναι αυτά, ανοίγοντας «παράθυρο» για αυθαίρετες ερμηνείες. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα «της συμβολής στην αποκάλυψη εγκλημάτων έως ότου επιληφθεί η αρμόδια διωκτική αρχή», ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης εγκληματικής ενέργειας παρέχουν τη συνδρομή τους στις αρχές ασφαλείας.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη χορήγηση άδειας λειτουργίας γραφείων ιδιωτικών ερευνών ή άδεια εργασίας σε πρόσωπα που υπηρέτησαν σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, ΕΥΠ, ΣΔΟΕ και άλλες κρατικές υπηρεσίες, αν δεν παρέλθει τριετία από την έξοδό τους από την υπηρεσία. Ομως, το μέτρο αποτελεί «φύλλο συκής», αφού πάρα πολλοί πρώην αστυνομικοί εργάζονται ως υπάλληλοι ή στελέχη επιχειρήσεων παροχής προστασίας ή ερευνών. Στο περιστατικό με τους συνδικαλιστές, η «Μεντιτεράνιαν Καουάρκ - Σεκιούριτι Σίστεμ Σέρβις» είχε ως διευθυντικό στέλεχος πρώην διοικητή της Ασφάλειας Αττικής. Είναι γνωστό ότι εταιρίες με ιδιωτικούς αστυνομικούς είχαν επανδρώσει μηχανισμούς απεργοσπασίας επιχειρήσεων σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Το παράδειγμα της δράσης τέτοιων εταιριών στις ΗΠΑ είναι χαρακτηριστικό.

Να γίνει πράσινο ο χώρος της ΚΥΔΕΠ

Ο χώρος της ΚΥΔΕΠ να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και αθλητισμού προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Αυτό το αίτημα πρόβαλαν δυναμικά προχτές το βράδυ οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων του 5ου Διαμερίσματος Πειραιά, στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων της πόλης.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων να αποτραπεί η πώληση του χώρου σε ιδιώτη και να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και αθλητισμού προς όφελος των κατοίκων, μετέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ. Επίσης, επισήμανε τις πολιτικές που ευθύνονται για το γεγονός ότι η γη και ό,τι συνδέεται γύρω από τη χρήση της βρίσκεται γύρω από ένα κυνήγι συμφερόντων. Ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», επισήμανε τις ευθύνες των κυρίαρχων κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων στον Πειραιά και τόνισε την ανάγκη άμεσης ακύρωσης των συμβολαίων που έχουν συναφθεί για την αγοραπωλησία της ΚΥΔΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ