ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικές αντιφάσεις για το Δήμο Πειραιά

Δε συντρέχει λόγος εκτάκτου οικονομικού ελέγχου στο Δήμο Πειραιά, υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης,την ίδια ώρα που το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο των απολογιστικών στοιχείων του συγκεκριμένου Δήμου. Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος,παραδέχεται ότι ο Δήμος "έχει πολλά προβλήματα"... Και οι κυβερνητικές αντιφάσεις συνεχίζονται με τις διαφορετικές απαντήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης (Γ. Κουβελάκη) και Εσωτερικών, σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπασπύρου για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στον πολυσυζητημένο έλεγχο.

Συγκεκριμένα ο Γ. Κουβελάκης σημειώνει στην έγγραφη απάντησή του ότι "με αφορμή τα καταχωρούμενα τον τελευταίο καιρό στον ημερήσιο Τύπο δημοσιεύματα, τα σχετικά με καταγγελίες για παράνομες πληρωμές, για καταχρήσεις, ελλείμματα κλπ στο Δήμο Πειραιώς, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενίσχυσε αριθμητικά τη δύναμη της αρμόδιας 6ης Διεύθυνσης Ελέγχου Απολογισμών ΟΤΑ και έδωσε προτεραιότητα στη διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου των απολογισμών των τελευταίων οικονομικών ετών του Δήμου". Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι έχει αρχίσει ήδη ο έλεγχος της διαχειρίσεως του 1992, ενώ έχει ζητηθεί από το Δήμο η άμεση υποβολή των απολογιστικών στοιχείων του 1993 που δεν έχουν υποβληθεί ακόμα από το Δήμο. Να σημειωθεί ότι τα σχετικά στοιχεία έπρεπε να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι τον Αύγουστο του 1994.

Αντίθετα, ο Κ. Σκανδαλίδης μια εβδομάδα μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης, υποστηρίζει: "Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο μας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Πειραιά δε φαίνεται να συντρέχει ειδική περίπτωση για τη διενέργεια εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου". Ακόμη, οι οφειλές του Δήμου προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ ύστερα από πρόταση του δημάρχου "θα παρακρατούνται και θα αποδίδονται από το υπουργείο μας σταδιακά από την τακτική επιχορήγηση". Οσον αφορά τις οφειλές που ο Δήμος Πειραιά γνωστοποίησε στο υπουργείο για το 1994, συνολικά ανέρχονται μαζί με τις οφειλές στο ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ στο ύψος των 6,3 δισ. δραχμών. Σε αυτές περιλαμβάνονται οφειλές προς το ΙΚΑ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και θα αντιμετωπιστούν όπως υποστηρίζει ο υπουργός "από τα έσοδα που θα εισπράξει ο Δήμος τόσο από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, όσο και από τα τοπικά δημοτικά τέλη". Για την πληρωμή, τέλος, των υπαλλήλων του Δήμου ο Κ. Σκανδαλίδης ισχυρίζεται ότι "δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα" στηριζόμενος σε όσα του γνωστοποίησε ο Δήμος και στην κατανομή των ΚΑΠ από το υπουργείο, καθώς και στις εισπράξεις των δημοτικών τελών. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ισχυρισμός του υπουργού είναι τουλάχιστον εξαιρετικά αισιόδοξος, αν δεν είναι εντελώς αυθαίρετος με σαφή στόχο να καλύψει τον Στ. Λογοθέτη, δεδομένου ότι τα έσοδα που επικαλείται τα είχε ο Δήμος και στο παρελθόν και πάρα ταύτα το πρόβλημα δημιουργήθηκε...

Οταν ρωτήσαμε τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλο αν είναι συνήθης περίπτωση η μη έγκαιρη υποβολή των απολογιστικών στοιχείων από κάποιον ΟΤΑ, απάντησε ότι τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται κατά καιρούς. Οταν το θέμα συγκεκριμενοποιήθηκε στον Πειραιά, σχολίασε: "Ο Πειραιάς έχει πολλά προβλήματα δεν έχει μόνο αυτό".

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αν και ο Γ. Παπασπύρου έχει στα χέρια του αρκετές μέρες τις αντικρουόμενες απαντήσεις των δυο υπουργών δεν τις έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

"Δάνεια"

Ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για τα δανεικά που πήρε ο Α. Παπανδρέου από υπουργούς του, προκειμένου να αποπερατώσει τη βίλα του, στην Εκάλη. Αν το γεγονός ήταν πρωτοφανές θα καταλάβαινα το σάλο, αλλά τα δάνεια είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην πολιτική ζωή της χώρας και πάμπολλοι είναι οι πολιτικοί μας, που έχουν κάνει τέτοιου είδους αλισβερίσια, για να αποκτήσουν κάτι που ήθελαν.

Επιθυμούσε, ας πούμε παλιότερα, ένας πολιτικός την εξουσία, αλλά έβλεπε ότι δεν είχε τα ανάλογα "κουκιά" για να την αποκτήσει. Τι να κάνει λοιπόν; Κατέφευγε σε "δανειστές", συνήθως ξένους, και "έλυνε" το πρόβλημά του.

- Θα με βοηθήσετε, κύριοι, να... σπιτωθώ στου Μαξίμου;

- Τι ακριβώς δηλαδή θέλεις να σου δώσουμε;

- Ε, να, τίποτε δολάρια για να κάνω την προεκλογική μου εκστρατεία, καμιά... προβοκάτσια, κανένα σχέδιο νοθείας, ό,τι τελοσπάντων είναι απαραίτητο για να πετύχω το σκοπό μου.

- Εντάξει, απ' όλα έχουμε και θα σου δώσουμε ό,τι θέλεις, αλλά εξηγημένοι. Θα μας υπογράψεις γραμμάτια για το "δάνειο" και θα τα εξοφλήσεις, μόλις αναλάβεις την πρωθυπουργία.

- Με ποιον τρόπο;

- Με όποιον τρόπο σου υποδείξουμε εμείς. Εσύ απλώς θα υπογράψεις εν λευκώ και μετά, μη στενοχωριέσαι, θα τα βρούμε!

- Οκέι, κύριοι, θενκ γιου και γκουντ μπάι...

- Ε, πού πας; Δεν τελειώσαμε.

- Τι άλλο θέλετε, δηλαδή;

- Κάποιο ενέχυρο, αγαπητέ, για τα λεφτά και ό,τι άλλο σου δώσουμε.

- Μα δεν έχω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για να το ενεχυριάσω.

- Πώς δεν έχεις. Εχεις τη χώρα σου. Βάλτην, λοιπόν, υποθήκη και παίρνεις αμέσως ό,τι μας ζητάς!

Πάμπολλοι τέτοιοι δανεισμοί έγιναν πίσω από την πλάτη μας, κατά καιρούς, και άπειρα γραμμάτια, που υπέγραψαν κάποιοι αισχροί της εξουσίας, πλήρωσε και πληρώνει αυτός ο τόπος. Αλλά τα αλισβερίσια για να γίνει κάποιος ένοικος στου Μαξίμου δε γίνονταν μόνον με τους ξένους. Συνηθίζονταν και συνηθίζονται και με ημεδαπούς "δανειστές". Ντόπιοι μεγαλοκεφαλαιούχοι, δηλαδή, βοηθούν τον τάδε ή τον δείνα πολιτικό να ανέλθει στην εξουσία και τότε οι χρηματοδότες παίρνουν πίσω πολλαπλάσια τα χρήματά τους. Με την ανάθεση μεγάλων δημοσίων έργων σε αυτούς, με τη χορήγηση προνομίων και χίλιους δυο τρόπους. Ορισμένοι μάλιστα από τους "δανειστές" δεν αρκούνται απλώς στην επιστροφή των χρημάτων τους εντόκως. Ζητούν και παίρνουν μερίδιο από την ίδια την εξουσία. Και κυβερνούν αφανώς από το παρασκήνιο και κανοναρχούν, όπως αυτοί θέλουν, τη "μαριονέτα" που βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο.

Συνηθισμένο, λοιπόν, το φαινόμενο να "λύνουν" κάποιοι πολιτικοί με "δάνεια" το θέμα της στέγασής τους στο κυβερνητικό μέγαρο. Το κακό όμως είναι ότι λύνοντας αυτοί το πρόβλημά τους δένουν χειροπόδαρα τη χώρα και το λαό στους "δανειστές". Και όσο συνάπτονται τέτοιες "δανειακές συμβάσεις" ας μην περιμένουμε να ξημερώσει μέρα καλή. Κι εμείς κι ο τόπος θα είμαστε διαρκώς "αμανάτι" στην εξάρτηση, το "καπέλωμα", τη μιζέρια, την υπανάπτυξη, την κοινωνική αδικία και την εκμετάλλευση.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Το μέλλον είναι φωτεινό

Εκανε 15 ζωγραφιές με τα παιδικά της χέρια. Μετά οργάνωσε στο σπίτι της έκθεση ζωγραφικής για να πουλήσει τα έργα της. Συγκέντρωσε 16.000 δρχ. και τα πρόσφερε στο ΚΚΕ για τη μεγάλη υπόθεση της διάσωσης του αρχείου, αφού αυτός ήταν απ' την αρχή ο σκοπός της.

Η 9χρονη Μαρίνα Χανίδου από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης, με το μεγάλο χαμόγελο και τα λαμπερά μάτια, ζωγράφισε με τα χρώματα της αισιοδοξίας την ελπίδα για το μέλλον.

"Μετά από όσα άκουσα και διάβασα, σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω κι εγώ κάτι. Είχα ακούσει από τους γονείς μου ότι οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες", είπε στο "Ρ", εκφράζοντας όμως και τη στενοχώρια της γιατί δε συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα. Ομως συνεχίζει την προσπάθειά της, μέχρι να πουλήσει όλες τις ζωγραφιές της. Ετσι, για να αντιμετωπίζουμε όλοι μας το μέλλον με αισιοδοξία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ