Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικές αντιφάσεις για το Δήμο Πειραιά

Δε συντρέχει λόγος εκτάκτου οικονομικού ελέγχου στο Δήμο Πειραιά, υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης,την ίδια ώρα που το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο των απολογιστικών στοιχείων του συγκεκριμένου Δήμου. Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος,παραδέχεται ότι ο Δήμος "έχει πολλά προβλήματα"... Και οι κυβερνητικές αντιφάσεις συνεχίζονται με τις διαφορετικές απαντήσεις των υπουργών Δικαιοσύνης (Γ. Κουβελάκη) και Εσωτερικών, σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπασπύρου για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί στον πολυσυζητημένο έλεγχο.

Συγκεκριμένα ο Γ. Κουβελάκης σημειώνει στην έγγραφη απάντησή του ότι "με αφορμή τα καταχωρούμενα τον τελευταίο καιρό στον ημερήσιο Τύπο δημοσιεύματα, τα σχετικά με καταγγελίες για παράνομες πληρωμές, για καταχρήσεις, ελλείμματα κλπ στο Δήμο Πειραιώς, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενίσχυσε αριθμητικά τη δύναμη της αρμόδιας 6ης Διεύθυνσης Ελέγχου Απολογισμών ΟΤΑ και έδωσε προτεραιότητα στη διενέργεια κατασταλτικού ελέγχου των απολογισμών των τελευταίων οικονομικών ετών του Δήμου". Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι έχει αρχίσει ήδη ο έλεγχος της διαχειρίσεως του 1992, ενώ έχει ζητηθεί από το Δήμο η άμεση υποβολή των απολογιστικών στοιχείων του 1993 που δεν έχουν υποβληθεί ακόμα από το Δήμο. Να σημειωθεί ότι τα σχετικά στοιχεία έπρεπε να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι τον Αύγουστο του 1994.

Αντίθετα, ο Κ. Σκανδαλίδης μια εβδομάδα μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης, υποστηρίζει: "Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο μας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Πειραιά δε φαίνεται να συντρέχει ειδική περίπτωση για τη διενέργεια εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου". Ακόμη, οι οφειλές του Δήμου προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ ύστερα από πρόταση του δημάρχου "θα παρακρατούνται και θα αποδίδονται από το υπουργείο μας σταδιακά από την τακτική επιχορήγηση". Οσον αφορά τις οφειλές που ο Δήμος Πειραιά γνωστοποίησε στο υπουργείο για το 1994, συνολικά ανέρχονται μαζί με τις οφειλές στο ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ στο ύψος των 6,3 δισ. δραχμών. Σε αυτές περιλαμβάνονται οφειλές προς το ΙΚΑ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και θα αντιμετωπιστούν όπως υποστηρίζει ο υπουργός "από τα έσοδα που θα εισπράξει ο Δήμος τόσο από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, όσο και από τα τοπικά δημοτικά τέλη". Για την πληρωμή, τέλος, των υπαλλήλων του Δήμου ο Κ. Σκανδαλίδης ισχυρίζεται ότι "δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα" στηριζόμενος σε όσα του γνωστοποίησε ο Δήμος και στην κατανομή των ΚΑΠ από το υπουργείο, καθώς και στις εισπράξεις των δημοτικών τελών. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ισχυρισμός του υπουργού είναι τουλάχιστον εξαιρετικά αισιόδοξος, αν δεν είναι εντελώς αυθαίρετος με σαφή στόχο να καλύψει τον Στ. Λογοθέτη, δεδομένου ότι τα έσοδα που επικαλείται τα είχε ο Δήμος και στο παρελθόν και πάρα ταύτα το πρόβλημα δημιουργήθηκε...

Οταν ρωτήσαμε τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλο αν είναι συνήθης περίπτωση η μη έγκαιρη υποβολή των απολογιστικών στοιχείων από κάποιον ΟΤΑ, απάντησε ότι τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται κατά καιρούς. Οταν το θέμα συγκεκριμενοποιήθηκε στον Πειραιά, σχολίασε: "Ο Πειραιάς έχει πολλά προβλήματα δεν έχει μόνο αυτό".

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αν και ο Γ. Παπασπύρου έχει στα χέρια του αρκετές μέρες τις αντικρουόμενες απαντήσεις των δυο υπουργών δεν τις έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματική «κόντρα» για τις ευρωεκλογές(2004-03-27 00:00:00.0)
Περί διαφθοράς(2003-12-09 00:00:00.0)
Τη μάσκα του «αδιάφθορου» φόρεσε η κυβέρνηση(2002-03-14 00:00:00.0)
Τα... αναπτυξιακά(2002-02-12 00:00:00.0)
Ταμεία υπό Επίτροπον...(1999-08-27 00:00:00.0)
Για κακουργήματα μιλάει ο ανακριτής(1996-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ