Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Τη μάσκα του «αδιάφθορου» φόρεσε η κυβέρνηση

Ανακοινώθηκαν χτες οι τελικές της αποφάσεις

Τη μάσκα του «αδιάφθορου» φόρεσε χτες η κυβέρνηση και ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις της για την πάταξη της διαφθοράς, που σύμφωνα με δική της ομολογία - βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα - αγκαλιάζει ολόκληρο το σύστημα, αποδεικνύοντας ότι το ίδιο αποτελεί τη βασική πηγή αναπαραγωγής της. Η Αστυνομία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι και οι Νομαρχίες, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι Εφορίες, το Λιμενικό, οι μεταφορές, τα νοσοκομεία, οι Πολεοδομίες, τα προξενεία, οι συνεταιρισμοί, τα σωφρονιστικά καταστήματα, τα τελωνεία και οι φυλακές είναι κατά την κυβέρνηση οι βασικότερες εστίες διαφθοράς και συναλλαγής στο χώρο του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Αν αυτό ισχύει - που κανείς δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει ότι ισχύει - αποδεικνύεται περίτρανα ότι πιο διεφθαρμένοι είναι οι εντεταλμένοι για την πάταξη της διαφθοράς κρατικοί θεσμοί.

«Ο Θεός να σε φυλάει από τους φύλακες» λέει ο λαός, κι αυτό ασφαλώς ισχύει και για τα νέα μέτρα κατά της διαφθοράς που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, βάσει των χτεσινών τελικών της αποφάσεων, οι οποίες, σημειωτέον, καθιστούν αυταρχικότερο τον κρατικό μηχανισμό, γεγονός που, σε κάθε περίπτωση, συνιστά ένα βαρύ λογαριασμό για να τον πληρώσει ο απλός εργαζόμενος πολίτης με περιστολή των ελευθεριών του.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (πρώην Προεδρίας) με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Οικονομίας και Οικονομικών και του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Παπαδημητρίου (στη σύσκεψη δε συμμετείχε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ γιατί απουσίαζε εκτός Αθηνών), ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την τελική κυβερνητική πρόταση, που αποτελείται από δέκα σημεία και αναλυτικότερα έχει ως εξής:

  • Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις διαφθοράς (δωροδοκία, απάτη, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος κλπ.) στο εξής θα εκδικάζονται με απόλυτη προτεραιότητα υποχρεωτικά εντός τριμήνου από την αμετάκλητη παραπομπή στο ακροατήριο σε πρώτο βαθμό και εντός εξαμήνου από τυχόν άσκηση ένδικου μέσου σε δεύτερο βαθμό. Επίσης, οι κυρώσεις θα γίνουν αυστηρότερες και σε περίπτωση δωροδοκίας ή εκβίασης ο πολίτης θα μπορεί να απευθύνεται άμεσα στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
  • Αναφορικά με το «Πόθεν Εσχες» δημοσίων υπαλλήλων, ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι το μέτρο, με νομοθετική ρύθμιση, θα επεκταθεί σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που κατέχουν θέση ευθύνης στο χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, όλοι οι κρατικοί λειτουργοί που υποβάλλουν δήλωση «Πόθεν Εσχες» θα υποχρεούνται να την υποβάλλουν για πέντε ακόμη χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και στην ενίσχυση των διωκτικών μηχανισμών. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης της λειτουργίας του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου στο οποίο θα συμμετέχει στο εξής ο επικεφαλής της Οικονομικής Επιθεώρησης και κατά περίπτωση του ΣΔΟΕ ή των τελωνείων. Ακόμη, θα συμμετέχουν οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κ. Σκανδαλίδης στην πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχυθούν και να επεκταθούν οι προληπτικοί έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά την οικονομική της διαχείριση, την κατασκευή έργων, τις κατατμήσεις και τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο καταπολέμησης του ηλεκτρονικού τζόγου ο υπουργός είπε ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών γίνεται επεξεργασία ενός ειδικότερου πλαισίου αντιμετώπισης και άλλων περιπτώσεων οικονομικού εγκλήματος όπου ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη λειτουργία των υπεράκτιων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ