Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το τέλος του μύθου

Κάθε αυταπάτη φτάνει κάποτε στο τέλος της. Το ίδιο ισχύει και για τους μύθους. Ενας από αυτούς, θέλει τους αστούς πολιτικούς να κυβερνούν ανεξάρτητοι από τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας και ορισμένες φορές μάλιστα να αντιστέκονται στις αξιώσεις της! Οταν φτάνει η ώρα της αποκάλυψης του μύθου, οι αστοί πολιτικοί απλά μένουν έκθετοι, ξεβράκωτοι.

Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι και οι τελευταίες "αντιστάσεις" κάμφθηκαν και τώρα πια ο μεγιστάνας του πλούτου, που στη δύση του βίου του προσπαθεί να αποκτήσει και τον τίτλο του ευεργέτη, ο Λάτσης, μπορεί να προχωρήσει ανεμπόδιστα και να μετατρέψει το Θριάσιο Πεδίο σε ένα ελληνικό Σεβέζο. Καιρός ήταν. Ολα τα μεγάλα σχέδια, από το γιοφύρι της Αρτας ως τις αυτοκρατορίες του πλούτου, χρειάζονται νεκρούς, πολλούς νεκρούς, για να στεριώσουν. Και καθώς φαίνεται, οι νεκροί που βρίσκονται στα θεμέλια της αυτοκρατορίας του Λάτση δεν αρκούν. Χρειάζονται κι άλλοι. Μια αναγκαία για την αύξηση των υπερκερδών μονάδα παραγωγής αζώτου σε απόσταση αναπνοής από την κατοικημένη περιοχή, μεσοτοιχία με μια μονάδα παραγωγής πυρομαχικών, είναι η ιδανική συνθήκη που χρειάζεται για να υπάρξουν κι άλλοι, ενδεχόμενα ακόμη περισσότεροι νεκροί.

Μέχρι τώρα, κάτω από τις ισχυρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, τα κυβερνητικά επιτελεία εμφανίζονταν να κρατούν τα προσχήματα, με αποτέλεσμα να τίθενται κάποια εμπόδια στη θανατηφόρα επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Τώρα και τα προσχήματα ακόμα εγκαταλείφθηκαν. Πολιτικοί, που μέχρι χτες εμφανίζονταν αντιστεκόμενοι στα σχέδια του Λάτση, σήμερα δηλώνουν πως όλα είναι νόμιμα και η επέκταση μπορεί να γίνει. Χρησιμοποιούν, ως άλλοθι νομιμότητας, ένα τοιχάκι που θα κτίσει ο Λάτσης γύρω από τις εγκαταστάσεις. Εμφανίζονται, ως μωροί, να μη γνωρίζουν πως αν σκάσει μια δεξαμενή αζώτου δε θα μείνει τίποτα όρθιο σε αρκετά μεγάλη απόσταση.

Γνωρίζουν όμως, όπως γνωρίζουμε κι εμείς, ότι γνωρίζουν. Απλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Το αφεντικό δεν μπορεί να περιμένει άλλο και γι' αυτό ξεβρακώνει, κατά μια προσφιλή τακτική του, τους υποτελείς.

Ομως, σε αντίθεση με τους μύθους, όπου το "χάπι εντ" είναι προδιαγεγραμμένο (στο συγκεκριμένο μύθο, οι υποτελείς δικαιώνονται, εμφανιζόμενοι να υπερασπίζουν το νόμο που επιτρέπει στον Λάτση να κάνει τις επεκτάσεις), στη ζωή, υπάρχουν πάντα περιθώρια για ανατροπές. Είναι αυτά τα ίδια περιθώρια, που καθορίζει η κάθε φορά ισχύς του λαϊκού κινήματος. Είναι αυτά τα περιθώρια, που ανάγκαζαν όλα αυτά τα χρόνια τις κυβερνήσεις να εμφανίζονται ως αντιστεκόμενες στον Λάτση και τον Λάτση να ανέχεται τις "αντιστάσεις", ακριβώς γιατί ήταν υπαρκτό ένα κίνημα λαϊκής αντίστασης. Σήμερα, τόσο το αφεντικό, όσο και οι πολιτικοί εκφραστές του έχουν πολλούς λόγους να πιστεύουν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστοι.

Στο χέρι όσων εξακολουθούν να πιστεύουν στις δυνατότητες ανατροπής - όχι αεροβατώντας, αλλά πρωτοστατώντας στην οργάνωση ενός τέτοιου ανατρεπτικού λαϊκού κινήματος - είναι να ματαιώσουν τη θανατηφόρα εξέλιξη που σημειώνεται σήμερα στο Θριάσιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημειώσατε Χ(2016-02-28 00:00:00.0)
«Σημάδια της ξεφάντωσης...»*(2008-06-29 00:00:00.0)
Βάρβαρη καταστολή(2006-04-11 00:00:00.0)
«Ενσωματωμένη» δημοσιογραφία(2003-04-19 00:00:00.0)
Τα ... καλόπαιδα της Λάρισας(2000-09-16 00:00:00.0)
Εμπόδισαν τις μπουλντόζες του Λάτση(1995-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ