Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Καμία αύξηση, αλλά προς το παρόν!

Τα στελέχη της εταιρίας επιμένουν στις αυξήσεις για το δεύτερο εξάμηνο

"Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει καμία αύξηση στο τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ για το άμεσο μέλλον". Αυτό δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γείτονας, προσπαθώντας να αμβλύνει την άσχημη εντύπωση που προκάλεσαν στα εκατομμύρια των καταναλωτών οι αλλεπάλληλες δηλώσεις των στελεχών της ΕΥΔΑΠ με τις οποίες προανήγγειλαν νέα χαράτσια.

Ωστόσο λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γ. Ανδρεάδης, παρότι ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στο τιμολόγιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1995, παραδέχτηκε ότι η διοίκηση της εταιρίας έκανε πρόταση για αυξήσεις, κυρίως στις μεγάλες καταναλώσεις, στις οποίες μάλιστα θα επιμείνει να επιβληθούν στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου... Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις αυξήσεις αυτές ισχυρίστηκε ότι πρέπει να γίνουν για να καλυφθεί ένα μέρος των πρόσθετων δαπανών της ΕΥΔΑΠ που θα προκύψουν κυρίως από την αύξηση του... ηλεκτρικού ρεύματος! Πάντως, ο ίδιος προανάγγειλε ότι σε ένα μήνα θα καταργηθεί το πρόστιμο των 2.500 δρχ. που εξακολουθεί να επιβάλλεται, αν οι ταμιευτήρες εξακολουθούν να γεμίζουν και έχουμε επάρκεια αποθεμάτων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του διήμερου συνεδρίου με θέμα "Ολοκληρωμένες επεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου από τις πλημμύρες" που πραγματοποιείται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ).

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΠ καθηγητής Γ. Τσακίρης στην εισήγησή του τόνισε ότι η εμφάνιση όλο και πιο συχνά των πλημμυρών σε πολλά μέρη της χώρας με όλα τα αρνητικά επακόλουθα (πνιγμοί, καταστροφές περιουσιών κλπ.) καθιστά επιτακτική την ανάγκη μιας βαθύτερης μελέτης αυτών των προβλημάτων και τη δημιουργία και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιπλημμυρικής προστασίας. Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι βασικοί λόγοι των πλημμυρών - που βέβαια δεν είναι πάντα οι ίδιοι για όλες τις περιοχές - είναι οι εξής: Η αλλαγή στη χρήση γης. Το μπάζωμα των ρεμάτων. Η καταπάτηση και η δόμηση σε περιοχές του φυσικού υδρογραφικού δικτύου. Η κατάσταση των αποχετευτικών δικτύων και η ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας. Τελειώνοντας τόνισε ότι "κάποτε πρέπει να βγούμε από τον υδρο - παράλογο κύκλο των πλημμυρών, δηλαδή τον κύκλο Απάθεια - Βροχή - Αγωνία - Πλημμύρα - Περιστασιακά μέτρα ή έργα - Απάθεια" και ζήτησε την ένταξη του πλαισίου αντιπλημμυρικής προστασίας στο Σύστημα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων κάθε λεκάνης απορροής ή υδατικού διαμερίσματος.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο Κ. Γείτονας είπε ότι προωθεί ένα νέο πακέτο έργων για τις πλημμυροπαθείς περιοχές της τάξης των 35 δισ. δρχ. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας ανέρχεται σε 250 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ