Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ, περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός

Την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) επιδιώκουν επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΛΘ, που είναι και πρόεδρος των εξαγωγέων Β. Ελλάδας, δηλώνει ότι πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του. Από την άλλη, όταν τον ερωτούν αν αληθεύει ότι μεθοδεύεται κάτι τέτοιο, ισχυρίζεται ότι δε γνωρίζει τίποτα για το θέμα. Επίσης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του έχει ζητήσει την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, θεωρώντας τη μάλιστα "απαραίτητη για την καλύτερη και βιωσιμότερη λειτουργία του".

Χτες το πρωί, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός,επισκέφθηκε τον ΟΛΘ και συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή Δ. Παπαδόπουλο και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Στη συζήτηση επισημάνθηκε η μείωση κατά 18% της δραστηριότητάς του από το 1992 κι έπειτα. Οταν κηρύχτηκε το εμπάργκο απέναντι στη Σερβία, υπήρξε μια μείωση της τάξης του 3%, η οποία ξεπέρασε το 15% όταν η χώρα μας κήρυξε το εμπάργκο απέναντι στα Σκόπια. Παρ' όλα τα προβλήματα, όμως, ο Δ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια ο ΟΛΘ παρουσιάζει ενεργητικό της τάξης του ένα με ενάμισι δισ. ετησίως. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για την εκχώρηση του ΟΛΘ στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετη άποψη, όμως, έχουν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, αφού, όπως δηλώνουν, η πολιτική εγκατάλειψης που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια έχει σαν στόχο τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το ξεπούλημά του.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την επάνδρωσή του με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, την επέκτασή του στον δυτικό τομέα, τη σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την εγκατάσταση δύο ακόμη γερανογεφυρών. Επίσης, καταγγέλλουν ότι συνειδητά δημιουργούνται προβλήματα, προκειμένου να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Η απώλεια στο εισόδημά τους με το εμπάργκο στα Σκόπια έχει ξεπεράσει τις 500.000 δραχμές ετησίως.

Επίσης, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, ακόμα και αν οι αρμόδιοι την ονομάσουν μετοχοποίηση. Τονίζουν, όμως, ότι χρειάζεται η πολιτεία να δώσει κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του, ώστε να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός και να κερδίσει στις αγορές των Βαλκανίων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε την πάγια θέση του κόμματός του ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από το επίμαχο θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ