ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού

Παραιτήθηκαν 11 βουλευτές της συμμαχίας υπό τη «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Λίβανο μετά από την παραίτηση 11 υπουργών με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και την έναρξη, καταρχάς, μιας νέας περιόδου αναζήτησης εταίρων από τον πρωθυπουργό, Σάαντ Χαρίρι. Οι υπουργοί που παραιτήθηκαν είναι 2 μέλη της σιιτικής «Χεζμπολάχ», 8 συνεργάτες της από το σιιτικό κόμμα «Αμάλ» και από το «Πατριωτικό Κίνημα Ελευθερίας» του μαρωνίτη χριστιανού πρώην στρατηγού Μισέλ Αούν και 1 από τους 5 υπουργούς που είχε διορίσει ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο υπουργός Ενέργειας και μέλος του κόμματος του Αούν, Γκιμπράν Μπασίλ, υποστήριξε ότι «η κυβερνητική συνεργασία έφτασε σε αδιέξοδο» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Σάαντ Χαρίρι και τη φιλοαμερικανική συμμαχία υπό το κόμμα του «Μέλλον», ότι «γύρισαν την πλάτη στην πρωτοβουλία συμφιλίωσης που είχαν αναλάβει η Σαουδική Αραβία (που στηρίζει τον Χαρίρι) και η Συρία (που στηρίζει τη "Χεζμπολάχ" και είχε πετύχει τη συναίνεση και του Ιράν)», η οποία, σημειώνεται, είχε αποτελέσει το θεμέλιο της μέχρι στιγμής συνεργασίας. Χτες, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός του απηύθυναν έκκληση για κυβερνητική ενότητα στο Λίβανο, προειδοποιώντας ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος χάους και βίας».

Οι παραιτηθέντες δήλωσαν σαφώς ότι αιτία της αποχώρησής τους είναι η μη υιοθέτηση της θέσης της «Χεζμπολάχ» ν' απορριφθούν, πριν καν ανακοινωθούν, τα αποτελέσματα της έρευνας του διεθνούς δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Χαρίρι. Οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι θα κατονομαστούν μέλη της ως ύποπτοι.

Η είδηση της παραίτησης των υπουργών βρήκε τον πρωθυπουργό Χαρίρι στην Ουάσιγκτον. Ο Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στον Χαρίρι και χαρακτήρισε «έκφραση φόβου και απόφαση παρεμπόδισης της λειτουργίας της κυβέρνησης» την αποχώρηση και «σημαντικό το έργο του δικαστηρίου γιατί τερματίζει την εποχή των πολιτικών δολοφονιών». Σκληρότερη η Κλίντον μίλησε για «προσπάθεια υπόσκαψης της δικαιοσύνης και της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας του Λιβάνου».

Ο ίδιος ο Χαρίρι δεν έκανε δηλώσεις. Σύμφωνα με συνεργάτες του επιστρέφει εσπευσμένα στο Λίβανο, κάνοντας στάση στο Παρίσι για «διαβουλεύσεις σχετικά με τις εξελίξεις» με τον Γάλλο Πρόεδρο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΟΙΝΙΞ.-- Τέσσερις ρεπουμπλικανοί βουλευτές στην τοπική βουλή και αξιωματούχοι παραιτήθηκαν φοβούμενοι για τη ζωή τους, καθώς δέχονται απειλές και λεκτικές επιθέσεις από μέλη του «Κινήματος του Τσαγιού». Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν μετά το μακελειό του Σαββάτου, που κόστισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους ενώ 13 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και η βουλευτής των Δημοκρατικών Γκαμπριέλ Γκίφορντς, στο Τουσόν της πολιτείας Αριζόνα.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, μεταξύ αυτών ένα μικρό παιδί, στην πόλη Πούντα Αρένας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στην αύξηση της τιμής του γκαζιού κατά 17%. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του νότου της Χιλής ξεκίνησαν τη Δευτέρα και εκτός των διαδηλώσεων οδοφράγματα έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συμπλοκής που ξέσπασε μεταξύ κρατουμένων σε σωφρονιστικό κατάστημα της πόλης Γκόμες Παλάσιο στο βόρειο Μεξικό.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών δύο παιδιά, και εννέα τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 4 παιδιών, από κεραυνούς που χτύπησαν κατασκηνώσεις στα προάστια του Μπουένος Αϊρες, σύμφωνα με Αργεντινούς αξιωματούχους.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Τρεις κυανόκρανοι τραυματίστηκαν ελαφρά προχτές βράδυ όταν έπεσαν σε «ενέδρα» δυνάμεων πιστών στον Λοράν Γκμπάγκμπο, σε συνοικία του Αμπιτζάν όπου τις τελευταίες δύο νύχτες σημειώνονταν ταραχές.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης άφησε χτες ελεύθερο το διαβόητο Τούρκο γιατρό Γιουσούφ Σονμέζ, που κατηγορείται για συμμετοχή σε διεθνή σπείρα λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο, μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ιλίρ Μέτα, φαίνεται να είναι μπλεγμένος σε οικονομικό σκάνδαλο σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στην εκπομπή «Fiks Fare» του καναλιού «Top Channel». Σύμφωνα με αυτό - που ελήφθη το Μάρτη του 2010 - ο Μέτα φαίνεται να απαιτεί από τον πρώην υπουργό Ενέργειας Νρίταν Πρίφτι να παραχωρήσει απευθείας τα δικαιώματα υδροηλεκτρικού σταθμού σε συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς ο ιδιοκτήτης προσέφερε ως προμήθεια το 7%, που αναλογεί σε 700.000 ευρώ.

ΙΤΑΛΙΑ
Εκβιαστικό «δημοψήφισμα» από τη «ΦΙΑΤ»

ΡΩΜΗ.--

Υπό τον εκβιασμό της εργοδοσίας της «ΦΙΑΤ», ή «του σφαγιασμού δικαιωμάτων ή της μεταφοράς του εργοστασίου στο εξωτερικό», οι εργάτες στη βιομηχανική μονάδα της «FIAT», στην περιοχή του Τορίνο και με τη συναίνεση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, καλούνται να αποδεχθούν την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Σήμερα και αύριο, διεξάγεται το λεγόμενο «δημοψήφισμα» για να εκφράσουν οι εργαζόμενοι τη στήριξη ή όχι της εργοδοτικής «πρότασης» για αναθεώρηση των συμβάσεων εργασίας τους. Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζομένους να λάβουν μέρος, με τις «Fim», «Uilm», «Fismic» και «Ugl» να τάσσονται υπέρ της νέας συμφωνίας, ενώ το Συνδικάτο Μετάλλου «Fiom», που ανήκει στο μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας «Cgil», την απορρίπτει, ωστόσο επίσης καλεί σε διάλογο με την εργοδοσία.

Η επιχείρηση ζητά από τους εργάτες να δεχθούν την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, καθώς, εκτός από το σημερινό πρόγραμμα με δύο 8ωρες βάρδιες τη μέρα για 5 μέρες τη βδομάδα, προβλέπεται και μια νυχτερινή βάρδια για 5 εργάσιμες μέρες, όπως και μια νυχτερινή βάρδια για ένα εξαήμερο, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου. Προωθείται η ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε η εταιρεία να μπορεί να ζητά έκτακτες ώρες μέχρι 120 το χρόνο, αντί για τις σημερινές 40. Με το συγκεκριμένο τρόπο, η εταιρεία θα μπορεί να επιβάλει 10ωρες βάρδιες ή και παραπάνω ωρών για ένα χρονικό διάστημα και για άλλο θα μειώνει το ωράριο, αναγκάζοντας τους εργάτες να δουλεύουν εξαντλητικά σε περιόδους αιχμής με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Επιπλέον τα διαλείμματα στο ωράριο εργασίας μειώνονται σε δύο 10λεπτα στη βάρδια αντί για τρία 20λεπτα, ενώ προβλέπονται περικοπές στους μισθούς όσων εργαζομένων κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας.

Η κατάσταση αυτή, όπου οι εργαζόμενοι οδηγούνται να δεχτούν την αφαίρεση δικαιωμάτων τους, δείχνει την κατάντια του συμβιβασμένου συνδικαλισμού και την ανυπαρξία αγωνιστικού ταξικού κινήματος.

Παρόμοιο εκβιαστικό δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί εξάλλου το περασμένο καλοκαίρι και στο εργοστάσιο της «FIAT» στο Πομιλιάνο κοντά στη Νάπολη, όπου εγκρίθηκε η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων από το 62% των εργαζομένων. Τότε, η εργοδοσία είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για «εξαίρεση» και απαραίτητο για να μη μεταφερθεί το εργοστάσιο στην Πολωνία.

ΣΟΥΔΑΝ
Μαζική η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ξεπέρασε χτες το 60% το ποσοστό των Νοτιοσουδανών εγεγραμμένων ψηφοφόρων που προσήλθαν ήδη στις κάλπες για να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή παραμονή του νότου στο Σουδάν, που ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο. Συμπληρώθηκε ήδη δηλαδή το απαραίτητο ελάχιστο ποσοστό για να εφαρμοστεί στην πράξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις αρχές του ερχόμενου Ιούλη όταν θα εκπνεύσει η ισχύς της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005...

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι είναι έτοιμες να αφαιρέσουν το Σουδάν από τη λίστα των χωρών που «υποθάλπουν την τρομοκρατία» από τον ερχόμενο Ιούλη εάν ο βορράς αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος...

Το ίδιο 24ωρο το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ στη Γενεύη προέβλεψε ότι πάνω από 2.700.000 κάτοικοι του νοτίου Σουδάν θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα μέσα στο 2011 εάν κλιμακωθεί η βία. Εκπρόσωποι του ίδιου Οργανισμού ανακοίνωσαν επιπλέον πως στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν πάνω από 3.500.000 άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια σε τρόφιμα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Περιοδεία Μπάιντεν με παράλληλες επιθέσεις

ΠΕΣΑΒΑΡ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στο Πακιστάν μετέβη χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Αφγανιστάν, απαιτώντας για ακόμα μία φορά «αποτελεσματική δράση» εναντίον των «Ταλιμπάν», στις συναντήσεις που είχε με τον Πακιστανό Πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, στις δηλώσεις του, κάλεσε την πακιστανική κοινότητα, δεδομένων των αντιαμερικανικών αντιδράσεων σχετικά με τις επιθέσεις στις περιοχές των φυλών και την εξάπλωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου από το Αφγανιστάν, με τη δικαιολογία της καταπολέμησης των «Ταλιμπάν» να «μην παρερμηνεύει» τη δράση των ΗΠΑ στο Πακιστάν, καθώς «δεν επιβάλλουν τη διάχυση του πολέμου, δεν υποστηρίζουν την Ινδία, δε θέλουν τη διάλυση της χώρας» και δεν είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 15 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Μπανού, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν «Ταλιμπάν». Ζημιές προκλήθηκαν και σε κοντινό τζαμί, ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Στο Αφγανιστάν τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ και ακόμα 30 τραυματίστηκαν, με στόχο λεωφορείο που μετέφερε μέλη των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ σε δεύτερη έκρηξη σε αυτοκινητόδρομο έχασαν τη ζωή τους ακόμα τέσσερις Αφγανοί.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Τιμητική διάκριση στον Κ. Σαραντίδη

ΑΝΟΪ.--

Τιμητική διάκριση φιλίας και η υπηκοότητα του Βιετναμέζου πολίτη αποδόθηκε στον Ελληνα Κώστα Σαραντίδη από τον Πρόεδρο της χώρας, Νγκουέν Μινχ Τριέ, για τη συνεισφορά του στο αγώνα του λαού του Βιετνάμ ενάντια στους Γάλλους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Ο Κ. Σαραντίδης βρέθηκε στο Βιετνάμ με τη «Λεγεώνα των Ξένων» το 1946 και πέρασε με το πλευρό του επαναστατικού στρατού, όπου πήρε το όνομα Νγκουέν Βαν Λαπ, και πολέμησε στο πλάι του μέχρι το 1965. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1965, ο Κ. Σαραντίδης συνέχισε να υπερασπίζεται το λαό του Βιετνάμ, οργανώνοντας δράσεις αλληλεγγύης και δημιουργώντας γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του Βιετνάμ τόνισε την ανιδιοτελή προσφορά αγωνιστών, όπως ο Κ. Σαραντίδης, στην πάλη του βιετναμέζικου λαού, ενώ ο ίδιος ο Κ. Σαραντίδης χαρακτήρισε την πολιτογράφησή του στο Βιετνάμ ως ιδιαίτερη τιμή και εκπλήρωση του ονείρου του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ