ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη και 13...

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον φουκαρά τον Παντελή, όταν άνοιξε τα μάτια του σήμερα το πρωί και το βλέμμα του έπεσε απέναντι στον ημεροδείκτη, που έδειχνε Τρίτη και 13. "Αμάν!", κραύγασε τρομαγμένος και άρχισε να σταυροκοπιέται και να φτύνει τον κόρφο του, θέλοντας έτσι να ξορκίσει τη γρουσουζιά που κουβαλούσε, σίγουρα, η αποφράδα μέρα που είχε ξημερώσει. Από τα επιφωνήματά του και τα "ξόρκια" που ψιθύριζε ξύπνησε και η γυναίκα του η Αφρούλα και τον ρώτησε τι συμβαίνει και αναστατώθηκε τόσο. Ο Παντελής αποτελείωσε το "ο Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά", που μονολογούσε κι έπειτα γύρισε ταραγμένος στη γυναίκα του και της είπε: "Ξέρεις τι μέρα είναι σήμερα Αφρούλα;"

- Τρίτη.

- Και πόσο έχει ο μήνας;

- Δεκατρείς.

- Και το λες χωρίς ν' ανατριχιάζεις; Δε σκέφτεσαι ότι με τέτοια αναθεματισμένη ημερομηνία μπορεί να μας συμβεί οποιοδήποτε κακό σήμερα;

- Ασε με, χριστιανέ μου, είπε βαριεστημένη η Αφρούλα και έκανε να γυρίσει πλευρό, για να κοιμηθεί λίγο ακόμη.

Ο άνδρας της, όμως, είχε αρχίσει τώρα να ψέλνει το "σώσον κύριε το λαό σου" και, μην αντέχοντας άλλο η γυναίκα τις μωρίες του συζύγου της, γύρισε και του είπε νευριασμένη: "Δε σταματάς, άνθρωπέ μου τα ξόρκια και τους ψαλμούς; Επειδή είναι σήμερα Τρίτη και 13 τι χειρότερο νομίζεις ότι μπορεί να μας συμβεί απ' όσα έχουμε πάθει; Ξεχνάς λόγου χάρη, ότι εγώ έχασα πριν 6 μήνες τη δουλιά μου και είμαι ακόμη άνεργη; Ξεχνάς ότι τα χαράτσια πέφτουνβροχή επάνω μας, ότι η μονόπλευρη λιτότητα γίνεται όλο και πιο σκληρή, ότι η ακρίβεια στην αγορά όλο και φουντώνει και ότι το μέλλον μας γίνεται κάθε μέρα πιο άδηλο και πιο ζοφερό; Αυτούς, λοιπόν, που μας κυβερνάνε να φοβάσαι, Παντελή, και όχι τον ημεροδείκτη. Κι αν πρέπει να συνεχίσεις τους εξορκισμούς, ε, τότε ξόρκισε τα "παγανά" που έχουμε στο κεφάλι μας και τους άλλους "τριβόλους" της πολιτικής σκηνής, γιατί όσο υπάρχουν αυτοί, κάθε κακό, ναι, μπορεί να μας συμβεί!

Αυτός ήταν ο Παντελής. Δεισιδαίμων και αφελής. Από τα νιάτα του ακόμη φοβόταν τις "γρουσούζικες" ημερομηνίες, έτρεμε τις μαύρες γάτες, δεν περνούσε ποτέ κάτω από σκάλα και έμπαινε στο σπίτι του, στο κτίριο, όπου εργαζόταν και όπου αλλού, πάντα με το "δεξί" και ποτέ με το "αριστερό". Παρότι, όμως, έπαιρνε όλες αυτές τις προφυλάξεις χαϊρι και προκοπή δεν έβλεπε. Ψευτοζούσε με τον ισχνό μισθό που είχε, ασφυκτιούσε από το "ζωνάρι" που του είχαν περάσει στη μέση εδώ και δυο δεκαετίες και κουβαλούσε σαν ζωντανό τα βάρη που του φόρτωναν, με πρόσχημα πότε τη "σύγκλιση", πότε την ΟΝΕ κλπ. Και ξέρετε ο δύστυχος γιατί αντιμετώπιζε τόσα δεινά; Γιατί, ενώ φοβόταν, όπως είπαμε, τις μαύρες γάτες, τις σκάλες και τις αποφράδες μέρες, δε φοβόταν τους... "παπάδες" ή καλύτερα τους "παπατζήδες" της πολιτικής. Αντί, δηλαδή, να στρίβει γωνία μόλις έβλεπε αυτούς τους "καλικάντζαρους", τους πλησίαζε ο αφελής και τους "προσκυνούσε". Πίστευε στις υποσχέσεις που έδιναν από τα προεκλογικά μπαλκόνια και ψήφιζε πότε τον ένα και πότε τον άλλον. Και φυσικά οι ελπίδες του διαψεύδονταν οικτρά, αμέσως μετά τις εκλογές, όταν άρχιζαν τα "ξεζουμίσματα" τα "χαρατσώματα" και τα τοιαύτα...

Μ}ια ζωή έτσι ο Παντελής και μυαλό δε λέει να βάλει, παρότι η γυναίκα του τον κατσαδιάζει αναλόγως, όπως έκανε και σήμερα που τον είδε να τρέμει για την ημερομηνία Τρίτη και 13. Προληπτικός ο φουκαράς για όσα δεν πρέπει να φοβάται και χωρίς ίχνος φόβου για ό,τι πρέπει να τον τρομοκρατεί. Πού θα πάει όμως; Με τόσα δεινά που τον έχουν βρει και με όσα χειρότερα θα έρθουν γι' αυτόν και τους άλλους ταπεινούς, σίγουρα θα αλλάξει νοοτροπία. Θα αναγκαστεί, δηλαδή, να μη φοβάται τις μαύρες γάτες, αλλά τη "μαύρη" αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν όσοι κυβερνούν. Και θα καταλάβει κάποτε ότι καλό είναι και όχι κακό να μπαίνεις στο παραβάν του εκλογικού τμήματος με το "αριστερό" και να ρίχνεις και την ψήφο σου με το ομώνυμο χέρι!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Η δασοπροστασία απαιτεί πόρους

Εγινε την Κυριακή, με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθαρισμός και αποψίλωση του Υμηττού. Η αντιπυρική προστασία, όμως, βασίζεται στα πενιχρά μέσα των δήμων και τον εθελοντισμό των δημοτών, καθώς η κυβέρνηση δε δίνει κονδύλια, μέσα και προσωπικό

Σε αποψίλωση και καθαρισμό του Υμηττού προχώρησαν, την Κυριακή, δημότες και φορείς της Αττικής, στο πλαίσιο προφύλαξης του πολύπαθου βουνού από τον κίνδυνο των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Ομως, οι προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών δείχνουν ανεπαρκείς, καθώς η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της και δε διαθέτει πόρους, εξοπλισμό και προσωπικό για να στηρίξει τον αντιπυρικό αγώνα.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής, στις πλαγιές του Υμηττού έγινε πανεξόρμηση, με πρωτοβουλία των εννέα δήμων που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Δήμοι Ηλιούπολης, Αγ. Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Αργυρούπολης και Γλυφάδας).Ο "Ρ" βρέθηκε στο Δήμο Βύρωνα και παρακολούθησε τις προσπάθειες για καθαρισμό του δάσους του Κουταλά,που κατέβαλαν δημότες, αιρετοί και συνεργείο εργατών του δήμου.

Από νωρίς το πρωί, οι Βυρωνιώτες δούλευαν εντατικά, προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο αντιδήμαρχος Μπ. Μούγιας, από την περιοχή ευθύνης του δήμου, μένει πλέον να καθαριστεί μόνο μια μικρή λωρίδα πρασίνου, ενώ έχει εξασφαλιστεί η βατότητα των δρόμων για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Βέβαια, ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη στάση της κεντρικής διοίκησης: "Πριν μερικές βδομάδες, η υπουργός Εσωτερικών έδωσε "εντολές" στους δήμους για καθαρισμό του περιαστικού πρασίνου. Μας φόρτωσε άλλη μια αρμοδιότητα, χωρίς τους ανάλογους πόρους". Συγκεκριμένα, η Β. Παπανδρέου απειλούσε, στα τέλη Ιούνη, ότι οι δήμοι που δε θα καθαρίσουν τις χωματερές και τις δασικές εκτάσεις της περιοχής τους και εκδηλωθεί εκεί πυρκαγιά, θα τιμωρηθούν με ποινικές και οικονομικές κυρώσεις.

Την ίδια στιγμή, με υπαιτιότητα της κυβέρνησης, δεν έχουν καθαριστεί οι πέριξ των δασικών εκτάσεων δρόμοι. Δεν έχουν τοποθετηθεί κρουνοί στους δήμους και στα ταμεία τους δεν έχουν φτάσει ακόμα τα χρήματα για τον απαραίτητο εξοπλισμό. Και όπως έχουν καταγγείλει οι δασικοί υπάλληλοι, τα χρήματα που δόθηκαν για τη δασοπροστασία είναι πενιχρά και το προσωπικό ελλιπές.

"Εμείς, ως ΤΑ, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ομως, υπάρχει το μείζον θέμα της έλλειψης πόρων. Δεν μπορούμε να τρέχουμε για όλη την περιοχή, χωρίς να μας έχουν αποδοθεί τα αναγκαία κονδύλια. Χωρίς να μας έχει δοθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και χωρίς να έχουμε το αναγκαίο και ειδικευμένο προσωπικό, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το δάσος. Ούτε μπορούμε να επιβάλουμε και νέα τέλη στους δημότες, για να εξοικονομήσουμε χρήματα και να αποκτήσουμε υποδομή".

Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Τ. Δαρουλογιαννάκης επισήμανε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των δημοτών για την προστασία του δάσους. Χαρακτήρισε τη διάσωση των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου στην Αττική ζήτημα ζωής και θανάτου για τους κατοίκους του νομού. Συμπλήρωσε ότι η ΤΑ μπορεί να κάνει κάποιες προσπάθειες, αλλά αυτές δεν αρκούν για να προστατεύσουν τα δάση. "Χρειάζεται, τόνισε, να ενεργοποιηθεί ο λαός και να ζητήσει από την κεντρική διοίκηση χρήματα, μέτρα και μέσα προστασίας, παράλληλα με τη δική του μεγαλύτερη συμμετοχή σε δραστηριότητες, όπως η σημερινή (σ.σ.: της Κυριακής)".

Στην ανάγκη ευαισθητοποίησης αναφέρθηκε και ο Γ. Τσάπαλας.Μόλις 16 χρονών, μαθητής Λυκείου και κάτω από το καυτό καλοκαιρινό ήλιο "πάλευε" με την αξίνα να καθαρίσει το χώρο από ξερόκλαδα και σκουπίδια. "Δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνει το κακό, για να κινηθούμε. Πρέπει να το προλαμβάνουμε και γι' αυτό ακριβώς ειδικά οι νεότερες γενιές πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα", υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι στην κυριακάτικη εξόρμηση συμμετείχαν και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες του Βύρωνα. Το Σώμα αυτό έχει περίπου 80 - 90 εν ενεργεία δασοπυροσβέστες, είναι συγκροτημένο ως ΝΠΔΔ και χρηματοδοτείται από το δημοτικό προϋπολογισμό (φέτος θα λάβει για τις ανάγκες του περίπου πέντε εκατ. δραχμές).

"Μάχη" για τον καθαρισμό του Υμηττού έδωσαν κάτοικοι εννέα δήμων της Αττικής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ