Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη και 13...

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον φουκαρά τον Παντελή, όταν άνοιξε τα μάτια του σήμερα το πρωί και το βλέμμα του έπεσε απέναντι στον ημεροδείκτη, που έδειχνε Τρίτη και 13. "Αμάν!", κραύγασε τρομαγμένος και άρχισε να σταυροκοπιέται και να φτύνει τον κόρφο του, θέλοντας έτσι να ξορκίσει τη γρουσουζιά που κουβαλούσε, σίγουρα, η αποφράδα μέρα που είχε ξημερώσει. Από τα επιφωνήματά του και τα "ξόρκια" που ψιθύριζε ξύπνησε και η γυναίκα του η Αφρούλα και τον ρώτησε τι συμβαίνει και αναστατώθηκε τόσο. Ο Παντελής αποτελείωσε το "ο Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά", που μονολογούσε κι έπειτα γύρισε ταραγμένος στη γυναίκα του και της είπε: "Ξέρεις τι μέρα είναι σήμερα Αφρούλα;"

- Τρίτη.

- Και πόσο έχει ο μήνας;

- Δεκατρείς.

- Και το λες χωρίς ν' ανατριχιάζεις; Δε σκέφτεσαι ότι με τέτοια αναθεματισμένη ημερομηνία μπορεί να μας συμβεί οποιοδήποτε κακό σήμερα;

- Ασε με, χριστιανέ μου, είπε βαριεστημένη η Αφρούλα και έκανε να γυρίσει πλευρό, για να κοιμηθεί λίγο ακόμη.

Ο άνδρας της, όμως, είχε αρχίσει τώρα να ψέλνει το "σώσον κύριε το λαό σου" και, μην αντέχοντας άλλο η γυναίκα τις μωρίες του συζύγου της, γύρισε και του είπε νευριασμένη: "Δε σταματάς, άνθρωπέ μου τα ξόρκια και τους ψαλμούς; Επειδή είναι σήμερα Τρίτη και 13 τι χειρότερο νομίζεις ότι μπορεί να μας συμβεί απ' όσα έχουμε πάθει; Ξεχνάς λόγου χάρη, ότι εγώ έχασα πριν 6 μήνες τη δουλιά μου και είμαι ακόμη άνεργη; Ξεχνάς ότι τα χαράτσια πέφτουνβροχή επάνω μας, ότι η μονόπλευρη λιτότητα γίνεται όλο και πιο σκληρή, ότι η ακρίβεια στην αγορά όλο και φουντώνει και ότι το μέλλον μας γίνεται κάθε μέρα πιο άδηλο και πιο ζοφερό; Αυτούς, λοιπόν, που μας κυβερνάνε να φοβάσαι, Παντελή, και όχι τον ημεροδείκτη. Κι αν πρέπει να συνεχίσεις τους εξορκισμούς, ε, τότε ξόρκισε τα "παγανά" που έχουμε στο κεφάλι μας και τους άλλους "τριβόλους" της πολιτικής σκηνής, γιατί όσο υπάρχουν αυτοί, κάθε κακό, ναι, μπορεί να μας συμβεί!

Αυτός ήταν ο Παντελής. Δεισιδαίμων και αφελής. Από τα νιάτα του ακόμη φοβόταν τις "γρουσούζικες" ημερομηνίες, έτρεμε τις μαύρες γάτες, δεν περνούσε ποτέ κάτω από σκάλα και έμπαινε στο σπίτι του, στο κτίριο, όπου εργαζόταν και όπου αλλού, πάντα με το "δεξί" και ποτέ με το "αριστερό". Παρότι, όμως, έπαιρνε όλες αυτές τις προφυλάξεις χαϊρι και προκοπή δεν έβλεπε. Ψευτοζούσε με τον ισχνό μισθό που είχε, ασφυκτιούσε από το "ζωνάρι" που του είχαν περάσει στη μέση εδώ και δυο δεκαετίες και κουβαλούσε σαν ζωντανό τα βάρη που του φόρτωναν, με πρόσχημα πότε τη "σύγκλιση", πότε την ΟΝΕ κλπ. Και ξέρετε ο δύστυχος γιατί αντιμετώπιζε τόσα δεινά; Γιατί, ενώ φοβόταν, όπως είπαμε, τις μαύρες γάτες, τις σκάλες και τις αποφράδες μέρες, δε φοβόταν τους... "παπάδες" ή καλύτερα τους "παπατζήδες" της πολιτικής. Αντί, δηλαδή, να στρίβει γωνία μόλις έβλεπε αυτούς τους "καλικάντζαρους", τους πλησίαζε ο αφελής και τους "προσκυνούσε". Πίστευε στις υποσχέσεις που έδιναν από τα προεκλογικά μπαλκόνια και ψήφιζε πότε τον ένα και πότε τον άλλον. Και φυσικά οι ελπίδες του διαψεύδονταν οικτρά, αμέσως μετά τις εκλογές, όταν άρχιζαν τα "ξεζουμίσματα" τα "χαρατσώματα" και τα τοιαύτα...

Μ}ια ζωή έτσι ο Παντελής και μυαλό δε λέει να βάλει, παρότι η γυναίκα του τον κατσαδιάζει αναλόγως, όπως έκανε και σήμερα που τον είδε να τρέμει για την ημερομηνία Τρίτη και 13. Προληπτικός ο φουκαράς για όσα δεν πρέπει να φοβάται και χωρίς ίχνος φόβου για ό,τι πρέπει να τον τρομοκρατεί. Πού θα πάει όμως; Με τόσα δεινά που τον έχουν βρει και με όσα χειρότερα θα έρθουν γι' αυτόν και τους άλλους ταπεινούς, σίγουρα θα αλλάξει νοοτροπία. Θα αναγκαστεί, δηλαδή, να μη φοβάται τις μαύρες γάτες, αλλά τη "μαύρη" αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν όσοι κυβερνούν. Και θα καταλάβει κάποτε ότι καλό είναι και όχι κακό να μπαίνεις στο παραβάν του εκλογικού τμήματος με το "αριστερό" και να ρίχνεις και την ψήφο σου με το ομώνυμο χέρι!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ