Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Νέο σκάνδαλο στην Ενωση Συνεταιρισμών

Την υπόθεση με τις επιδοτήσεις διερευνά ο εισαγγελέας

Μια από τις πιο εύρωστες, πριν μερικά χρόνια, συνεταιριστικές οργανώσεις, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Εύβοιας,με 26.000 παραγωγούς - μέλη, οδηγείται ολοταχώς και συνειδητά στη συρρίκνωση και τη διάλυση. Η κακοδιαχείριση της "πρασινογάλαζης" διοίκησης, σε συνδυασμό με την αντισυνεταιριστική πολιτική της κυβέρνησης, έχουν μετατρέψει την Ενωση σε πηγή οικονομικών σκανδάλων.

Ενώ δεν έχει κοπάσει ακόμη ο θόρυβος από τα δοχεία τυριού της ΕΑΣ Εύβοιας με ληγμένη ημερομηνία, νέο σκάνδαλο ξέσπασε, αυτή τη φορά με τις επιδοτήσεις για το 1998 των κτηνοτρόφων της περιοχής Καρύστου. Η διοίκηση της Ενωσης θα έπρεπε να είχε καταβάλει όλο το ποσό, ύψους 431 εκατομμυρίων δραχμών, μέχρι τέλος Μάη στους παραγωγούς, αλλά δεν έδωσε παρά μόνο τα 255 εκατ., παρακρατώντας παράνομα τα υπόλοιπα, προφανώς για να "βουλώσει" άλλες "τρύπες" που δεν είναι και λίγες.

Ο κτηνοτρόφος Βαγγέλης Στέφωσης,από τον Αγιο Δημήτριο του Κάβο Ντόρο είπε στο "Ρ" πως "είμαστε 80 παραγωγοί στην περιοχή και θα έπρεπε να μας είχαν δώσει την επιδότηση πριν από ενάμιση μήνα. Μάθαμε ότι στις άλλες περιοχές δόθηκαν στους παραγωγούς και ζητάμε από το παράρτημα της ΕΑΣ στην Κάρυστο να μας πουν γιατί σε μας καθυστερούν. Οι υπάλληλοι προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση και μας παρέπεμπαν από βδομάδα σε βδομάδα, αλλά, όπως αποδείχτηκε, στο τέλος δεν υπήρχαν τα λεφτά και μεις είμαστε χρεωμένοι στην τράπεζα μέχρι το λαιμό".

Η υπόθεση κατέληξε στον εισαγγελέα Χαλκίδας. Να σημειώσουμε ότι τα κονδύλια από επιδοτήσεις που διαχειρίζεται το ΔΣ της ΕΑΣ Εύβοιας ανέρχονται σε αστρονομικά ποσά. Μόνο για την επιδότηση των 7.500 κτηνοτρόφων το 1998 δόθηκαν 1,4 δισ. δραχμές. Από αυτά τα 446,5 εκατ. ήταν για τους παραγωγούς της Χαλκίδας, τα 431 εκατ. για την περιοχή Καρύστου, 212 εκατ. για την Κύμη, 95 εκατ. για το Μαντούδι, 91 εκατ. για το Αλιβέρι, 75 για την Ιστιαία και 8 εκατομμύρια για την περιοχή Ψαχνών. Η επιδότηση κατά επιλέξιμο είναι 4.800 δραχμές και 3% κρατάει η ΕΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ