Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες

Μεγάλη η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και η πορεία από το Λευκό Πύργο στο λιμάνι

Κάτω από την ελληνική σημαία να κυματίζει στο Λευκό Πύργο,αποβιβάστηκαν οι χιλιάδες νεολαίοι μετά την αναχώρησή τους από το Λιτόχωρο το απόγευμα της Κυριακής. Αντάμωσαν με τον αγωνιζόμενο λαό της πόλης, για να διαδηλώσουν με μια φωνή την απαίτησή τους να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να σταματήσει η υποτέλεια και ο ραγιαδισμός.

Στη μεγάλη συγκέντρωση, πρώτος πήρε το λόγο ο Γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, Σ. Παπαδόπουλος, για να καλωσορίσει τους χιλιάδες νεολαίους από κάθε γωνιά της Ελλάδας "στην κατεχόμενη από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα Θεσσαλονίκη".

Αμέσως μετά, ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας: "Καλωσορίζουμε σήμερα τον ανθό της ελληνικής νεολαίας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πρωτοπορίας της, της ΚΝΕ. Την άγρυπνη συνείδηση της νεολαίας και του λαού, που σταθερά και επίμονα, συνεχώς πιο μαζικά πορεύεστε ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες μαζί με το ΚΚΕ". "ΚΝΕ - ΚΝΕ δυνατή πρωτοπόρα μαζική" - το σύνθημα έσχισε τον αέρα. "Δεν πρόκειται ποτέ να "δουλώσουμε"",συνέχισε ο Χρ. Κόφας. "Σας καλούμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και την ίδια ορμή, για να σταματήσουμε όπως λέει ο ποιητής, "τις κακές δυνάμεις, τους ήχους του πένθους, για να ακουστεί το δυνατό τραγούδι της ζωής". Θα συνεχίσουμε ανυποχώρητοι τον αγώνα για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για μια πατρίδα ελεύθερη με κοινωνική δικαιοσύνη στη σοσιαλιστική της προοπτική".

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε και η Λιάνα Κανέλλη,ως εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ: "Τη Θεσσαλονίκη δε θα την αφήσουμε υπό κατοχή. Το μεγάλο αντάρτικο τώρα αρχίζει. Και σ' αυτό τον πόλεμο, οι πρώτοι φαντάροι, οι πρώτοι αξιωματικοί και οι πρώτοι πολεμιστές της ειρήνης ήταν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες. Η αντεπίθεση θα τους βρει και στα όνειρά τους",είπε και το σύνθημα "ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ", δόνησε την ατμόσφαιρα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Μίλοραντ Κόντιτς,εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Βελιγραδίου, ο οποίος ευχαρίστησε τους κομμουνιστές που συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να σταματήσει ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος εναντίον της χώρας του και των άλλων Βαλκανικών χωρών.

Επίσης, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη μέλος της Γραμματείας.

Μεγάλη πορεία

Κρατώντας ψηλά τα κόκκινα λάβαρα και τις ελληνικές σημαίες, οι διαδηλωτές βγήκαν στο δρόμο για τη μεγάλη πορεία προς το Λιμάνι. Μπροστά υψωμένο το πανό της οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης. Με τα συνθήματα και το ρυθμικό τους βήμα να δονούν την ατμόσφαιρα, στο πέρασμά τους συντάραξαν το κέντρο της πόλης. Οι πολίτες έβγαιναν στα μπαλκόνια και χειροκροτούσαν επιβραβεύοντας. Εξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, που φρουρούνταν από δεκάδες αστυνομικούς σταμάτησαν για λίγα λεπτά και αποχωρώντας έκαψαν την αμερικάνικη σημαία.

Η πορεία συνεχίστηκε στο κέντρο της πόλης για να βρεθεί απέναντι από την κεντρική πύλη του Λιμανιού. Πραγματοποίησαν μια στάση και ένα τμήμα των διαδηλωτών παρέμενε εκεί αποκλείοντας την πύλη μέχρι τη λήξη της κινητοποίησης. Εκεί, στα λίγα λεπτά, έκαψαν την αστερόεσσα και ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Φράγμα στο λιμάνι

Στο διάβα τους οι διαδηλωτές καταλάμβαναν μια μια τις πύλες του λιμανιού. Η πύλη 11, όπου βρίσκονταν ο κύριος όγκος της πορείας, έπεσε πρώτη. Ακολούθησαν οι πύλες 12 και η 14, όπου οι διαδηλωτές βρέθηκαν απέναντι σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Απαντούν με συνθήματα: "Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ΝΑΤΟικούς κάνετε τις πλάτες","Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί","Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε".

Λίγη ώρα αργότερα εν μέσω των συνθημάτων στα αυτιά των μελών και φίλων της ΚΝΕ φτάνει ο ήχος από τους κρότους των δακρυγόνων και καπνογόνων που πέφτουν στις πύλες 11 και 12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ