Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα διώξουμε τους φονιάδες από την περιοχή

Μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα "σφράγισε" τα σύνορα στους Ευζώνους, το απόγευμα του Σαββάτου

Σαν ένα απέραντο πανηγύρι της νιότης και του αγώνα, καταγράφηκε το βράδυ του Σαββάτου αυτό που ξεκίνησε ως 8η Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση της ΚΝΕ, με την ειρηνική απόβαση το πρωί στο Λιτόχωρο. Εκεί, στο τελευταίο σημείο της Ελλάδας, στο ακριτικό φυλάκιο των Ευζώνων, που με ευθύνη της κυβέρνησης έχει γίνει το σημείο διέλευσης των φονικών όπλων και των στρατευμάτων κατοχής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, οι χιλιάδες νέοι κομμουνιστές και φίλοι της Οργάνωσης που συμμετείχαν στο φετινό αντιιμπεριαλιστικό διήμερο, έδωσαν το δικό τους "παρών" και με μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα σφράγισαν τα σύνορα.

Στο μεγάλο αυτό συλλαλητήριο - πανηγύρι της ελπίδας και της ζωής, η κάθε στιγμή του, η κάθε ώρα του είχε κάτι να πει.

Τα σύνορα πήραν το χρώμα της φωτιάς, το χρώμα της νίκης από τις κόκκινες στρατιές της ειρήνης. Κοκκίνισαν από οργή και πείσμα. "Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε","Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια","Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο", ήταν μερικά από τα συνθήματα - μηνύματα, που γράφτηκαν στο οδόστρωμα και τους τοίχους της ελληνικής πλευράς, αλλά και της ουδέτερης ζώνης, λίγα μέτρα πριν το έδαφος της ΠΓΔΜ.

Γύρω στις 7.00 το απόγευμα, το νεολαιίστικο ποτάμι "φούσκωσε" τόσο, που μπροστά τους υποχώρησαν οι μπάρες των συνόρων, με μυριάδες στόματα να φωνάζουν "Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ, αντίσταση και πάλη". Η μουσική από το συγκρότημα της Οργάνωσης ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ συνόδευε με τις μελωδίες του αγώνα τα βήματα των χιλιάδων νέων.

Σε λίγο, μια απέραντη ανθρώπινη αλυσίδα απέκλεισε όλη τη γραμμή των συνόρων και, έστω και συμβολικά, η χώρα βρέθηκε προστατευμένη, στα χέρια του λαού.

Κάτω ακριβώς από το συνοριακό φυλάκιο, με τους φαντάρους να βρίσκονται έξω και να παρακολουθούν - σαν να επιδοκίμαζαν τους νέους της ΚΝΕ - τα συνθήματα "Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο",ανέβασαν τον ενθουσιασμό και την πίστη στη δύναμη του λαού.Εκδηλώνοντας την οργή και αγανάκτησή τους για τον εγκληματικό ρόλο της ΕΕ, οι νέοι κομμουνιστές κατέβασαν τη σημαία των πολυεθνικών του κεφαλαίου και την έκαψαν μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού.

Λίγο μετά, στο κοντάρι όπου ήταν το σύμβολο της υποτέλειας, αναρτήθηκε η σημαία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με το μήνυμα "Ειρήνη στα Βαλκάνια, τώρα".Οι νέοι της ΚΝΕ βροντοφώναξαν και πάλι "Ο στρατός του ΝΑΤΟ κάνει κατοχή, έξω τώρα από τη Βαλκανική" και συντεταγμένα επέστρεψαν στο χώρο, όπου είχε στηθεί η εξέδρα της εκδήλωσης.

Το μουσικό συγκρότημα υποδέχτηκε τους νέους με το τραγούδι "Της δικαιοσύνης, ήλιε νοητέ..." και στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς, Γ. Βασιλειάδης,καλωσόρισε τους Κνίτες και τις Κνίτισσες."Αντέχουμε;", ρώτησε τους νεολαίους, ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Ν. Ζώκας,γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, και η απάντηση ήρθε σύσσωμη: "Αντέχουμε".

Σε αυτό το διάλογο ο ομιλητής πρόσθεσε: "Το αποδείξαμε εδώ και 5 μήνες, από όταν ξεκίνησε το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα. Με σας, τα παιδιά της ΚΝΕ, που στα 18 χρόνια, είστε "βετεράνοι" του κινήματος".Και συνέχισε: "Σταματήσαμε εφοδιοπομπές, τρένα και πλοία, γιατί έχουμε πεποίθηση στη δύναμη του λαού μας, ότι θα διώξουμε τους φονιάδες από την περιοχή μας".

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός,χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους και με τη μουσική να παιανίζει τραγούδια του αγώνα και της εργατιάς, όπως το "Πάλης ξεκίνημα" και το χορό να έχει στηθεί σε όλες τις γωνιές της μεγάλης διαδήλωσης, οι νέοι κομμουνιστές πήραν τον δρόμο της επιστροφής, με προορισμό τη "βάση" τους στην παραλία της Γρίτσας, στο Λιτόχωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ