ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2000
Σελ. /36
Γεωργία και γενετική μηχανική

 

Η μεγαλύτερη απειλή του αιώνα

Από διαδήλωση των «Φίλων της Γης» ενάντια στα μεταλλαγμένα προϊόντα
Από διαδήλωση των «Φίλων της Γης» ενάντια στα μεταλλαγμένα προϊόντα
Τα μεταλλαγμένα ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα, τόσο στην Ελλάδα με το βαμβάκι, όσο και στο εξωτερικό με τις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ιταλία. Φυσικά, ως συνήθως τα ΜΜΕ, πιστά στο ρόλο της παραπληροφόρησης ή της αποσιώπησης θεμάτων που ενοχλούν, πέρα από κάποια χλιαρά σχόλια, έθαψαν το θέμα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος από την πλευρά του εξακολουθεί να ασχολείται με μακέτες έργων που δε θα γίνουν ποτέ και το υπουργείο Γεωργίας, εφαρμόζοντας τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαντλεί τις ευαισθησίες του στις καταδίκες των αγροτών, που αντιστέκονται στη συρρίκνωση της γεωργίας μας. Σήμερα δημοσιεύουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Βαγγέλη Στογιάννη, Πρόεδρο της «Νέας Οικολογίας» και των «Φίλων της Γης Ελλάδος».

-Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κ. Στογιάννη, με την ταυτότητα της Οργάνωσής σας.

-Πριν από 25 χρόνια τέσσερις οικολογικές οργανώσεις από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Αγγλία και τη Γερμανία ίδρυσαν το «Δίκτυο των Φίλων της Γης». Σήμερα στο Δίκτυο αυτό εκπροσωπούνται οικολογικές οργανώσεις από 61 χώρες με 5 εκατ. μέλη. Εδώ και δυο χρόνια την Ελλάδα στο Δίκτυο αυτό εκπροσωπεί η «Νέα Οικολογία». Μιλάμε για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό δίκτυο με κινηματικό χαρακτήρα κυρίως. Στη Μεσόγειο συμμετέχουν οργανώσεις, εκτός της δικής μας, από την Κύπρο, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, το Λίβανο, την Ιορδανία και τη Συρία. Σε επίπεδο Ευρώπης έχουμε οργανώσεις σε 29 χώρες.

-Ποιες είναι οι κυριότερες εκστρατείες των «Φίλων της Γης» στην περιοχή μας;

-Για το 2000 δεσπόζει η εκστρατεία μας ενάντια στους γενετικάτροποποιημένουςοργανισμούς (μεταλλαγμένα) στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Με αυτές έχουν ενοποιηθεί οι εκστρατείες για τη διατροφική ασφάλεια και τη βιώσιμη γεωργία, χωρίς φυσικά να εξαντλούμαστε σ' αυτές. Μεγάλες εκστρατείες και παρεμβάσεις διοργανώθηκαν πέρυσι, με πρωτοβουλία της «Νέας Οικολογίας», με αφορμή την εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

-Είσαστε από αυτούς που έσωσαν την τιμή του οικολογικού κινήματος και το θυμάμαι καλά. Δε μασήσατε τα λόγια σας, όταν κάποιοι άλλοι ή επικροτούσαν τους βομβαρδισμούς ή έκαναν την πάπια. Αλλά σήμερα θα ήθελα να μας πείτε γιατί δίνετε τόσο μεγάλη βαρύτητα στην υπόθεση με τα μεταλλαγμένα και μάλιστα τη συνδέετε με την προστασία της αγροτικής βιοποικιλότητας;

-Γιατί οι εφαρμογές της γενετικής μηχανικής στη γεωργία συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανεξαρτησία και τη διατροφική ασφάλεια, που παρουσιάστηκε στη Γη, από την εποχή που ο άνθρωπος πρωτοπερπάτησε σ' αυτήν και συγκρότησε τις πρώτες κοινωνίες του. Μια χούφτα πολυεθνικών εταιριών με το πρόσχημα της επίλυσης του προβλήματος της πείνας προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν την ανθρώπινη πείνα και να εξαρτήσουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων από τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τα φυτοφάρμακα που οι ίδιες παράγουν. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να ελέγξουν απόλυτα τους αγρότες, τα χωράφια και τους καταναλωτές. Ο λόγος που προωθούν αυτή την πολιτική, έχοντας ως συνένοχο την αδιαφορία των εθνικών κυβερνήσεων της Ευρώπης, είναι απλός. Εχουν υπ' όψη τους δυο πράγματα: τη διαρκή μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων τροφίμων και την εκθετική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ λίγα χρόνια όποιος ελέγχει την παραγωγή και τη διακίνηση τροφίμων, ουσιαστικά θα ελέγχει ολόκληρη την ανθρωπότητα, γεγονός που μας έχει κάνει να υποστηρίξουμε ότι ο ιμπεριαλισμός του αιώνα θα ασκείται με τον έλεγχο της παγκόσμιας πείνας. Ο ισχυρισμός των εταιριών, ότι προωθούν αυτή την τεχνολογία για να καταπολεμήσουν την πείνα αποτελεί ένα τεράστιο ψεύδος. Η τεχνολογία αυτή αφορά στην παραγωγή σπόρων που δεν αναπαράγονται (ο αγρότης δεν μπορεί να κρατήσει σπόρο) και που για να καλλιεργηθούν χρειάζονται φυτοφάρμακα των εταιριών που παράγουν τον σπόρο, γιατί ο στόχος των εταιριών είναι να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παγκόσμια πείνα.

-Το έχουμε ξαναδεί το σενάριο

-Ακριβώς. Οι ίδιες εταιρίες μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησαν, με τη διαδικασία της πράσινης επανάστασης, τους αγρότες όλου του κόσμου να καλλιεργήσουν υβρίδια, που αυτές παρήγαγαν, προκειμένου, όπως έλεγαν πάλι, να καταπολεμήσουν την πείνα. Το αποτέλεσμα αυτής της καταπολέμησης της πείνας ήταν τα 50 εκατ. πεινασμένων το 1945 να φτάσουν τα 2 δισ. Αυτό που κάνουν στην ουσία αυτές οι εταιρίες και που έχει γεννήσει την πείνα, είναι η κήρυξη του πολέμου εναντίον των τοπικών ποικιλιών αγροτικών φυτών και φυλών αγροτικών ζώων προκειμένου στη θέση τους να καλλιεργηθούν τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα φυτά και ζώα, των οποίων έχουν την κυριότητα. Είναι φανερό ότι εκείνο που πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, αν δε θέλουμε η ανθρωπότητα να γίνει ιδιοκτησία αυτών των εταιριών, είναι η χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής, τέτοιας που θα προστατεύει τις τοπικές αγροτικές ποικιλίες και φυλές και θα εξοστρακίζει από τα ελληνικά χωράφια τα ξένης προέλευσης υβρίδια και τα μεταλλαγμένα φυτά και ζώα.

-Ας έρθουμε στην κατάσταση στην Ελλάδα

-Τα τελευταία χρόνια, με την ανοχή του ελληνικού κράτους και σε πολλές περιπτώσεις με τη συνενοχή του, υπάρχει σε εξέλιξη μια γενοκτονία σε βάρος των ελληνικών ποικιλιών φυτών και ζωικών φυλών. Ενδεικτικά πρέπει να αναφέρουμε, ότι τη στιγμή που η χώρα στήριζε επί αιώνες τη διατροφική της ασφάλεια σε περισσότερες από 250 ελληνικές ποικιλίες σταριού, μόνο την τελευταία δεκαετία έχουμε χάσει περισσότερες από 210 από αυτές. Πρέπει να πούμε στο σημείο αυτό ότι ο αγρότης δεν μπορεί σήμερα να κρατήσει τον σπόρο του για την επόμενη χρονιά. Για να πάρει την επιδότηση πρέπει να αγοράσει σπόρο σταριού από την Τράπεζα, τον γεωπόνο ή το συνεταιρισμό και όλοι αυτοί του πουλούν σήμερα υβρίδιο και αύριο μεταλλαγμένο σπόρο. Η απώλεια αυτών των ποικιλιών σήμερα ισοδυναμεί με την πλήρη και οριστική απώλεια κάθε δυνατότητας για την εθνική ανεξαρτησία στο μέλλον.

-Γιατί το λέτε αυτό;

-Διότι η εξάρτηση από την πείνα συνιστά το ισχυρότερο είδος εξάρτησης και αποτελεί μια εξάρτηση απέναντι στην οποία δε θα μπορέσουν να ορθωθούν πολιτικές αντιμετώπισής της, από τη στιγμή που θα έχουν χαθεί οι ποικιλίες και οι φυλές των φυτών και των ζώων, που η καλλιέργειά τους δεν ελέγχεται από τις συγκεκριμένες πολυεθνικές. Οταν ο αγρότης χάσει τον σπόρο και ο καταναλωτής δε θα θυμάται, πώς είναι τα πραγματικά τρόφιμα, τότε θα είναι αργά για κριτικές. Τώρα είναι η ώρα που το Αριστερό και οικολογικό κίνημα της χώρας μας πρέπει να αντιδράσει, διότι οι εξελίξεις τρέχουν και αύριο θα είναι αργά. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι να ορθωθεί αμέσως ένα μεγάλο μέτωπο αγροτών, καταναλωτών, οικολόγων και αριστερών, που θα κάνει σημαία του τον αγώνα εναντίον των μεταλλαγμένων και θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τόσο για την αποτροπή του γενετικού κινδύνου, όσο και για την προστασία της αγροτικής βιοποικιλότητας, συμμαχώντας με αντίστοιχα κινήματα, που ήδη διαμορφώνονται στις γειτονικές μας χώρες.

-Οπως;

-Οπως η χιονοστιβάδα των αντιδράσεων στην Ιταλία, που τα ελληνικά ΜΜΕ σκοπίμως υποβάθμισαν και που παράγουν ήδη ρήγματα και προϋποθέσεις κοινωνικής ανατροπής. Στις 26 Μαΐου 10.000 διαδηλωτές μέλη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Οικολόγοι, Αγρότες και μέλη διάφορων κινημάτων διέλυσαν τις ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις εμποδίζοντας και διαλύοντας τη διεθνή έκθεση βιοτεχνολογίας στη Γένοβα. Με μπαράζ αποφάσεών τους ιταλικοί δήμοι που ελέγχονται από την Αριστερά και Οικολόγους αυτοανακηρύσσονται σε ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα, απαγορεύοντας στα διοικητικά τους όρια τη διακίνηση ή την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, ανατρέποντας με τον τρόπο αυτό το δικαιακό καθεστώς και αναστέλλοντας τις εξουσίες της ΕΕ και της κεντροαριστερής κυβέρνησης.

-Τελικά ως οργάνωση τι προτείνετε;

-Τη χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής στηριγμένης στην προστασία και στην καλλιέργεια φυτών και ζώων, που ανήκουν σε ελληνικές ποικιλίες. Τη δημιουργία κέντρων προστασίας όλων των ποικιλιών και φυλών που σήμερα εγκαταλείπονται. Τη δημιουργία γεωργικών σχολών για την κατάρτιση και ενημέρωση των γεωργών και κτηνοτρόφων μας. Κύρωση με νόμο της Συνθήκης του Μόντρεαλ, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει το δικαίωμα να εφαρμόσει την «αρχή της πρόληψης» απαγορεύοντας την εισαγωγή και την καλλιέργεια μεταλλαγμένων τροφίμων σ' αυτήν. Αμεση απαγόρευση εισαγωγής σπόρων από χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που, επικαλούμενες τη νομοθεσία τους, αρνούνται να εκδώσουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι οι σπόροι που εξάγουν δεν είναι μεταλλαγμένοι. Τέλος, υποχρεωτική σήμανση σε όλα τα προϊόντα που παράγονται, εισάγονται ή διακινούνται στην ελληνική αγορά, σε περίπτωση που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά, ανεξάρτητα από περιεκτικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ