ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δραματική μείωση του αριθμού των μαθητών

Σε σχέση με το 1980, φέτος γράφτηκαν στα δημοτικά περίπου 200.000 μαθητές λιγότεροι. Φέτος γράφτηκαν στα δημοτικά 34.000 λιγότεροι από πέρυσι. Με μικρότερους ρυθμούς η μείωση και στο γυμνάσιο και λύκειο ενώ η τεχνική εκπαίδευση παραμένει στάσιμη

Με δραματικούς ρυθμούς συνεχίζεται η μείωση του μαθητικού πληθυσμού στη χώρα μας σαν αποτέλεσμα του δημογραφικού προβλήματος. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Στατιστική Υπηρεσία, τη φετινή χρονιά γράφτηκαν στο Δημοτικό 34.000 μαθητές λιγότεροι από ό,τι την περσινή.

Η μεγάλη μείωση - η οποία είναι συνεχής - φαίνεται ανάγλυφα εάν γίνει σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (σχολική χρονιά 1980 - 81) είχαν γραφτεί στο Δημοτικό 902.558 μαθητές, ο αριθμός τους έπεσε στις 880.753 τη σχολική χρονιά 1986 - 87 για να κατρακυλήσει φέτος στις 710.129 μαθητές. Δηλαδή μέσα σε 15 χρόνια (1980 - 1995) ο μαθητικός πληθυσμός στα δημοτικά σχολεία μειώθηκε κατά 200.000 περίπου.

Από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προκύπτει ότι η μείωση του μαθητικού πληθυσμού αφορά όλες τις βαθμίδες με εξαίρεση την τεχνική εκπαίδευση όπου παρουσιάζεται στασιμότητα ή και ανοδική τάση στον αριθμό των μαθητών.

Συγκεκριμένα κατά κατηγορία εκπαίδευσης τα στοιχεία δείχνουν:

Στα Νηπιαγωγεία φέτος γράφτηκαν 4.000 νήπια λιγότερα και συγκεκριμένα130.476 έναντι 134.322 πέρσι.Η ποσοστιαία μεταβολή είναι2,9% ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση με πέρσι κατασκευάστηκε και λειτούργησε μόνο ένα νέο δημόσιο νηπιαγωγείο σε όλη τη χώρα.

Οριακά αυξημένος είναι ο αριθμός των νηπιαγωγών που υπηρετούν και συγκεκριμένα φέτος ήταν 8.241 ενώ πέρσι ήταν 8.094. Από το σύνολο των Νηπιαγωγείων της χώρας που είναι 5.559, στην Περιφέρεια Πρωτεύουσας λειτουργούν τα 875 ή το 15,7% του συνόλου.

Στα Δημοτικά σχολεία εκτός από τη μείωση των μαθητών που αναφέρθηκε παραπάνω, από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουμε φέτος μείωση και των σχολικών κτιρίων τα οποία από 7.378 που ήταν πέρσι κατέβηκαν στα 7.261 σχολεία. Η μείωση προφανώς προκύπτει από την κατάργηση των μονοθέσιων σχολείων σε αρκετά χωριά αλλά και από τη συγχώνευση δημοτικών σχολείων. Παρά ταύτα όμως το κτιριακό πρόβλημα υπάρχει και στα δημοτικά καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα οι αίθουσες δεν επαρκούν και έτσι το καθεστώς της διπλοβάρδιας παραμένει. Στα δημοτικά σχολεία υπηρετούν 39.816 δάσκαλοι (αριθμός ίσος με τον περσινό) και από το σύνολο των δημοτικών σχολείων στην Περιφέρεια της Πρωτεύουσας λειτουργούν τα 1.015 (ποσοστό 14%) με 207.585 μαθητές (ποσοστό 29,2%) και 9.878 δασκάλους (ποσοστό 24,8%).

Στα Γυμνάσια γράφτηκαν φέτος 436.322 μαθητές ενώ πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 443.641 μαθητές.Η ποσοστιαία μεταβολή είναι - 1,6%.Οι σχολικές μονάδες γυμνασίων είναι 1.877 και οι καθηγητές που υπηρετούν είναι 30.077 έναντι 29.459 πέρσι. Από το σύνολο των γυμνασίων της χώρας στην Περιφέρεια Πρωτεύουσας λειτουργούν 433 γυμνάσια (23,1%) με 135.022 μαθητές (30,9%) και 8.765 καθηγητές (29,1%).

Ελαφρά μειωμένος είναι ο αριθμός των μαθητών των Γενικών Λυκείων καθώς φέτος γράφτηκαν σε αυτά 253.404 μαθητές έναντι 255.584 πέρσι. Η μεταβολή είναι της τάξης του - 0,9%.Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.170 Γενικά Λύκεια, 21 μόλις παραπάνω από πέρσι ενώ υπηρετούν σε αυτά 17.844 καθηγητές έναντι 17.729 πέρσι. Από το σύνολο των Γενικών Λυκείων της χώρας στην Περιφέρεια Πρωτεύουσας λειτουργούν 317 (26,6%) με 94.078 μαθητές (37,1%) και 6.389 καθηγητές (35,8%).

Αντίθετα με την εξέλιξη που παρατηρείται στα παραπάνω στοιχεία, στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση σημειώνεται αύξηση του αριθμού των μαθητών. Συγκεκριμένα στα Πολυκλαδικά Λύκεια φέτος εγγράφηκαν 24.139 μαθητές, αριθμός που είναι κατά 9,3% μεγαλύτερος από πέρσι όταν είχαν εγγραφεί 22.084 μαθητές. Η αύξηση αυτή σημειώθηκε γιατί φέτος λειτούργησαν έξι νέα πολυκλαδικά λύκεια. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι είναι ο αριθμός των μαθητών στα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια καθώς εγγράφηκαν 114.721 μαθητές ενώ στις Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές εγγράφηκαν 41.601 μαθητές, αριθμός που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι κατά 2,5% αφού πέρσι είχαν εγγραφεί 40.603 μαθητές.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Ο Ελατος της Χρυσούλας

Εμείς εκεί πάνω στο πατάρι (που εργαζόμαστε για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ) δεν κουβεντιάζουμε για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, δε συντηρούμε καταλόγους προεδρολογίας και μήτε δεκαρολογούμε πάνω στο αλισβερίσι του κρατικού κορβανά.

Το πατάρι είναι στέκι συνάθροισης και προβληματισμού ανθρώπων που αγωνίστηκαν, πόνεσαν και μάτωσαν για το καλό αυτού του άμοιρου τόπου κι ο λόγος τους είναι ώριμος, μεστός και πικραμένος, καθώς μέσα απ' τα βάθια της ψυχής τους μια μια οι μνήμες ξεπηδούν στο φως! Εξανεμίζονται στον αγέρα και καταλαγιάζουν στις δικές μας ευαισθητοποιημένες χορδές σαν μικρές κρυστάλλινες δροσοσταλίδες δείχνοντάς μας πεντακάθαρους δρόμους.

***

Μιλά και διηγείται η συντρόφισσα Ελένη Τσιόκα. Ετσι αργά, μια μια σμιλεμένες από βασανιστικούς ήχους, βασανιστικών χρόνων, αγέρωχων ρυτίδων και συγκρατημένου πάθους βγαίνουν οι λέξεις. Απέραντο φως όλων των αποχρώσεων χρωματίζει τη φωνή της.

Καρυά Ολύμπου 1946. Τότε ακόμη δεν υπήρχαν ούτε λόχοι ούτε τάγματα. Ημασταν μικρές μικρές ομάδες. Εμείς κοριτσόπουλα στο χωριό Νιζερό, έξω από το Λιτόχωρο, φυλάγαμε τα υψώματα της Λάρισας. Εκεί έμενε μια συναγωνίστρια, Χρυσούλα τη λέγανε, Χρυσούλα Παπαϊωάννου. Ανταρτομάνα, έτσι την ξέρανε, έτσι τη φωνάζανε όλοι. Είχε τρία ή τέσσερα παιδιά. Δε θυμάμαι καλά. Το ένα κορίτσι το συνάντησα αργότερα στην Πολωνία.

Φτωχή γυναίκα κι όμως, πάντα κάτι θα 'φερνε να μας φιλέψει. Ψωμί, ελιές, τυρί, καμιά ντομάτα, κανένα κρεμμύδι. Ο,τι βρισκότανε. Ολοι οι αντάρτες την αγαπούσανε πολύ και πολλοί βρίσκανε στο σπίτι της καταφύγιο, ξεκούραση και ζεστασιά. Πάω στη μάνα λέγανε. Με κάλεσε και μένα. Ετσι, καλοσυνάτη πάντα, με την ιδιόρρυθμη θεσσαλική της προφορά. Πήγα. Νοικοκυρά, πεντακάθαρη, χαμογελαστή. Ημουν περίεργη. Αφού τόσο καλά μας φέρνεται αυτή η γυναίκα και τόσα πράματα μας φέρνει, αναρωτιόμουνα αν ο άντρας της θα ήταν κάποιος σπουδαίος καπετάνιος.

"Ο άντρας μου: χα χα - Γέλασε ειρωνικά - Στο μαντρί μέσα είναι, φυλάει τα πρόβατα. Δε σκοτίζεται και δε σκαμπάζει από τέτοια".

***

Αργότερα, ύστερα από έξι μήνες, όταν άρχισαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και μπήκαμε στην παρανομία, η Χρυσούλα έφυγε από την Καρυά και πήγε να κρυφτεί σε κάτι συγγενείς της στο χωριό Παντελεήμονας. Πιάσανε τον άντρα της οι ασφαλίτες και του είπανε: Πήγαινε να τη φέρεις και εμείς δε θα την πειράξουμε. Σου δίνουμε το λόγο μας.

Πήγε ο αφελής κι έπεισε τη Χρυσούλα να γυρίσει και δε θα την πειράξει κανείς. Πήρανε τη Χρυσούλα - μαζί με ένα άλλο παλικάρι από τη Σκαμνιά - την κατεβάσανε χαμηλά σε μια χαράδρα και κάτω από ένα μεγάλο έλατο τούς έκοψαν κομμάτια. Την εποχή εκείνη κάηκε όλο το δάσος και μόνο εκείνος ο έλατος δεν κάηκε. Στέκει ολόρθος και στητός να θυμίζει το μεγάλο έγκλημα. Οι χωρικοί έλεγαν πως έγινε θαύμα. Κάθε χρόνο πηγαίνοντας σε μια εκδήλωση που γίνεται για την ορκωμοσία των πρώτων ανταρτών, περνούν, ανάβουν ένα κερί και προσκυνούν στον έλατο τον τραγικό χαμό της Χρυσούλας.

Τέτοιες κουβέντες στο πατάρι, λόγια ζωντανά, αστραφτερά λόγια.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

Ερειπώνουν τα δημοτικά σχολεία στα χωριά

Ολοένα και λιγότεροι μαθητές εγγράφονται στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας

Από την αρχή της δεκαετίας του 1980 μέχρι φέτος, εγγράφηκαν στα δημοτικά 200.000 περίπου λιγότεροι μαθητές. Η μείωση είναι συνεχής, όπως φαίνεται και από τις εγγραφές στο μέσο της δεκαετίας του 1980



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ