ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Απάντηση στην αυθαιρεσία του ΟΛΠ

Σύσκεψη φορέων σήμερα στο Δημαρχείο Περάματος

Στην αυθαιρεσία του ΟΛΠ, που απειλεί με ολοκληρωτική απομόνωση του Περάματος, οι κάτοικοι της πόλης είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο, προκειμένου να αποτρέψουν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται με τις συνεχείς επεκτάσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων σε βάρος των ελεύθερων χώρων της πόλης και της πρόσβασης των κατοίκων στη θάλασσα. Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και την επιλογή των πιο πρόσφορων πρωτοβουλιών πραγματοποιείται σήμερα, στις 8 μ.μ. στο Δημαρχείο Περάματος, σύσκεψη όλων των φορέων της πόλης. Τη σύσκεψη συγκαλούν ο Δήμος, η Διακομματική Επιτροπή Πρωτοβουλίας Περάματος και ο Περαμαϊκός Σύνδεσμος. Να σημειωθεί ότι ήδη ομόφωνα έχει αποφασιστεί η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη δικαίωση των αιτημάτων των κατοίκων του Περάματος.

"Μπροστά στους κινδύνους που απειλούν σε οριστική και ολοκληρωτική απομόνωση την πόλη από τον επεκτατισμό του ΟΛΠ, ο Δήμος, η Διακομματική Επιτροπή Πρωτοβουλίας, οι φορείς της πόλης, αλλά και οι απλοί πολίτες είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο",σημειώνεται μεταξύ άλλων στην πρόσκληση για τη σημερινή σύσκεψη. Ακολούθως υπογραμμίζεται: "Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται μπροστά στα μάτια μας. Πρέπει με κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο να επιβάλουμε ένα πιο ανθρώπινο πλαίσιο ζωής".

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,με έγγραφά του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη επισημαίνει ότι παρά τις υποσχέσεις τους, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν, και τη μηνυτήρια αναφορά που ο Δήμος έχει υποβάλει, ο ΟΛΠ συνεχίζει τις τεχνικές παρεμβάσεις του. Κατόπιν τούτου ο δήμαρχος Περάματος ζητά την προσωπική παρέμβαση των υπουργών για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη στήριξη της μηνυτήριας αναφοράς με δικό τους έγγραφο στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Περάματος αναφέρει στο έγγραφο που απέστειλε στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας: "Σας είχαμε καταγγείλει σε πρόσφατη συνάντησή μας την καθημερινή απόθεση "μπαζών", τις προσχώσεις, την παράνομη εκτέλεση λιμενικών έργων και τη μεταβολή της γραμμής του Αιγιαλού στην περιοχή των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ.

Σας είχαμε καταγγείλει αυθαιρεσία του ΟΛΠ ο οποίος εκτελεί κάθε είδους τεχνικά έργα στη ζώνη του λιμένα που διαχειρίζεται, χωρίς την άδεια των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Πειραιώς. Μας είχατε διαβεβαιώσει ότι θα ενεργούσατε άμεσα και θα δίνατε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σας και την πολεοδομία, ώστε κάθε δημόσιος οργανισμός να ζητά την έκδοση άδειας για εκτέλεση οποιουδήποτε τεχνικού έργου".

Στη συνέχεια ο Γ. Πατσιλινάκος τονίζει ότι ο ΟΛΠ με προσχώσεις επεξέτεινε τον αιγιαλό και κατέστρεψε την περιοχή κλείνοντας το λιμανάκι κάτω από την πλατεία Λαού και το άλσος των Σαλαμινομάχων. "Μέχρι τώρα κύριε υπουργέ - υπογραμμίζει ο δήμαρχος Περάματος - καμία εντολή σας δεν ήρθε σε γνώση μας και εξαναγκαστήκαμε να υποβάλουμε μηνυτήρια αναφορά, που οφείλετε να στηρίξετε με δικό σας έγγραφο στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος προέβη στη διακοπή των εργασιών και διέταξε τη διενέργεια προανάκρισης από το Λιμεναρχείο Περάματος. Παρά τα ανωτέρω ο ΟΛΠ συνεχίζει άλλου είδους τεχνικές παρεμβάσεις (μπετό μεγάλου πάχους με πλέγμα επί των επιχωματώσεων)".

Καταλήγοντας ο Γ. Πατσιλινάκος ζητά την άμεση παρέμβαση των υπουργών και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Πειραιά, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Ο τελευταίος αποικιοκράτης

Ο Κρις Πάτεν δεν άντεξε. Το βρετανικό φλέγμα του δε στάθηκε αρκετό να κρύψει τα συναισθήματά του. Τη στιγμή που έβλεπε τη βρετανική σημαία να κατεβαίνει από τον ιστό και στη θέση της ν' ανέρχεται εκείνη της Κίνας με τα πέντε αστέρια, ένιωσε τη θλίψη να τον κυριεύει. Εψαξε με τα μάτια του να βρει κάποιο στήριγμα παρηγοριάς. Κοίταξε τις δυο κόρες του. Συγκινημένες κι εκείνες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Δίπλα του ο πρίγκιπας Κάρολος, με τη θλίψη στα μάτια. Πίσω του ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σιωπηλός. Μπροστά του η Μάργκαρετ Θέτσερ, σκεφτική. Στο λιμάνι, αραγμένο, έτοιμο για τον τελευταίο απόπλου, το βασιλικό πλοίο "Μπριτάνια", παλιό κι ανήμπορο, σαν τον "ξεδοντιασμένο" βρετανικό λέοντα. Εστρεψε το βλέμμα του και είδε τους Κινέζους επισήμους. Νευρίασε με το πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης που είχε απλωθεί στο πρόσωπό τους.

Ο Κρις Πάτεν συνειδητοποίησε ότι ήρθε το τέλος εποχής. Οτι ο ίδιος, ως τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, αποτελεί και τον τελευταίο αποικιοκράτη σε κινεζικό έδαφος. Ανατρίχιασε, αναλογιζόμενος ότι στη θέση του "έρχονται οι Κόκκινοι". Παρηγορήθηκε, όμως, με τη σκέψη ότι η χώρα του έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να ριζώσει τον καπιταλισμό στο Χονγκ Κονγκ, ώστε και μετά την παραχώρησή του στην Κίνα, ν' αποτελεί πηγή αποσταθεροποίησης και υπονόμευσης της σοσιαλιστικής χώρας και ο ίδιος εργάστηκε, με "υπερβάλλοντα ζήλο", ιδιαίτερα στο τελευταίο διάστημα, για να φέρει εμπόδια στην ομαλή και σταθερή μεταβίβαση. Αλλά, βλέποντας τους Βρετανούς επισήμους θλιμμένους και τους Κινέζους χαρούμενους, κάτι δεν του πήγαινε καλά. Η μόνη παρηγοριά, σκέφτηκε, αποτελούν οι δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον και της Μαντλίν Ολμπράιτ, ότι, τουλάχιστον, για τα πενήντα χρόνια που προβλέπει η συμφωνία περί "μιας χώρας με δυο συστήματα", θα εγγυηθούν τον καπιταλισμό στο Χονγκ Κονγκ. Και μετά βλέπουμε, ψιθύρισε.

Ο Κρις Πάτεν έφερε στο νου άλλες, παλιότερες κι ένδοξες εποχές. Τότε που ο βρετανικός λέων ήταν ο πρωταθλητής της αποικιοκρατίας. Τότε, το 1840 που, με τον πόλεμο του οπίου, οι Βρετανοί πατούσαν πόδι στην Κίνα και έκτοτε, επί 165 χρόνια κατείχαν το Χονγκ Κονγκ. Μια κατοχή που άντεξε και όταν ο Μάο, με τη Μεγάλη Πορεία του, απελευθέρωνε κι ένωνε την αχανή χώρα του. Μια κατοχή που - μετά το 1949 - σκόπευε να "στήσει" το Χονγκ Κονγκ σαν"καπιταλιστικό παράδεισο", αντίβαρο στο σοσιαλισμό της Κίνας. Σήμερα, όμως- κι αυτή ήταν η τελευταία σκέψη του πριν επιβιβαστεί στο "Μπριτάνια" και πάει εκεί απ' όπου ήρθε - η αποικιοκρατία δεν μπορεί να σταθεί. Πάνω στο πλοίο, γύρισε και κοίταξε την τηλεόραση. Οι "κόκκινοι" στο Πεκίνο πανηγύριζαν.

Ατυχος, ο Κρις Πάτεν. Εκεί που, πριν λίγα μόλις χρόνια, πανηγύριζε κι αυτός βλέποντας τη σημαία με το σφυροδρέπανο να κατεβαίνει από τον ιστό της στο Κρεμλίνο, τώρα είδε τη σοσιαλιστική σημαία της Κίνας να υψώνεται στο "άντρο του καπιταλισμού", στο Χονγκ Κονγκ. Ανάθεμα, έβρισε μέσα από τα δόντια του και, για να ηρεμήσει, έπιασε κουβέντα με τον Κάρολο, ζητώντας να μάθει λεπτομέρειες για το "κεράτωμα" και το χωρισμό του από τη λαίδη Ντι...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Κάποτε ήταν παραλία. Εκεί μάθαιναν μπάνιο τα παιδιά από τις γειτονιές

Κάποτε ήταν παραλία. Εκεί μάθαιναν μπάνιο τα παιδιά από τις γειτονιές του Πειραιά. Μετά ήρθαν τα καζάνια των εταιριών του πετρελαίου. Τώρα, ο ΟΛΠ μπαζώνει και τα τελευταία ανοίγματα προς τη θάλασσα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ