ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΙΑΣ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ (APEC)
Κυριάρχησε ο σκληρός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών Ασίας - Ειρηνικού

Copyright 2018 The Associated

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών Ασίας - Ειρηνικού
ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.--

Οι βαθιές αντιθέσεις ΗΠΑ - Κίνας αναδείχθηκαν στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης για την Οικονομική Συνεργασία χωρών Ασίας - Ειρηνικού (APEC) που έγινε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, Πορτ Μόρεσμπι.

Στην APEC θυμίζουμε ότι συμμετέχουν οι εξής 21 χώρες: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Βιετνάμ.

Εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μάικ Πενς, έδωσε έμφαση στο «όραμά μας για μία ελεύθερη και ανοιχτή περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού», επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τα σχέδια της Κίνας (όπως το «Μια ζώνη, ένας δρόμος», οι σύγχρονοι εμπορικοί δρόμοι του μεταξιού), με τα οποία διεκδικεί αύξηση της γεωπολιτικής της επιρροής. Είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος: «Πρέπει να είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν μια καλύτερη επιλογή. Δεν πνίγουμε τους εταίρους μας σε θάλασσες χρεών, δεν καταπιέζουμε την ανεξαρτησία σας (...) Δεν προσφέρουμε "δρόμους" που περιορίζουν ή μονομερείς. Οταν συνεργάζεστε με μας, εμείς συνεργαζόμαστε μαζί σας (αληθινά) και όλοι ευημερούμε...». Αναφερόμενος στους όρους των εμπορικών συνεργασιών, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν στάση αν η Κίνα δεν το κάνει πρώτη, επικρίνοντάς τη για «τρομερά» εμπόδια που βάζει στη δραστηριοποίηση ξένων κεφαλαίων στην αγορά της.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε ουσιαστικά εναντίωση στις επιλογές των ΗΠΑ, λέγοντας ότι στις σημερινές συνθήκες, μέσα στις οποίες εξαπλώνονται ο προστατευτισμός και η μονομερής προσέγγιση, κάθε χώρα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη συνεργασία και την αντιπαράθεση. «Οι κανόνες (συνεργασίας) που διαμορφώνονται δεν πρέπει να ακολουθούνται ή να παρακάμπτονται όπως βολεύει τον καθέναν και δεν πρέπει να εφαρμόζονται με δυο μέτρα και δυο σταθμά εξαιτίας μιας εγωκεντρικής ατζέντας...», τόνισε σκωπτικά. Υποστήριξε επίσης ότι «η ανθρωπότητα βρίσκεται πάλι σε σταυροδρόμι. Ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει; Την πρόοδο αμοιβαίου οφέλους ή ένα παιχνίδι με μηδενικό αποτέλεσμα;». Επέμεινε ότι οι «Δρόμοι του Μεταξιού» «δεν είναι σχεδιασμένοι για να υπηρετήσουν καμιά κρυφή γεωπολιτική ατζέντα, δεν στρέφονται ενάντια σε κάποιον και δεν αποκλείουν κανέναν...».

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα συμμετάσχει στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης που η Αυστραλία ετοιμάζει στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Πάντως, η Σύνοδος της ΑPEC δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν κυρίως λόγω των διαφορών των ΗΠΑ και Κίνας στα ζητήματα του εμπορίου. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού της Παπούα Νέας Γουινέας, Πίτερ Ο' Νιλ, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών για τους λόγους που δεν επέτρεψαν να υπάρξει κάποια συμφωνία, ο οποίος είπε: «Γνωρίζετε τους δύο γίγαντες στην αίθουσα». Και πιο ειδικά σημείωσε ότι βασικό θέμα διαφωνίας ήταν το πολυμερές εμπόριο, για να προσθέσει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η μεταρρύθμισή του απασχόλησαν, αλλά αυτό είναι έξω από τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης συνόδου». Αργότερα το προεδρείο της συνόδου εξέδωσε μια ενημερωτική δήλωση για τις εργασίες.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η πολιτική τους θερίζει ζωές

Τουλάχιστον 15 εργάτες και εργάτριες στους ΟΤΑ έχουν χάσει τη ζωή τους από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι σήμερα. Δέκα εργάζονταν στην καθαριότητα, οι τέσσερις ήταν συμβασιούχοι και δύο δούλευαν σε εργολάβο. Εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά. Πολλοί ακόμα χτυπιούνται από επαγγελματικές ασθένειες, για τις οποίες δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός καταγραφής ή πρόληψης.

Η πραγματικότητα αυτή δεν διαμορφώνεται τυχαία, ούτε είναι «αποκλειστικότητα» των ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια, που συνιστούν «κόστος» για την εργοδοσία και το κράτος, γι' αυτό τα αποφεύγουν. Οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την εντατικοποίηση της δουλειάς, με τους αντεργατικούς νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων.

Ο κλάδος των ΟΤΑ, όπου η «ευελιξία» χτυπάει «κόκκινο», το επιβεβαιώνει περίτρανα. Επιπλέον, η προσωρινότητα της απασχόλησης για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια και τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις, διευκολύνει την εντατικοποίηση της εργασίας.

Εργαζόμενοι με αυτές τις μορφές αναλαμβάνουν δουλειές χωρίς εκπαίδευση, πολλές φορές όχι σε αντικείμενα για τα οποία προσλήφθηκαν. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ακόμα η έλλειψη προσωπικού, η 24ωρη λειτουργία υπηρεσιών, η νυχτερινή εργασία, τα κυκλικά ωράρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νεκρός εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Ασπρόπυργου. Παρά το γεγονός ότι ήταν κωφός, του ανατέθηκε εργασία σε πόστο με αυξημένους κινδύνους, καθώς απασχολούνταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με πολλά ατυχήματα.

* * *

Η μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «παγίδες θανάτου» είναι παράγωγο της αντεργατικής νομοθεσίας που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά και τη λειτουργία των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά - ανταποδοτικά κριτήρια. Νόμοι του κράτους, όπως το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, η επέκταση των προσωρινών και ελαστικών μορφών απασχόλησης, το τσάκισμα του κατώτατου μισθού, η εντατικοποίηση, η διευκόλυνση των απολύσεων, που δίνουν αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, είναι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των «ατυχημάτων».

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, οι δήμαρχοι των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και διάφοροι που δηλώνουν δήθεν «ανεξάρτητοι», είτε στηρίζουν είτε δεν αμφισβητούν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Γι' αυτό τους βαραίνουν μεγάλες ευθύνες, που πρέπει να τους αποδοθούν από τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, κρατά υποβαθμισμένες και αποδυναμωμένες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τον έλεγχο των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας, προωθεί την αντίληψη της ταξικής συνεργασίας, κουκουλώνει την ευθύνη των εργοδοτών.

Ακόμα πιο πέρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να αφοπλίσει και να χειραγωγήσει το εργατικό κίνημα, για να θωρακίσει το κεφάλαιο από τις αντιδράσεις και τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή εργασία. Χτύπησε παραπέρα το δικαίωμα στην απεργία, σε συνεργασία με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στέλνει το «συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας και τις δυνάμεις καταστολής στα συνδικάτα. Την ίδια ώρα, η αστική Δικαιοσύνη βγάζει παράνομες τη μία μετά την άλλη τις απεργίες.

Δεν χωρούν επομένως εφησυχασμός και αυταπάτες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να δυναμώσει ο αγώνας για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και ανάκτηση των απωλειών, για την προστασία της υγείας και της ζωής στην εργασία, για μέτρα ασφάλειας. Να δυναμώσει η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στους φορείς και τα όργανα της πολιτικής που θερίζει ζωές και σμπαραλιάζει την υγεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ και σε κάθε άλλο χώρο δουλειάς.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ