Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΙΑΣ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ (APEC)
Κυριάρχησε ο σκληρός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών Ασίας - Ειρηνικού

Copyright 2018 The Associated

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών Ασίας - Ειρηνικού
ΠΟΡΤ ΜΟΡΕΣΜΠΙ.--

Οι βαθιές αντιθέσεις ΗΠΑ - Κίνας αναδείχθηκαν στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης για την Οικονομική Συνεργασία χωρών Ασίας - Ειρηνικού (APEC) που έγινε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, Πορτ Μόρεσμπι.

Στην APEC θυμίζουμε ότι συμμετέχουν οι εξής 21 χώρες: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Βιετνάμ.

Εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μάικ Πενς, έδωσε έμφαση στο «όραμά μας για μία ελεύθερη και ανοιχτή περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού», επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τα σχέδια της Κίνας (όπως το «Μια ζώνη, ένας δρόμος», οι σύγχρονοι εμπορικοί δρόμοι του μεταξιού), με τα οποία διεκδικεί αύξηση της γεωπολιτικής της επιρροής. Είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος: «Πρέπει να είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν μια καλύτερη επιλογή. Δεν πνίγουμε τους εταίρους μας σε θάλασσες χρεών, δεν καταπιέζουμε την ανεξαρτησία σας (...) Δεν προσφέρουμε "δρόμους" που περιορίζουν ή μονομερείς. Οταν συνεργάζεστε με μας, εμείς συνεργαζόμαστε μαζί σας (αληθινά) και όλοι ευημερούμε...». Αναφερόμενος στους όρους των εμπορικών συνεργασιών, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν στάση αν η Κίνα δεν το κάνει πρώτη, επικρίνοντάς τη για «τρομερά» εμπόδια που βάζει στη δραστηριοποίηση ξένων κεφαλαίων στην αγορά της.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε ουσιαστικά εναντίωση στις επιλογές των ΗΠΑ, λέγοντας ότι στις σημερινές συνθήκες, μέσα στις οποίες εξαπλώνονται ο προστατευτισμός και η μονομερής προσέγγιση, κάθε χώρα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη συνεργασία και την αντιπαράθεση. «Οι κανόνες (συνεργασίας) που διαμορφώνονται δεν πρέπει να ακολουθούνται ή να παρακάμπτονται όπως βολεύει τον καθέναν και δεν πρέπει να εφαρμόζονται με δυο μέτρα και δυο σταθμά εξαιτίας μιας εγωκεντρικής ατζέντας...», τόνισε σκωπτικά. Υποστήριξε επίσης ότι «η ανθρωπότητα βρίσκεται πάλι σε σταυροδρόμι. Ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει; Την πρόοδο αμοιβαίου οφέλους ή ένα παιχνίδι με μηδενικό αποτέλεσμα;». Επέμεινε ότι οι «Δρόμοι του Μεταξιού» «δεν είναι σχεδιασμένοι για να υπηρετήσουν καμιά κρυφή γεωπολιτική ατζέντα, δεν στρέφονται ενάντια σε κάποιον και δεν αποκλείουν κανέναν...».

Να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα συμμετάσχει στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης που η Αυστραλία ετοιμάζει στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Πάντως, η Σύνοδος της ΑPEC δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν κυρίως λόγω των διαφορών των ΗΠΑ και Κίνας στα ζητήματα του εμπορίου. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού της Παπούα Νέας Γουινέας, Πίτερ Ο' Νιλ, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών για τους λόγους που δεν επέτρεψαν να υπάρξει κάποια συμφωνία, ο οποίος είπε: «Γνωρίζετε τους δύο γίγαντες στην αίθουσα». Και πιο ειδικά σημείωσε ότι βασικό θέμα διαφωνίας ήταν το πολυμερές εμπόριο, για να προσθέσει: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η μεταρρύθμισή του απασχόλησαν, αλλά αυτό είναι έξω από τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης συνόδου». Αργότερα το προεδρείο της συνόδου εξέδωσε μια ενημερωτική δήλωση για τις εργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ