Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ανησυχίες Αγκυρας για «αλλαγή ισορροπιών» και συνέπειες στη «σταθερότητα»

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας υποδέχεται τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών (αριστερά)

Stavros Ioannides/PIO

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας υποδέχεται τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών (αριστερά)
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την ανησυχία του τουρκικού κεφαλαίου για συνεργασίες που προχωρούν χωρίς (προς το παρόν) τη δική του συμμετοχή αντανακλά η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της γειτονικής χώρας την Κυριακή, αντιδρώντας στις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, μετά από τη συμφωνία που έχουν υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό «ExxonMobil» και την αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι νέες έρευνες «δε συμβάλλουν στη σταθερότητα της περιοχής» αλλά και ότι «ίσως αλλάξουν ορισμένες ισορροπίες σχετικά με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Για άλλη μια φορά υπογραμμίζει ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο «ανήκουν και στις δύο πλευρές», επαναλαμβάνει «την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στις μονομερείς εργασίες έρευνας και εξόρυξης της ελληνοκυπριακής διοίκησης» και σημειώνει ότι «ο διαμοιρασμός των φυσικών πόρων της Κύπρου σχετίζεται με την ουσία του Κυπριακού». Καταλήγει δε ότι «όπως και στο παρελθόν, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά μέτρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος), με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού, ως ισότιμου ιδιοκτήτη του νησιού», ενώ υπογραμμίζει ότι «εκτός από την υφαλοκρηπίδα μας, θα ξεκινήσουμε ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές που έχουν αδειοδοτήσει οι Τουρκοκύπριοι στην ΤΡΑΟ (σ.σ. την κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση της Τουρκίας)».

Τις «μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς» επέκρινε και το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, που συμπλήρωσε ότι η Λευκωσία «τώρα προσπαθεί να εμπλέξει και τις ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία» και εκτίμησε ότι «αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή». Κάλεσε δε «όλες τις χώρες και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα να ενεργήσουν με την κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί».

«Μεγάλες προοπτικές» για την περιοχή

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, ενώ στην περιοχή σήμερα αναμένεται να ολοκληρώσει την πολυήμερη περιοδεία του ο αρμόδιος για την Ενέργεια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, που ξεκίνησε τις επαφές του στο Ισραήλ και αναμενόταν να καταλήξει στο Κάιρο.

Από τη Λευκωσία όπου βρέθηκε την Παρασκευή, ο Φάνον χαρακτήρισε την Ενέργεια «καταλύτη για συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των λαών της περιοχής», αποδίδοντας στην Κύπρο «ουσιαστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση». Δήλωσε μάλιστα πως «είμαστε ενθουσιασμένοι για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή και διαβλέπουμε μεγάλη προοπτική», και τόνισε ότι «εκφράσαμε την ευχαρίστησή μας για την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών και τις ευκαιρίες που υπάρχουν». Εκλεισε με τη μόνιμη επωδό για «την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κύπρου για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη», παράλληλα όμως δεν παρέλειψε και να «κλείσει το μάτι» σε Τουρκία και ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι «ο φυσικός πλούτος πρέπει να διαμοιράζεται ακριβοδίκαια με όλες τις κοινότητες του νησιού, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης», αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή δεν θα είναι η μία και μοναδική μου επίσκεψη στην Κύπρο. Αναμένω ότι θα επιστρέψω καθώς θα αναπτύσσουμε την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ παραγωγική» και εξήγησε ότι επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων «στους τρόπους ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου» με ιδιαίτερη έμφαση «στα αμερικάνικα συμφέροντα στην Κύπρο». Πρόσθεσε δε ότι «θα συνεχίσουμε τη στενότερη συνεργασία τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, για έναν κοινό στόχο, την αποτελεσματική ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό προωθούνται γοργά (2020-02-08 00:00:00.0)
Οι σχεδιασμοί για τα κέρδη των μονοπωλίων βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο το λαό (2019-08-10 00:00:00.0)
Προχωρούν τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών (2018-11-13 00:00:00.0)
Στην Κύπρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος (2017-11-18 00:00:00.0)
Παραμένει ισχυρή η «δέσμευση» της ΕΝΙ (2015-09-11 00:00:00.0)
«Μπάσιμο» της Ρωσίας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς (2011-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ