Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Παραμένει ισχυρή η «δέσμευση» της ΕΝΙ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων για την Κύπρο επιβεβαίωσε η χτεσινή επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λευκωσία ο εκτελεστικός διευθυντής του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, που επισήμανε πως «η δέσμευση για να συνεχίσουμε την έρευνά μας στην Κύπρο είναι πολύ ισχυρή».

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση για τον εντοπισμό ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στα ανοικτά της Αιγύπτου (πολύ κοντά στα σύνορα με την κυπριακή ΑΟΖ), ο Ντεσκάλτζι μίλησε για πιθανές «καλές συνέργειες με τις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις», εξηγώντας ότι το κυπριακό αέριο μπορεί να διοχετευθεί στην Ευρώπη μέσω των εγκαταστάσεων της ΕΝΙ στην Αίγυπτο.

Προμηνύοντας ουσιαστικά επέκταση της δράσης της ΕΝΙ στην Κύπρο, πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση και «για το μέλλον της ανάπτυξης, ακολουθώντας το ίδιο γεωλογικό μοντέλο που έχουμε αναπτύξει στην Αίγυπτο», ενώ εξήγησε ότι η επίσκεψή του στη Λευκωσία αφορά «πιθανές επιπρόσθετες επενδύσεις», παινεύοντας την κυπριακή κυβέρνηση που προωθεί «με πολύ θετικό τρόπο» ένα περιβάλλον «θετικό για επενδύσεις». Τόνισε, ακόμα, πως η εταιρεία θα επαναξιολογήσει τα στοιχεία που έχει, ώστε να κατανοήσει καλύτερα το γεωλογικό μοντέλο της περιοχής και να προσαρμόσει ανάλογα τις στοχεύσεις της στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, χτες αργά το απόγευμα αναμενόταν να φτάσει στην Κύπρο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που στη διάρκεια της επίσκεψής του θα συζητήσει για Κυπριακό, Ενέργεια αλλά και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δεδομένης και της «πρωτοβουλίας» που ανέλαβε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ώστε οι ηγέτες Ισραήλ και Παλαιστίνης να μιλήσουν στους ηγέτες της ΕΕ.

Σε δηλώσεις της, η νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο, Γιαέλ Ράβια - Ζάντοκ, υπογράμμισε πως το Τελ Αβίβ «εκτιμά ιδιαίτερα την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως μέρος του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή». Αντίστοιχα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Κύπρο, Ουαλίντ Χασάν, ανέφερε πως «η Παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία πάντα καλωσορίζει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και για ώθηση της διαπραγμάτευσης».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες του νησιού, όπου οι τελευταίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία. Η συνάντηση έγινε υπό την αιγίδα της σουηδικής πρεσβείας στη Λευκωσία και σε αυτήν συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι, ο Αρχιεπίσκοπος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας της Κύπρου Σουεΐφ, ο Αρχιεπίσκοπος της Αρμένικης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Ναρέγκ, ο Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας των Λατίνων στην Κύπρο Τζέρζι Κράι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ