Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΕΝΟ ΤΑΪΒΑΝ
Ασκήσεις στο φόντο σφοδρών αντιθέσεων

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.--

Σε πολύ κοντινές αποστάσεις διεξάγονται αυτές τις μέρες οι στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν από τη μια μεριά η Κίνα και από την άλλη η Ταϊβάν, στο θαλάσσιο πορθμό που μεσολαβεί ανάμεσά τους.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η 5ήμερη ετήσια άσκηση «Χαν Κουάνγκ», που ολοκληρώνει σήμερα η Ταϊβάν, περιλαμβάνει το συντονισμό εναέριων, χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων, ενώ γίνονται με τη συμμετοχή 69 περισσότερων αεροσκαφών από άλλες χρονιές αλλά και νέων οπλικών συστημάτων που κατασκευάστηκαν στην ίδια την Ταϊβάν.

Από την άλλη μεριά, η Κίνα πραγματοποιεί ασκήσεις που περιλαμβάνουν και τη χρήση αληθινών πυρών. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε οδηγία με τις συντεταγμένες της άσκησης ώστε να αποφεύγεται η κίνηση πλοίων στην περιοχή.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι χτες, Πέμπτη, στο πλαίσιο των ταϊβανέζικων ασκήσεων, έγινε προσομοίωση πετυχημένης απώθησης επίθεσης που σύμφωνα με το σενάριο εξαπέλυσαν κινεζικά υποβρύχια στο νησί Κινμέν.

Οι ασκήσεις γίνονται σε μια περίοδο που σε όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού βαθαίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διεργασίες. Θυμίζουμε ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς της και οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν τεταμένες. Βέβαια, τους τελευταίους μήνες έγιναν και συναντήσεις (που πολλοί χαρακτήρισαν ενδείξεις «αναθέρμανσης») μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών, με αντικείμενο κύρια τη διμερή επιχειρηματική συνεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ