ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 1999
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΨΕΛΗ
Μεθοδικά καταστρέφουν το λόφο "Αλεπότρυπα"

Μεθοδεύσεις και ψευδείς ισχυρισμούς του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ), Δήμου Αθηναίων και της δημοτικής αρχής, με σκοπό την τσιμεντοποίηση της περιοχής "Αλεπότρυπα" στην Κυψέλη, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Εκεί, ο ΟΝΑ κατασκευάζει ποδοσφαιρικό γήπεδο ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ προγραμματίζει την ανέγερση άλλων δύο γηπέδων, μπάσκετ και βόλεϊ. Κατασκευές, που θα "πνίξουν" στο τσιμέντο μεγάλο κομμάτι του λόφου.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στις παραπάνω προοπτικές. Μάλιστα, επ' ευκαιρία Ερώτησης που κατέθεσαν το Γενάρη στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος, και κύρια λόγω της απάντησης που έστειλε ο ΟΝΑ, μέσω της Περιφέρειας Αττικής, η "Ομάδα Προστασίας Λόφου Ελικώνα (ή "Αλεπότρυπα") Κυψέλης" κάνει λόγο "για ψέματα του Οργανισμού", σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου, τη νομιμότητα των εργασιών και τα οικονομικά μεγέθη τους.

Με ανακοίνωσή της η "Ομάδα", αναφέρεται σε Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 415/80), το οποίο προβάλλει ως επιχείρημα ο ΟΝΑ. Με το συγκεκριμένο ΠΔ ο χώρος έχει χαρακτηριστεί και ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων. Η "Ομάδα", όμως, τονίζει πως η εγκυρότητά του αμφισβητείται, διότι υπάρχει η άποψη ότι η έκταση είναι αναδασωτέα. Επιπλέον, πως με τις κατασκευές που προωθεί ο ΟΝΑ, γίνεται κατάχρηση του ΠΔ σε βάρος των τόσο αναγκαίων ελεύθερων χώρων και πρασίνου, καθώς και κατασπατάληση χρημάτων.

Αναφέρεται στους ισχυρισμούς του ΟΝΑ ότι στο σημείο, όπου θα κατασκευαστεί το γήπεδο υπήρχε πρόβλημα διάβρωσης εδαφών και κατολισθήσεων και ότι το μήκους περίπου εκατό μέτρων πανύψηλο τοιχίο αντιστήριξης, που κατασκευάστηκε, έπρεπε να γίνει, ούτως ή άλλως, στην περιοχή. Τους χαρακτηρίζει ψευδέστατους και υπογραμμίζει πως "το επαίσχυντο τοιχίο έγινε για να γίνει εκμετάλλευση του χώρου μέχρι και στο τελευταίο εκατοστό, για να χωρέσει το γήπεδο ποδοσφαίρου. Αντιθέτως, εκεί που όντως υπάρχει πρόβλημα κατολισθήσεων και μεγάλου κινδύνου για τις ζωές πολιτών (οδός Μεγίστης στη συμβολή με την οδό Ανάφης), παρ' όλες τις καταγγελίες μας, δεν έγινε απολύτως τίποτα".

Στους ισχυρισμούς του προέδρου του ΟΝΑ Αγγ. Μοσχονά,πως ο χώρος είναι βραχώδης και ακατάλληλος προς δεντροφύτευση, απαντά: "Υπήρχαν δέντρα αυτοφυή και μη, ακόμα και στο χώρο του σημερινού γηπέδου και τα οποία αφάνισαν. Πέραν αυτού, σε πολλά άλλα σημεία του λόφου, όπου υπάρχει ακόμη και συμπαγής βράχος, υπάρχουν δέντρα". Προσθέτει δε πως για να υλοποιηθούν τα σχέδια της δημοτικής αρχής για το χώρο "θα απαιτηθούν μεγάλες δαπάνες για εκ νέου εκχωμάτωση και αντιστήριξη" και επίσης ότι θα αποκλειστούν οι νέοι της περιοχής από τα γήπεδα, "εφ' όσον το γήπεδο ποδοσφαίρου έχει ήδη περιφραχτεί, είναι κλειδωμένο και κατασκευάστηκε μικρό κτίσμα (για κοπή εισιτηρίων;)"

Αναφορικά με το επιχείρημα του ΟΝΑ, ότι "την περιοχή και τους κατοίκους θα προστατεύσει ο Δήμος Αθηναίων και η αιρετή δημοτική αρχή", δηλώνει πως θα φαινόταν αστείο, αν δεν προείχε το τραγικό αστείο.

Συντελεστής δόμησης

Η "Ομάδα" κάνει λόγο για παράγοντες, που θέλουν το γήπεδο ποδοσφαίρου "διότι έχουν συμφέροντα εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας - ιδίως τώρα που αυξήθηκε ο συντελεστής δόμησης". Ο συντελεστής αυξήθηκε, καθώς η κυβέρνηση στο νόμο για το Εθνικό Κτηματολόγιο επανέφερε σε ισχύ διάταξη, με την οποία επιτρέπονται προσθήκες σε παλιότερα κτίρια πέρα από το ισχύον ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Στο θέμα αυτό παρενέβη πρόσφατα και η "Συμπαράταξη για την Αθήνα".Με ανακοίνωση, που υπέγραφε ο επικεφαλής Λεων. Αυδής,είχε καταγγείλει το γεγονός της αύξησης. Σημείωνε πως ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της νέας ρύθμισης παρουσιάζονται στην περιοχή της "Αλεπότρυπας". Και έκανε σαφές πως η υλοποίηση των σχεδίων του ΟΝΑ, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, θα έχει αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ο λόφος με την αύξηση του ύψους των κτιρίων.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Ανευ αξίας...

Επιτέλους, απόκτησα πατρίδα. Εύλογα μπορεί να πείτε: Ως τώρα ήσουν άπατρις; Σου είχε αφαιρεθεί η ιθαγένεια; Τίποτα από αυτά. Το διαβατήριό μου έγραφε και γράφει "Ελληνική Δημοκρατία". Η ταυτότητά μου σαφώς δηλώνει ότι έχω "ελληνική" υπηκοότητα. Τότε; Ολα αυτά είναι στα χαρτιά. Οπως στα χαρτιά εμφανίζομαι, για παράδειγμα, και σαν "Χριστιανός Ορθόδοξος". Στην πραγματικότητα, είμαι άθεος και το ίδιο μου κάνει αν με αναφέρουν "Χριστιανό Ορθόδοξο", "Διαμαρτυρόμενο", "Καθολικό", "Βουδιστή", "Ειδωλολάτρη", ή όπως αλλιώς θέλουν, αφού αυτά είναι τυπικά. Το θέμα της πατρίδας, όμως, δεν είναι τυπικό. Είναι ουσιαστικό. Και θα εξηγηθώ αμέσως, αφού όμως προηγουμένως ξεκαθαρίσω τι είναι "πατρίδα".

"Πατρίδα", στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το σύνολο των οικοπέδων που βρίσκονται σε μια περιοχή. Βέβαια, παλιότερα, αλλιώς εννοούσαμε τον όρο "πατρίδα". Θα θυμάστε, πιθανόν, και το ποίημα, που έλεγε: "Τι είν' η πατρίδα; Μην είναι οι κάμποι, τα ψηλά βουνά...". Στους καιρούς που ζούμε, όμως, όλ' αυτά άλλαξαν. Βλέπετε, τώρα, όλα σφραγίζονται από τους κανόνες της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας, από το πάρε - δώσε του χρήματος, την "ηθική" της ζούγκλας και το νόμο του ισχυροτέρου. Ας έρθουμε, όμως, και πάλι στη σύγχρονη έννοια της "πατρίδας" των οικοπέδων. Ως γνωστόν, λοιπόν, τα οικόπεδα ξεχωρίζουν μεταξύ τους από τα πασαλάκια ή τα συρματοπλέγματα, που τα οριοθετούν. Ετσι, λοιπόν, όλα μαζί τα πασαλάκια και τα συρματοπλέγματα είναι η πατρίδα. Και όποιος έχει πασαλάκια έχει και πατρίδα, που πρέπει να υπερασπιστεί από κάθε επιβουλή, γιατί αν δεν το κάνει θα χάσει τα πασαλάκια, δηλαδή θα χάσει τα οικόπεδα, άρα θα χάσει και την πατρίδα. Και όσοι δεν έχουν πασαλάκια, συνεπώς δεν έχουν οικόπεδα, άρα δεν έχουν και πατρίδα, τι κάνουν όταν κινδυνεύει; Κανονικά τίποτα αφού δεν πρέπει να τους νοιάζει. Εκτός και αν ευελπιστούν ότι μετά από έναν πόλεμο θα αποκτήσουν και αυτοί δικά τους πασαλάκια, δηλαδή τα οικόπεδα που ανήκαν στο γείτονά τους, οπότε το πράγμα αλλάζει. Αλλά μια τέτοια προοπτική είναι πολύ συζητήσιμη.

Μέχρι τώρα, λοιπόν, δεν είχα κανένα οικόπεδο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προηγούμενα, στην ουσία, δεν είχα πατρίδα. Ωσπου η μητέρα μου αποφάσισε να μου δώσει με τη μορφή της "γονικής παροχής" ένα οικόπεδο, κάτι παραπάνω από μισό στρέμμα στην Αίγινα. Η προβλεπόμενη διαδικασία επιβάλλει, μεταξύ άλλων, να υπάρχει και εκτίμηση της αξίας του "ακινήτου" από την εφορία. Πήγαμε λοιπόν στον έφορο, ο οποίος, αφού εξέτασε τα στοιχεία του οικοπέδου ώστε να αποφανθεί για την αντικειμενική του αξία, έγραψε: "Ανευ αξίας".

Ετσι, λοιπόν, απόκτησα και εγώ πατρίδα. Μόνο που σύμφωνα με τη βούλα της εφορίας είναι άνευ αξίας...

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Αλλον ένα ελεύθερο χώρο τσιμεντοποιεί η δημοτική αρχή της Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ