ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
«Δεν μπορούμε να ζούμε στο περιθώριο»
Εκδήλωση των κλαδικών οργανώσεων Αθήνας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Χρώματα και μουσικές από χώρες μακρινές, νεανικά πρόσωπα κι άνθρωποι της δουλιάς και του μόχθου, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, αναζητώντας ένα σταθερό μεροκάματο, αντάμωσαν προχτές το βράδυ στην πλατεία του Αγ. Παύλου, στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν μια εκδήλωση του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που διοργάνωσαν οι κλαδικές οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ, αφιερωμένη στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, την ΚΝίτισσα που δολοφονήθηκε από το παρακράτος το 1980, μπροστά από την πύλη της ΕΤΜΑ, μοιράζοντας προκηρύξεις για την απεργία της επόμενης μέρας.

Είκοσι χρόνια μετά, το πρόσωπο του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας παρουσιάζεται σκληρό, ιδιαίτερα απέναντι στους ξένους εργάτες, που υφίστανται καθημερινά ελέγχους, πιέσεις, εξευτελισμούς. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για μας», είπε ο κ. Χασάς, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση εκ μέρους του ΚΚ Σουδάν, «ο ρατσισμός κι η ξενοφοβία που καλλιεργείται επίτηδες, δεν είναι τυχαία. Είναι στα πλαίσια της επίθεσης του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού».

«Πέφτουμε συνεχώς θύματα του ρατσισμού», μας λέει ο Τζο Βαλέντσια, πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιππινέζων «Κασάπι», κι αναζητώντας τη συμπαράστασή μας, υπογραμμίζει: «Ζούμε και υποφέρουμε στο ίδιο σύστημα, στο καπιταλιστικό σύστημα, που δημιουργεί την ανεργία και τους μετανάστες. Επρεπε να φύγουμε από τη χώρα μας γιατί υπάρχει φτώχεια και μιζέρια. Ο ιμπεριαλισμός έχει καταστρέψει τον πλούτο της χώρας μας κι αναγκαστήκαμε να φύγουμε για να βρούμε την καλύτερη ζωή».

Μας μίλησε για τη συμμετοχή του συλλόγου στην εκδήλωση και ευχαρίστησε την ΚΝΕ, που τους κάλεσε να συμμετέχουν, γιατί όπως είπε «δεν μπορούμε να ζούμε και να δουλεύουμε στο περιθώριο της κοινωνίας, πρέπει να είμαστε μαζί με τους νέους και τους εργαζομένους και θέλουμε να βρούμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία».

Η θέληση αυτών των ανθρώπων να δουλέψουν και να προσφέρουν στο λαό και τον τόπο μας ήταν εντυπωσιακή. «Θέλουμε να μείνουμε εδώ και να δουλέψουμε. Βοηθήστε μας, δώστε μας την πράσινη κάρτα, ανοίξτε τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ», ήταν η κραυγή αγωνίας του Τζαχιρούλ Ισλάμ, προέδρου του Συλλόγου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Αλληλοβοήθειας Υπηκόων Μπαγκλαντές που κατοικούν στην Αθήνα.

Κι έχουν πράγματι να προσφέρουν πολλά. Τα παραδοσιακά χορευτικά του Συλλόγου «Κασάπι» κι η χορωδία των μικρών παιδιών «μάγεψαν» τους παρευρισκόμενους, όπως επίσης κι η Σουλτάνα Σουκιλί από το Μπαγκλαντές, που τραγούδησε για τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής στη χώρα της, συνοδευόμενη από ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο. Κι αυτός ο πολιτιστικός πλούτος δύσκολα επιβιώνει στις άγριες συνθήκες που ζούμε.

Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι «ξαναμπαίνει όλο και πιο επιτακτικά το ερώτημα: Με τον καινούριο κόσμο, το σοσιαλισμό ή με την καπιταλιστική, την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα;». Ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους ως τμήμα της εργατικής τάξης της πατρίδας μας, παλεύει για τη νομιμοποίησή τους, το σεβασμό στην κουλτούρα τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα, κάλεσε «να κάνουμε τον κάθε τόπο δουλιάς μετερίζι αντίστασης και να συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις για τη διαμόρφωση εκείνου του μετώπου που θα έχει καθαρή την κατεύθυνση της αντιπαράθεσης απέναντι στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές».

Ζωή με δικαιώματα

«Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι». Η προέκταση αυτού του μηνύματος θα μπορούσε να είναι ενωμένοι για ζωή με δικαιώματα, για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους. Για μια ζωή αξιοπρεπή. Ενα μέλλον όπου η αισιοδοξία και η ελπίδα θα υπάρχει, όσο συνεχίζει να υπάρχει ζωγραφισμένο στα παιδικά πρόσωπα ένα αθώο χαμόγελο.

Γιατί αν ο κάθε αρμόδιος - «αναρμόδιος» μπορούσε να δει μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, τότε ίσως καταλάβαινε ότι και στους γονείς του, σ' αυτούς τους ξένους εργάτες που βρέθηκαν στη χώρα μας για να μπορέσουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, τους αξίζει κάτι καλύτερο και συνάμα ανθρώπινο. Ζωή με δικαιώματα και όχι απάνθρωπη εκμετάλλευση.

Μόνο που αυτή η ζωή δε θα έρθει από μόνη της, «νέτη, σκέτη» αν δε φροντίσουν γι' αυτό οι εργάτες ενωμένοι, ανατρέποντας τη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία της εκμετάλλευσης και της αδικίας όπου Γης.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα πουλιά

«Κάθε κήπος έχει μια φωλιά για τα πουλιά,

κάθε δρόμος έχει μια καρδιά για τα παιδιά»...

Λαλαλά... Τι όμορφο και τούτο το κυριακάτικο πρωινό. Η θερμοκρασία έχει πέσει τόσο που έχει γίνει υποφερτή. Είναι αργά, έχω τανυστεί και πίνω τον καφέ μου. Περνοδιαβαίνω βιαστικά τις εφημερίδες, ξεκλέβοντας ματιές και αφοσιώνοντάς τες στα σκυλιά που κυνηγούν διάφορα ζουζούνια που προσπαθούν να εισβάλλουν στο σπίτι.

-Είδες χελιδόνια φέτος;

-Μα τι λες, πατέρα;

-Φέτος δεν είδα χελιδόνια. Κάθε χρόνο έρχονται. Φέτος τίποτα...

-Δε θυμάμαι... μα πού; Στην Αθήνα;

-Ναι, κάθε χρόνο έρχονται, αλλά φέτος δε φάνηκαν πουθενά!

-Για όνομα! Από όσο θυμάμαι πρέπει να ήμουνα παιδί όταν είδα για τελευταία φορά χελιδόνια. Πού να επιβιώσουν εδώ, ανάμεσα στις κεραίες, το νέφος και τα σκουπίδια.

«Αυτή η γειτονιά είναι για όλους μας ένα κλουβί.

Κανείς δε ζει αυτό που θα 'θελε να ζει»...

Ναι, αυτή η γειτονιά, η κάθε γειτονιά, η κάθε γωνιά είναι θλιβερή σαν θάνατος. Γιατί να έρθουν τα χελιδόνια; Η απορία μου μένει να αιωρείται στο κενό. Σύμπτωση τάχα, το επόμενο λεπτό σε κάποιο ξένο περιοδικό διαβάζω: «Εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά, ανάμεσά τους και αυτά που ανήκουν σε 52 πολύ σπάνια ή προς εξαφάνιση είδη, σκοτώνονται κατά τη σύγκρουσή τους με τους πύργους τηλεπικοινωνίας ή στα σύρματά τους». Μπρος στα μάτια μου η εικόνα χιλιάδων νεκρών ωδικών και άλλων πουλιών να κείτονται στις βάσεις αυτών των πυργίσκων. «Ενώ οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την επιβίωσή τους και την αναπαραγωγή τους»... «Μόνο στις ΗΠΑ περίπου 40 εκατομμύρια σκοτώνονται ετησίως εξαιτίας των 77.000 τηλεπικοινωνιακών πύργων».

Αναλογίζομαι ότι η τελευταία φορά που είδα διάφορα είδη πουλιών ήταν στο ζωολογικό κήπο. Θυμάμαι τη φρίκη στο μετέωρο βλέμμα σου. Αργότερα μιλούσες για τα πουλιά στο δάσος, να κελαηδάνε, όχι φυλακισμένα. Ησουν οργισμένος. Δεν μπορούσα να καταλάβω. Τώρα σκέφτομαι: Αραγε θα μπορέσω να πω στο παιδί μου «άνοιξε τις φτερούγες σου και πέτα», όπως μου είπε και ο δικός μου πατέρας και έφυγα; Πέτα, πέτα λεύτερο... θα μπορεί να το καταλάβει; Το κινητό λειτουργεί ως κυματοθραύστης στην τρικυμία του μυαλού μου.

«Ενα αρπακτικό βλέμμα θηρίου που δεν τολμάει να αγγίξει.

Ενα κλουβί στην πόρτα σου με ένα πουλί που κοιμάται».

-Ελα, πού είσαι;

-Στο δρόμο.

-Να προσέχεις, γιατί τα πάντα φλέγονται.

-Ναι, μόλις πέρασα από ένα σημείο...

-Είσαι καλά;

-Σχετικά. Εσύ;

-Δε σ' ακούω...

-Εγώ σ' ακούω.

-Σε χάνω... ακούγεσαι αμυδρά...

-Εγώ ακούω...

Η γραμμή κλείνει. Αραγε κάποιο πουλί πυρπολήθηκε στο σύρμα που μας συνέδεε και βραχυκύκλωσε τη σύνδεση; Ποιος ξέρει. Μπορεί κιόλας, τρομαγμένα να ξεφύγουν από την καπνιά, να μην έβλεπαν. Τι να έχει μείνει άραγε γι' αυτά; Πώς θα επιβιώσουν;

Σαν νερό σταματημένο, περιμένω. Μία στερητική κατάσταση, η οποία προοιωνίζεται την οριστική απουσία.

«Κοιτάχτε τούτο το κλουβί,

είναι λιγάκι πιο μεγάλο από την καρδιά μου

και όμως δεν μπορεί να χωρέσει την αγάπη μου.

Κοιτάχτε και τούτο το κορίτσι,

θα του χαρίσω το κλουβί και ένα τραγούδι θα μου πει

για το πουλί που χάθηκε, για το πουλί που πια δε ζει».*

*«Οδός Ονείρων», Μάνος Χατζιδάκις


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ