Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
«Δεν μπορούμε να ζούμε στο περιθώριο»
Εκδήλωση των κλαδικών οργανώσεων Αθήνας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Χρώματα και μουσικές από χώρες μακρινές, νεανικά πρόσωπα κι άνθρωποι της δουλιάς και του μόχθου, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, αναζητώντας ένα σταθερό μεροκάματο, αντάμωσαν προχτές το βράδυ στην πλατεία του Αγ. Παύλου, στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν μια εκδήλωση του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που διοργάνωσαν οι κλαδικές οργανώσεις Αθήνας της ΚΝΕ, αφιερωμένη στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου, την ΚΝίτισσα που δολοφονήθηκε από το παρακράτος το 1980, μπροστά από την πύλη της ΕΤΜΑ, μοιράζοντας προκηρύξεις για την απεργία της επόμενης μέρας.

Είκοσι χρόνια μετά, το πρόσωπο του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας παρουσιάζεται σκληρό, ιδιαίτερα απέναντι στους ξένους εργάτες, που υφίστανται καθημερινά ελέγχους, πιέσεις, εξευτελισμούς. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για μας», είπε ο κ. Χασάς, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση εκ μέρους του ΚΚ Σουδάν, «ο ρατσισμός κι η ξενοφοβία που καλλιεργείται επίτηδες, δεν είναι τυχαία. Είναι στα πλαίσια της επίθεσης του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού».

«Πέφτουμε συνεχώς θύματα του ρατσισμού», μας λέει ο Τζο Βαλέντσια, πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιππινέζων «Κασάπι», κι αναζητώντας τη συμπαράστασή μας, υπογραμμίζει: «Ζούμε και υποφέρουμε στο ίδιο σύστημα, στο καπιταλιστικό σύστημα, που δημιουργεί την ανεργία και τους μετανάστες. Επρεπε να φύγουμε από τη χώρα μας γιατί υπάρχει φτώχεια και μιζέρια. Ο ιμπεριαλισμός έχει καταστρέψει τον πλούτο της χώρας μας κι αναγκαστήκαμε να φύγουμε για να βρούμε την καλύτερη ζωή».

Μας μίλησε για τη συμμετοχή του συλλόγου στην εκδήλωση και ευχαρίστησε την ΚΝΕ, που τους κάλεσε να συμμετέχουν, γιατί όπως είπε «δεν μπορούμε να ζούμε και να δουλεύουμε στο περιθώριο της κοινωνίας, πρέπει να είμαστε μαζί με τους νέους και τους εργαζομένους και θέλουμε να βρούμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία».

Η θέληση αυτών των ανθρώπων να δουλέψουν και να προσφέρουν στο λαό και τον τόπο μας ήταν εντυπωσιακή. «Θέλουμε να μείνουμε εδώ και να δουλέψουμε. Βοηθήστε μας, δώστε μας την πράσινη κάρτα, ανοίξτε τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ», ήταν η κραυγή αγωνίας του Τζαχιρούλ Ισλάμ, προέδρου του Συλλόγου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Αλληλοβοήθειας Υπηκόων Μπαγκλαντές που κατοικούν στην Αθήνα.

Κι έχουν πράγματι να προσφέρουν πολλά. Τα παραδοσιακά χορευτικά του Συλλόγου «Κασάπι» κι η χορωδία των μικρών παιδιών «μάγεψαν» τους παρευρισκόμενους, όπως επίσης κι η Σουλτάνα Σουκιλί από το Μπαγκλαντές, που τραγούδησε για τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής στη χώρα της, συνοδευόμενη από ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο. Κι αυτός ο πολιτιστικός πλούτος δύσκολα επιβιώνει στις άγριες συνθήκες που ζούμε.

Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση, υπογράμμισε ότι «ξαναμπαίνει όλο και πιο επιτακτικά το ερώτημα: Με τον καινούριο κόσμο, το σοσιαλισμό ή με την καπιταλιστική, την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα;». Ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους ως τμήμα της εργατικής τάξης της πατρίδας μας, παλεύει για τη νομιμοποίησή τους, το σεβασμό στην κουλτούρα τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα, κάλεσε «να κάνουμε τον κάθε τόπο δουλιάς μετερίζι αντίστασης και να συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις για τη διαμόρφωση εκείνου του μετώπου που θα έχει καθαρή την κατεύθυνση της αντιπαράθεσης απέναντι στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ