Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μονιμοποιηθούν οι εποχικοί υπάλληλοι

Αναφορά στη Βουλή  σχετικά με τις μονιμοποιήσεις των δασοπόνων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης και Αντώνης Σκυλλάκος

Την ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των δασοπόνων των δασικών υπηρεσιών, την εξέταση των ιδιαιτεροτήτων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου του κλάδου και τη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου ή τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, με τις λιγότερες δυνατές προϋποθέσεις, ειδικά όσον αφορά το χρόνο απασχόλησής τους, επισημαίνουν με νέα επιστολή τους στην υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι εκπρόσωποι του Δασοπονικού συλλόγου Ελλάδος. Τις ιδιαιτερότητες του κλάδου τις είχαν επισημάνει από τις 20 Γενάρη του 2000 στην αρμόδια υπουργό οι εκπρόσωποι του συλλόγου αλλά, τα προβλήματα μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκαν. Στη νέα τους επιστολή (6-7-2000), τονίζουν πως, οι κενές οργανικές θέσεις των Δασικών Υπηρεσιών ανέρχονται στις 1.300 με συνεχή τάση αύξησης λόγω συνταξιοδότησης. Την ίδια στιγμή στις τάξεις του υπάρχουν μέλη μη μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται στο δημόσιο (δασικές υπηρεσίες) και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό το προσωπικό καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες λόγω του τεράστιου αριθμού των κενών οργανικών θέσεων και της επί πολλών ετών μη πρόσληψης τεχνολογικού προσωπικού. Πολλές μάλιστα από τις Δασικές υπηρεσίες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, δε θα μπορούσαν ούτε καν να υπολειτουργήσουν χωρίς την παρουσία των εποχικών.

Ακόμη όμως και στην εποχική απασχόληση στον κλάδο, παρατηρούνται προβλήματα όπως:

  • Οι τροποποιήσεις του Νόμου 2190/94 έχουν σαν αποτέλεσμα συμβασιούχοι που απασχολούνταν συνεχώς να μένουν άνεργοι για περισσότερο του ενός χρόνου με αποτέλεσμα η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η εξειδικευμένη γνώση πάνω στη λειτουργία, γενικότερα της υπηρεσίας των ατόμων αυτών, να μένει ανεκμετάλλευτη.
  • Ο χρόνος απασχόλησης των επί συμβάσει ορισμένου χρόνου των δασικών υπηρεσιών (μέχρι το τέλος του 1997), δεν ήταν ποτέ αυτός που προβλεπόταν από το Νόμο (οχτώ μήνες) αλλά πάντα λιγότερο, μιας και η σύμβαση έβαζε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου του κάθε χρόνου, κυρίως λόγω της μορφής των πιστώσεων.
  • Κυρίως μόνο τα ΝΠΔΔ (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δασικών υπηρεσιών) συνάπτουν συμβάσεις έργου με δασοπόνους, με αποτέλεσμα, στην πλειοψηφία τους να υπάρχουν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Δασική Υπηρεσία έχει την ευθύνη για την προστασία, διαχείριση και ανάπτυξη των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων της χώρας καθώς και των δασικών χαρτογραφήσεων όπου μεταξύ άλλων θα έχει την ευθύνη παραλαβής, ελέγχου και επεξεργασίας των δασικών χαρτών που συντάσσονται στα πλαίσια μελετών του Εθνικού Κτηματολογίου, για τις ανάγκες του οποίου προβλέπεται η πρόσληψη 300 δασοπόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ