Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πιλότος τα εφοπλιστικά συμφέροντα

Πυρετωδώς προετοιμάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία για την έφοδο εφ' όλης της ύλης σε βάρος των ναυτεργατών στο όνομα της ...«ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της αύξησης των υπερκερδών και των προνομίων των εφοπλιστών. Σήμερα το πρωί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις... προόδους του σε ό,τι αφορά την υπόθεση της «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας, των νέων μέτρων στην ποντοπόρο ναυτιλία και να πάρει τις τελικές οδηγίες.

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, άφησε να εννοηθεί ότι τρίζουν οι θέσεις και των 20.000 ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και αυτών στα τουριστικά πλοία, ενώ ο παραπέρα αποδεκατισμός των εναπομεινάντων ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία είναι πλέον βέβαιος, καθώς ήδη οι θέσεις εργασίας τους αποτελούν θέμα του... «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ο οποίος άρχισε επίσημα την περασμένη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας, ο υπουργός διευκρίνισε ότι η ...«Επιτροπή Προσωπικοτήτων», που έχει συγκροτηθεί για να καθορίσει τους άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας - ενόψει της εφαρμογής του διαλυτικού Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92, ο οποίος αίρει το καμποτάζ - θα θέσει «επί τάπητος» και το θέμα των συνθέσεων των πληρωμάτων. Μάλιστα ανέφερε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς σημαίνει απελευθέρωση κάθε δραστηριότητας»... Το στίγμα των αποφάσεων της Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά σήμερα στις 2 το μεσημέρι, δίνεται από την ίδια τη σύστασή της. Αποτελείται από νομικούς συμβούλους του υπουργού, εφοπλιστές και τον... γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά.

Για το μέλλον των ναυτεργατών στα τουριστικά πλοία είναι ενδεικτικό ότι χτες ο υπουργός αποδέχτηκε το αίτημα της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων για την έναρξη διαλόγου, με θέμα, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή της Ενωσης, που του απέστειλε προχτές, αυτό «της ανταγωνιστικότητας πλοίων του κλάδου, που έχουν σχέση με την επάνδρωση, την πρόταση εκπόνησης μελέτης για εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας και την εκπαίδευση των ναυτικών»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαίνουν συναγερμό για τη νέα επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών(2022-10-08 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να πέφτουν βροχή τα προνόμια στους εφοπλιστές(2021-01-22 00:00:00.0)
Οδηγός οι ανάγκες του λαού, όχι των εφοπλιστών(2009-09-29 00:00:00.0)
Θρασύτατες αξιώσεις στο όνομα του ανταγωνισμού(2005-03-23 00:00:00.0)
Οι εφοπλιστές «οργώνουν»(2003-05-30 00:00:00.0)
Ολα για τους εφοπλιστές!(2000-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ