Παρασκευή 30 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Οι εφοπλιστές «οργώνουν»

Κυβέρνηση και ΠΝΟ τούς στηρίζουν με «επιτροπές» και «διάλογο»

Τα απανωτά υπερπρονόμια που έχει παραχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχουν πυροδοτήσει για τα καλά την επιθετικότητά του, ώστε σήμερα: Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις συμφωνίες περί εκπτώσεων στα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και από πάνω να αξιώνουν και νέες αυξήσεις! Οι εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων να θέτουν ευθέως θέμα για δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων, επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το ΝΑΤ, γενναίες οικονομικές ενισχύσεις για να ανακαινίσουν το ξενοδοχειακό τμήμα των πλοίων τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και έπεται συνέχεια. Ενώ μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το ΝΑΤ, το διωγμό των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών και πολλά ακόμα έχουν αξιώσει και οι εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων. Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τις εκπτώσεις έχει μετατραπεί σε κουρελόχαρτο, όμως έχει φροντίσει για την αντιμετώπιση του ...φαινομένου με τη σύσταση ...επιτροπής!

Είπε ...χαρακτηριστικά: «Για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να δώσουμε τη δυνατότητα και το υπουργείο και στις εταιρίες να κάνουνε πιο εύκολα και ευέλικτα τις εργασίες τους, τους ελέγχους τους, συνέστησα μια επιτροπή από τα δύο μέρη, η οποία ολοκλήρωσε τη δουλιά της χτες (σ.σ. προχτές)» και σύμφωνα με τον Ανωμερίτη τα αποτελέσματά της σχετικά με την υπόθεση των εκπτώσεων, δηλαδή πού τηρούνται και πού όχι, θα μας τα ανακοινώσει άμεσα...

Οσον αφορά στις απαιτήσεις των ακτοπλόων εφοπλιστών και των εφοπλιστών των τουριστικών πλοίων, σύμφωνα με τον υπουργό, ο διάλογος συνεχίζεται.

Ομως, τα πανιά της εφοπλιστικής ασυδοσίας φροντίζουν να φουσκώνουν και οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στην πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Χτες έγινε, υποτίθεται, διαπραγματευτική συνάντηση της Ομοσπονδίας με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, η οποία, όμως, δεν κατέληξε πουθενά. Οι εφοπλιστές με θράσος έκαναν καθαρό ότι αν δεν πάρουν τις αυξήσεις που διεκδικούν στα εισιτήρια, δεν πρόκειται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας! Και, βέβαια, η απάντηση της ΠΝΟ, με ευθύνη της πλειοψηφίας, ήταν ότι θα συνεχίσει το ...διάλογο! Αυτού του τύπου τις διαδικασίες κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι στη διοίκηση της Ομοσπονδίας των ταξικών Σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, κάνοντας σαφές ότι, αν δεν οργανωθούν αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, η ασυδοσία των εφοπλιστών συνεχώς θα διευρύνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ακόμα συμφωνία συμβιβασμού (2009-08-19 00:00:00.0)
Και με τη βούλα τα νέα προνόμια στους εφοπλιστές (2006-05-18 00:00:00.0)
Νέο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΔΩΡΟ προς τους εφοπλιστές (2006-03-24 00:00:00.0)
«Βροχή» υπερπρονομίων στους εφοπλιστές (2003-06-19 00:00:00.0)
Κι άλλες απαλλαγές για τους εφοπλιστές (2003-04-10 00:00:00.0)
Ζητούν και πάγωμα μισθών (2002-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ