ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συνεχίζουν τις αλυτρωτικές βλέψεις με ευρωΝΑΤΟικές πλάτες

«Η πολιτική οργάνωση που θα έχει το προνόμιο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα ενός από τα μικρότερα έθνη στην Ευρώπη, του μακεδονικού λαού, θα πρέπει να είναι σοφή. Δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικά βήματα, που μπορεί να μας κοστίσουν πολύ (...) Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι, τρεις φορές πιο έξυπνοι απ' όλους και πιο σοφοί, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιβιώσουμε στον κύκλο των πολλών "αρπακτικών" που - πιστέψτε με - δεν θέλουν να δουν τη Μακεδονία επιτυχημένη, ακμάζουσα, χαρούμενη».

Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής του κεντροδεξιού VMRO - DPNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος φέρεται ως ο πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, μετά και το σημαντικό προβάδισμα που διασφάλισε το κόμμα του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Οι νέες δηλώσεις του Μίτσκοσκι έγιναν λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και της νέας Προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (επίσης από το VMRO), που εμφάνισαν ως φυσικό δικαίωμά τους να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», παρακάμπτοντας την ονομασία που προέβλεπε η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση με βάση τη γνωστή ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών και αποδεικνύοντας ξανά τον πραγματικό της χαρακτήρα, για την ένταξη άλλης μιας χώρας των Βαλκανίων στη βορειοατλαντική λυκοσυμμαχία.

Θυμίζουμε ότι το VMRO ξεκίνησε επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης με τον συνασπισμό αλβανικών κομμάτων «Αξίζει», καθώς με βάση το Σύνταγμα πρέπει μέσα σε 20 μέρες να καταθέσει πρόγραμμα κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή.

Συνεχίζοντας ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα δείξει ετοιμότητα για να ξεπεράσει «όλες τις προκλήσεις», «υπομονετικά και με μια έξυπνη πολιτική», που θα ασκηθεί και στην εξωτερική πολιτική. Κάλεσε δε τους γείτονες της χώρας «να χτίσουμε γέφυρες, σε κοινή συνεργασία μέσα σε αυτά τα όμορφα Βαλκάνιά μας», διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «όσον αφορά τη διεθνή πολιτική, δεν θα μας δείτε ποτέ να γονατίζουμε, να κουκουλώνουμε ή να ταπεινώνουμε τον εαυτό μας», ενώ αναφερόμενος σε μια σειρά σημαντικές συναντήσεις που είχε τα τελευταία χρόνια, από την Ουάσιγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες σημαντικές παγκόσμιες πρωτεύουσες, είπε ότι «θα έχουμε μια πολιτική απέναντί τους που θα βασίζεται σε επιχειρήματα, γιατί ποτέ δεν φοβόμαστε να διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας με τα επιχειρήματα των συνομιλητών μας».

Επαναληπτικές εκλογές

Στο μεταξύ, σήμερα έχουν προγραμματιστεί επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές σε 7 εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή διαπίστωσε παρατυπίες. Το VMRO εκτιμά ότι θα αυξήσει τις έδρες του σε 62 (από 58 που του είχαν καταμετρηθεί). Εντονα έχει αντιδράσει το μέχρι πρόσφατα μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, DUI, που κατηγόρησε τόσο το VMRO - DPMNE όσο και το μέχρι πρότινος κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SDSM, με το οποίο συγκυβέρνησε για χρόνια, ότι συμφωνούν στη δική του παράκαμψη, μιλώντας και για «αντίκτυπο» που θα υπάρξει «στις διεθνοτικές σχέσεις».

Στις εκλογές της 8ης Μάη ήρθαν πρώτο το VMRO - DPMNE με 58 στις 120 έδρες, δεύτερο το DUΙ με 19 έδρες και τρίτο το SDSM με 18 έδρες.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο δίκτυο «Euractiv» ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν απαραίτητες για τη διαδικασία της διεύρυνσης. Οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να εφαρμοστούν καλή τη πίστει από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας».

Στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκε και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τη Δημόσια Διπλωματία και τις Δημόσιες Σχέσεις, Ελίζαμπεθ Αλεν.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Βέτο από την Πρόεδρο στον νόμο περί «ξένης επιρροής»

Βέτο έθεσε, όπως είχε προαναγγείλει και αναμενόταν, η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, στον νόμο περί «ξένης επιρροής», που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα και όξυνε τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας.

«Θέτω βέτο (...) στον νόμο που είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η Ζουραμπισβίλι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Πρόκειται ωστόσο για ένα συμβολικό βέτο εκ μέρους της φιλοευρωπαίας Προέδρου, που είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό όνειρο» έχει αρκετές ψήφους στο Κοινοβούλιο και αναμένεται να το ανατρέψει.

Η Ζουραμπισβίλι πρότεινε τροπολογίες στο σχέδιο νόμου, προειδοποίησε όμως κατά ενδεχόμενων «τεχνητών διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Ιρακλί Κομπαχίτζε, είπε πως είναι έτοιμος για πιθανές αλλαγές.

Τον νόμο καταδίκασαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ενώ σημειώθηκαν πολυάριθμες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο νόμος υποχρεώνει κάθε ΜΚΟ ή ΜΜΕ που λαμβάνει άνω του 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταγραφεί ως «οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και να υποβάλλεται σε διοικητικό έλεγχο.

Οι επικριτές του τον αποκαλούν «ρωσικό νόμο» λόγω της ομοιότητάς του με έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Ρωσία και επισημαίνουν μια προσπάθεια να απομακρυνθεί η Γεωργία «από την Ευρώπη» και το ΝΑΤΟ και να οδηγηθεί προς τη Ρωσία.

Το βέτο της Προέδρου δίνει στην κυβέρνηση «χρόνο για βαθύτερο αναστοχασμό», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καλώντας «όλους τους Γεωργιανούς πολιτικούς και ηγέτες να αξιοποιήσουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και να διασφαλίσουν ότι η Γεωργία θα παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο».

«Στην παρούσα μορφή του, ο νόμος δεν συνάδει με τις αξίες και την πορεία της ΕΕ», επανέλαβε.

Εργα μεταφορών με την Τουρκία

Την Αγκυρα επισκέφτηκε ο Κομπαχίτζε, λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου. Αντίστοιχο νόμο εξετάζει να εισαγάγει και η Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Γεωργίας για ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο ηγέτες έθεσαν ως στόχο να φτάσουν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις από τα 3 στα 5 δισ. δολάρια μέσα από νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Το κύριο ενδιαφέρον της Αγκυρας φαίνεται να είναι για τα έργα περιφερειακής συνεργασίας, δηλαδή να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα ο σιδηρόδρομος Μπακού - Τιφλίδας - Καρς, ο οποίος είναι η «ραχοκοκαλιά του Μεσαίου Διαδρόμου, που αναβιώνει τον Ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης», σύμφωνα με τον Ερντογάν.

ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ
Για περιοχές «υπό πολιορκία» μιλούν Γάλλοι αξιωματούχοι

Νέα σύσκεψη ασφαλείας συγκάλεσε χτες στα Ηλύσια Πεδία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στη Νέα Καληδονία, την τρίτη κατά σειρά σε λιγότερο από επτά μέρες.

Την Κυριακή είχε προηγηθεί επιχείρηση εκατοντάδων Γάλλων αστυνομικών στο όνομα της αποκατάστασης της τάξης καταρχήν στην πρωτεύουσα της υπεράκτιας κτήσης (στα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας) και το διεθνές της αεροδρόμιο. Οπως δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής της Γαλλίας στο νησί, Λουί λε Φρανκ, περίπου 60 οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές κατά μήκος του δρόμου που συνδέει το αεροδρόμιο με τη Νουμέα, μήκους 60 χλμ., απομακρύνθηκαν, αλλά εκκρεμούν οι εργασίες για να απομακρυνθούν μπάζα που θα διαρκέσουν αρκετές μέρες.

Το Σάββατο οι νεκροί έφτασαν τους 6, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τρεις είναι αυτόχθονες Κανάκ. Το έκτο θύμα ήταν ντόπιος αλλά ευρωπαϊκής καταγωγής («Καλντός» όπως λέγεται) και φέρεται να σκοτώθηκε στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ δύο «ομάδων», η ταυτότητα των οποίων δεν προσδιορίστηκε.

Στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο νησί περιλαμβάνονται και περίπου 100 στρατοχωροφύλακες - μέλη μιας ειδικής, βαριά οπλισμένης μονάδας, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, μετά και από ανοιχτές καταγγελίες του Παρισιού για «εξωτερική παρέμβαση». Μόνο την Παρασκευή έφτασαν 1.000 άτομα ως επιπρόσθετες ενισχύσεις, πέραν των 1.700 που είχαν αναπτυχθεί έως τότε.

Η δήμαρχος της Νουμέα, Σόνια Λαγκάρντ, που προέρχεται από το κόμμα «Αναγέννηση» του Μακρόν, μίλησε για οδοφράγματα «που έχουν στήσει οι αυτονομιστές», σχολιάζοντας μάλιστα ότι «μπορούμε να πούμε πως είμαστε σε μια πόλη υπό πολιορκία» και ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται, «το αντίθετο, παρ' όλες τις εκκλήσεις για ηρεμία».

Φασιστομάζωξη στην Ισπανία

Από την Ισπανία και τη συγκέντρωση του φασιστικού «Vox» την Κυριακή επέλεξαν τα ακροδεξιά φασιστικά κόμματα της ΕΕ να δώσουν το στίγμα τους ενόψει ευρωεκλογών. Στη συγκέντρωση στο παλάτι του Vistalegre στην Μαδρίτη επαναλήφθηκε η γνωστή φρασεολογία περί «ελευθερίας» και «Ευρώπης των εθνών», που επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από τον πραγματικό χαρακτήρα αυτών των κομμάτων, που στηρίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση και σπρώχνονται από το ίδιο το σύστημα. Οι ομιλίες είχαν επίσης μπόλικη δόση ρατσισμού, ξενοφοβίας και αντικομμουνισμού (χαρακτηρίζοντας βέβαια κομμουνιστές και τους καθαρόαιμους σοσιαλδημοκράτες), όπως και κορόνες στήριξης στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Στη φασιστομάζωξη περίπου 11.000 ατόμων, μαζί με τον πρόεδρό τους Σαντιάγκο Αμπασκάλ ήταν παρόντες η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο ακροδεξιός λαϊκιστής Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέ και ο Πορτογάλος φασίστας του κόμματος «Chega», Αντρέ Βεντούρα.

Το «παρών» έδωσαν ακόμα ο Αμιχάι Τσίκλι, υπουργός Υποθέσεων Διασποράς του Ισραήλ, ο οποίος εμφάνισε τη σφαγή των Παλαιστινίων ως «αυτοάμυνα κατά της Χαμάς», και η επικεφαλής της καμπάνιας του Τραμπ στις εκλογές του 2020, Μερσέντες Σαλπ.

Χαιρετισμούς μέσω βίντεο απηύθυναν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και ο Πολωνός πρώην Πρόεδρος Ματέους Μοραβιέσκι.

Πάντως η παρέμβαση του Μιλέι, ο οποίος είπε για την σύζυγο του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι είναι «πνιγμένη στη διαφθορά», προκάλεσε κλιμάκωση στη διπλωματική ένταση μεταξύ Ισπανίας και Αργεντινής, με την ισπανική κυβέρνηση να ανακαλεί τον πρέσβη της στο Μπουένος Αϊρες μέχρι να ζητηθεί επίσημα συγγνώμη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε η έρευνα για το σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος που χορηγήθηκε σε ασθενείς και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στη Βρετανία, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των αρχών από τη δεκαετία του '70 μέχρι και του '90.

Επί 20 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι που έπασχαν από αιμορροφιλία ή υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, μολύνθηκαν από τους ιούς της ηπατίτιδας C και του HIV, από το αίμα που τους μεταγγίστηκε. «Το εύρος αυτού που συνέβη είναι τρομακτικό», σχολίασε στην έκθεση των 2.500 σελίδων ο πρώην δικαστής Μπράιαν Λάνγκσταφ, στον οποίο ανατέθηκε το 2018 η διεξαγωγή αυτής της τεράστιας δημόσιας έρευνας.

Χρειάστηκαν 7 χρόνια, καταθέσεις από χιλιάδες μάρτυρες και η μελέτη δεκάδων χιλιάδων εγγράφων για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλήθεια «αποσιωπήθηκε επί δεκαετίες» και ότι το σκάνδαλο «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Λόγω έλλειψης αίματος, το δημόσιο σύστημα Υγείας της Βρετανίας, NHS, στράφηκε σε Αμερικανούς προμηθευτές οι οποίοι πλήρωναν τους αιμοδότες - μεταξύ αυτών ήταν κρατούμενοι σε φυλακές και μέλη άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου. Το NHS δεν ενημέρωσε παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά τους ασθενείς που μολύνθηκαν, κάποιες φορές έπειτα από χρόνια. Στην έκθεση επισημαίνεται η ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων που καθυστέρησαν να αντιδράσουν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ