Τρίτη 21 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Βέτο από την Πρόεδρο στον νόμο περί «ξένης επιρροής»

Βέτο έθεσε, όπως είχε προαναγγείλει και αναμενόταν, η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, στον νόμο περί «ξένης επιρροής», που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα και όξυνε τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας.

«Θέτω βέτο (...) στον νόμο που είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η Ζουραμπισβίλι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Πρόκειται ωστόσο για ένα συμβολικό βέτο εκ μέρους της φιλοευρωπαίας Προέδρου, που είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό όνειρο» έχει αρκετές ψήφους στο Κοινοβούλιο και αναμένεται να το ανατρέψει.

Η Ζουραμπισβίλι πρότεινε τροπολογίες στο σχέδιο νόμου, προειδοποίησε όμως κατά ενδεχόμενων «τεχνητών διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Ιρακλί Κομπαχίτζε, είπε πως είναι έτοιμος για πιθανές αλλαγές.

Τον νόμο καταδίκασαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ενώ σημειώθηκαν πολυάριθμες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο νόμος υποχρεώνει κάθε ΜΚΟ ή ΜΜΕ που λαμβάνει άνω του 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταγραφεί ως «οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και να υποβάλλεται σε διοικητικό έλεγχο.

Οι επικριτές του τον αποκαλούν «ρωσικό νόμο» λόγω της ομοιότητάς του με έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Ρωσία και επισημαίνουν μια προσπάθεια να απομακρυνθεί η Γεωργία «από την Ευρώπη» και το ΝΑΤΟ και να οδηγηθεί προς τη Ρωσία.

Το βέτο της Προέδρου δίνει στην κυβέρνηση «χρόνο για βαθύτερο αναστοχασμό», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καλώντας «όλους τους Γεωργιανούς πολιτικούς και ηγέτες να αξιοποιήσουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και να διασφαλίσουν ότι η Γεωργία θα παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο».

«Στην παρούσα μορφή του, ο νόμος δεν συνάδει με τις αξίες και την πορεία της ΕΕ», επανέλαβε.

Εργα μεταφορών με την Τουρκία

Την Αγκυρα επισκέφτηκε ο Κομπαχίτζε, λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου. Αντίστοιχο νόμο εξετάζει να εισαγάγει και η Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Γεωργίας για ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο ηγέτες έθεσαν ως στόχο να φτάσουν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις από τα 3 στα 5 δισ. δολάρια μέσα από νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Το κύριο ενδιαφέρον της Αγκυρας φαίνεται να είναι για τα έργα περιφερειακής συνεργασίας, δηλαδή να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα ο σιδηρόδρομος Μπακού - Τιφλίδας - Καρς, ο οποίος είναι η «ραχοκοκαλιά του Μεσαίου Διαδρόμου, που αναβιώνει τον Ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης», σύμφωνα με τον Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ